Αρχική » » Με τον επόμενο χρόνο τα «σπουδαία» για την ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου και Αίγυπτου

Με τον επόμενο χρόνο τα «σπουδαία» για την ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου και Αίγυπτου


ΟΥΤΕ αυτή τη φορά βγήκε «λευκός καπνός» στο θέμα οριοθέτησης - ανακήρυξης της ελληνικής θαλάσσιας Αποκλειστικής Οίκο- νομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά και την τρίτη κατά σειρά τριμερή σύ­νοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αίγυ­πτου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (9/12/15) στην Αθήνα.

Η διαβεβαίωση του πρωθυ­πουργού Αλ Τσίπρα είναι ότι αυ­τό ενδεχομένως θα συμβεί στην επόμενη ...
σύνοδο των τριών μερών, τον επόμενο χρόνο στο Κάιρο. Και αυτό μένει να αποδειχθεί„ Οι δυσκολίες παραμένουν και είναι πολιτικής, διπλωματικής, γεωμορφολογικής, τεχνικής (υπολογιστική) και γεωπολιτικής φύσης, καθώς η ελληνική ΑΟΖ «συνορεύει» με τις ΑΟΖ των δύο εταίρων ( Κύπρος, Αίγυπτος), αλλά και με την ΑΟΖ της Τουρκίας, που εξακολουθεί να εγείρει αντιρρήσεις ως προς την τε­λική χάραξη της οριογραμμής που θα διαχωρίζει την ελληνική από την τουρκική ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώ­νη μιας χώρας ορίζεται η θαλάσ­σια περιοχή (σ.σ: δεν νοείται ΑΟΖ στην ξηρά) που εκτείνεται πέραν των ακτών της και υπακούει σε συγκεκριμένες διεθνώς συμφωνημένες «νόρμες». 

Η ΑΟΖ «εφευρέθηκε» ως έν­νοια του διεθνούς δικαίου της θά­λασσας προκειμένου να διευθετη­θεί διεθνώς το ζήτημα: «Ποιός έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης υπερθα­λάσσιων είτε υποθαλάσσιων πό­ρων σε θαλάσσιες εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κανέναν» (με βά­ση τα χωρικά ύδατα). Εκτείνεται πολύ πέραν των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) μιας χώρας (που εί­ναι συνήθως 12 ν.μ. και για την Ελ­λάδα -προς το παρόν- στο Αιγαίο 6 ν.μ.), φθάνοντας μέχρι τα 200 ν.μ. από την ακτογραμμή εφόσον δεν υπάρχει «εμπόδιο» (νησί ή έδα- φος τρίτης χώρας). 

Η Άγκυρα, επικαλούμενη αυθαίρετες δικές της ερμηνείες του δικαίου της θάλασσας, ισχυρίζεται ότι το ακριτικό Καστελόριζο δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα και επο­μένως δεν μπορεί το έδαφος του νησιού να ορίσει θαλάσσια περι­οχή ΑΟΖ. 

Παράλληλα, οι φανερές ή υπόγειες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας σε βραχονησίδες στο Αιγαίο (Ίμια) δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομα­λή οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Νικ. Σταυρουλάκης
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-13/12/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger