Αρχική » » Συναγερμός για την Άγκυρα

Συναγερμός για την Άγκυρα


Προβληματισμός στο Πεντάγωνο για την ένταση στις σύνθετες σχέσεις των γειτόνων μας με τη Ρωσία. 
Ο στόχος εί­ναι η αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής της ελληνικής πλευράς, αλλά και η παρακολούθηση της πιθανότητας «εξαγωγής» της έντασης. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com 

Έντονος είναι ο προβληματι­σμός του ελληνικού υπουρ­γείου Εθνικής Άμυνας από τη συνεχιζόμενη ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, η οποία αυξήθηκε κατακόρυφα στις αρχές της εβδομάδος με τη ρίψη πυροβολισμών από ένα αγκυ­ροβολημένο ρωσικό αντιτορπιλικό προς ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος μεγάλου μεγέθους. 

Αυτή η ένταση, ακριβώς επειδή κα­ταγράφεται στην εγγύς και την ευρύτερη περιοχή του ελληνικού ...
γε­ωπολιτικού ενδιαφέροντος (Αιγαίο, Μαύρη θάλασσα, Ανατολική Με­σόγειος), παρακολουθείται από την Αθήνα με ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό μάλιστα με διττό σκοπό: Πρώτον, για να μην υπάρξει, έστω και εκ λάθους, οποιαδήποτε ελληνική εμπλοκή και, δεύτερον, για να μην προκύψει κά­ποια «εξ αντανακλάσεως» διοχέτευση από τουρκικής πλευράς της εντάσεως προς την Ελλάδα, όπως συνήθως κά­νει η Άγκυρα όταν έχει σοβαρά εσω­τερικά προβλήματα και θέλει να απο­προσανατολίσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας. 

Υψηλόβαθμη πηγή του Γενικού Επι­τελείου Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) μας έκανε τις εξής επισημάνσεις: 

1. Μέχρι στιγμής, και μετά το περι­στατικό με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από το τουρ­κικό F-16, δεν έχει υπάρξει «θερμό» επεισόδιο, δηλαδή ανταλλαγή πυρών και ανταποδοτικό πλήγμα κατά τουρ­κικού στόχου στον αέρα, στη θάλασ­σα ή στο έδαφος. Επομένως, εφόσον εξακολουθεί η κατάσταση να βρίσκε­ται στα σημερινά επίπεδα, μιλούμε «μόνο» για ένταση μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας. 

2. Μετά την 24η Νοεμβρίου, επιχειρείται μια στρατηγική «περι­κύκλωση» της Τουρκίας με εμφανή ρωσική παρουσία στην τουρκική πε­ρίμετρο. 

3. Διαπιστώνεται ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να «εμπλέξει» το ΝΑΤΟ στη διένεξή της με τη Ρωσία δεν έφερε το επιδιωκόμενο γι΄ αυτήν αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι στιγ­μής, καθώς το όλο ζήτημα έχει παραμείνει σε αυστηρώς διμερές επίπεδο. 

4. Αναφορικά με το περιστατικό της 13ης Δεκεμβρίου στο Βόρειο Αι­γαίο, μεταξύ του ρωσικού πυραυλοφόρου καταδρομικού «Smetliny» και του μεγάλου τουρκικού αλιευτικού σκάφους, από την ίδια πηγή του ΓΕΕ­ΘΑ έγιναν γνωστά τα εξής: Το ρωσι­κό πολεμικό είχε αγκυροβολήσει στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, σε από­σταση περίπου 12 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικώς της Λήμνου, προ της εισόδου στα Στενά των Δαρδανελίων, προκειμένου να λάβει σειρά προτεραιότητας για είσοδο σε αυτά. Εκεί το πλησίασε το τουρκικό αλιευ­τικό, που είχε πορεία κάθετη προς αυτό, χωρίς να σταματά, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις μέσω του Καναλιού 16 των VHF. Όταν πλέον είχε προσεγγίσει σε απόσταση περί τα 600 μέτρα από το σκάφος, ρίχθηκαν από το ρωσικό πολεμικό προειδοποιητικές βολές με φορητό οπλι­σμό, με αποτέλεσμα το αλιευτικό να αλλάξει αμέσως πορεία και να απο­μακρυνθεί. 

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ. Προφανώς, υπο­στηρίζεται από τη στρατιωτική πηγή του ΓΕΕΘΑ, ο Ρώσος κυβερνήτης έπραξε όπως έπραξε έχοντας λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ενόψει πι­θανής «ασύμμετρης απειλής», σε συνδυ­ασμό με την τρέχου­σα κατάσταση εντάσεως μεταξύ των δύο χωρών. Τραβηγμέ­να μέτρα, βεβαίως, αλλά και ενδεικτικά των νέων κανόνων εμπλοκής που έχουν δοθεί στα ρωσικά πολεμικά αυτή την περίοδο σε σχέση με την Τουρκία. Σημειώνεται με ενδιαφέρον ότι πλέ­ον αναφορικά με τις ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν σημειωθεί τα εξής: 

Στη Συρία, μετά τις 24 Νοεμβρίου δεν έχει πετάξει κανένα τουρκικό μαχητικό συμμετέχοντας σε προσβολή στόχων του ISIS, για να μην υπάρ­ξουν τυχόν «περίεργες συναντήσεις». Ταυτοχρόνως, η Ρωσία έχει δημι­ουργήσει μια «νεκρή» ζώνη, ένθεν κακείθεν των συνόρων Τουρκίας-Συρίας λόγω της εσπευσμένης αφίξεως και τοποθετήσεως στην περιοχή συ­στοιχιών σύγχρονων ρωσικών αντιαερο­πορικών/αντιπυραυ­λικών συστημάτων S-400, γεγονός που λαμβάνεται πολύ σο­βαρά υπόψη από τους Τούρκους. 

Στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της Συρίας, περιπολεί το υποβρύχιο κατευθυνόμενων βλημάτων «Rostov-on-Don», που έχει ήδη εκτοξεύσει βλήματα εναντίον χερσαίων στόχων του ISIS, στέλνοντας το... μήνυμα. Στην Κύπρο, έχει δοθεί άδεια να προσγειώνονται στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου και να επιχειρούν ρωσικά μαχητικά, για να προσβάλλουν στό­χους του ISIS στη Συρία. 

Στο Αιγαίο, δόθηκε το «στίγμα» της ρωσικής «περικυκλώσεως» μετά το περιστατικό εντάσεως της 13ης Δε­κεμβρίου. 

Στη Μαύρη θάλασσα, στις 14 Δεκεμ­βρίου σημειώθηκε το περιστατικό της «παρενοχλήσεως» της ασφαλούς πορείας δύο ρωσικών ρυμουλκούμενων εξεδρών αντλήσεως πετρελαί­ου/αερίου από τουρκικό φορτηγό πλοίο, σύμφωνα πάντα με τη ρωσική πλευρά, το οποίο προκάλεσε και την αντίδρασή της με την άμεση παρου­σία στην περιοχή ενός ρωσικού πολεμικού και ενός σκάφους της Ακτο­φυλακής από τον ρωσικό ναύσταθμο της Κριμαίας. 

600 
μέτρα η απόσταση του τουρκικού σκά­φους από το ρωσικό αντιτορπιλικό πριν πέσουν τα πυρά. 

7.000
επίλεκτοι Ρώσοι στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων στα σύνορα με την Αρμενία, κατόπιν συμφωνίας. 

Μια κίνηση καλής θελήσεως 

Στις 14 Δεκεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν έναν Ρώσο στρα­τηγό τεσσάρων αστέρων να έχει καλέσει στο γραφείο του τον Τούρκο ακόλουθο Αμύνης στη Μόσχα, ο οποίος φαίνεται να «κάθεται και να ακούει» το ρωσικό κατηγορητήριο. Ρωσι­κά μέσα ενημερώσεως (σ.σ.: Η είδηση παρουσιάζεται με κάθε επιφύλαξη) εμφανίζουν να υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ρω­σίας και Αρμενίας για τη μετα­φορά στα σύνορα της τελευ­ταίας με την Τουρκία 7.000 επίλεκτων Ρώσων στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων, με τε­θωρακισμένα οχήματα μετα­φοράς προσωπικού και μάχης. 

Ταυτοχρόνως, η Τουρκία ανα­κοίνωσε, σε μια κίνηση κα­λής θελήσεως προφανώς, την απόσυρση από την περι­οχή της Μοσούλης, στο Βό­ρειο Ιράκ, του μικρού συγκρο­τήματος τουρκικών δυνάμεων και των 20 αρμάτων μάχης, ως «εχόντων περατώσει επιτυχώς την αποστολή τους στο Βόρειο Ιράκ». Όλα αυτά βεβαίως παρακολουθούνται στενά από το ελληνικό ΥΠΕΘΑ, «με όλες τις διαθέσιμες πηγές που έχει στη διάθεσή του», ως ελέχθη χαρακτηριστικώς, το οποίο επαγρυπνεί, καθώς «και το περι­στατικό των Ιμίων ξεκίνησε ανήμερα των Χριστουγέννων του 1995 με την προσάραξη ενός τουρκικού σκάφους στις βραχονησίδες», όπως μας ετονίσθη χαρακτηριστικώς και με... νόημα. 

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger