Αρχική » » Η κομπίνα με τις επιτροπές που... επιστρέφει το δώρο στους 300!

Η κομπίνα με τις επιτροπές που... επιστρέφει το δώρο στους 300!


Με colpo grosso οι 300 της Βουλής παίρνουν το... κομμένο δώρο! 

της Στέλλας Παπαμιχαήλ 

Φαινόμενο που μετρά πολλά χρόνια κοινοβουλευτικού βίου αποτελεί η συνήθης πρακτική σύγκλησης πολλαπλών κοινοβουλευτικών επιτροπών, άνευ ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, τις παραμονές των γιορτών. Πρόκειται, εξάλλου, για μια περίοδο που σταδιακά το ενδια­φέρον για κρίσιμα νομοσχέδια ατονεί και το μυαλό των πολι­τών στρέφεται στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, τους κουραμ­πιέδες και τα μελομακάρονα, αναζητώντας στιγμές χαλάρωσης από τη σκληρή καθημερινότητα και τη μεστή πολιτική επικαιρότητα...
 

Σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς παράγοντες, το φαινόμενο των ονομαζόμενων «άσχετων επιτροπών» έχει τις ρίζες του στα χρόνια της ευημερίας και των παχιών αγελάδων για τη χώρα μας, με τις συνεδριάσεις τους να συνιστούν κάτι σαν χριστουγεννιάτικο μποναμά για τους εκπροσώπους του έθνους, που αμείβονταν, ως γνωστόν, επιπλέον ως μπόνους απλά και μόνο για την κοινοβουλευτική τους παρουσία. 

Με τον τρόπο αυτόν, οι 300 της Βουλής εκτόξευαν στα ύψη τη μηνιαία βουλευτική αποζημίωση, που ακόμη και σήμερα δεν έχει πέσει κάτω από τα 5.500 ευρώ. παρά τις όποιες -όχι σπου­δαίες είναι η αλήθεια- περικοπές. 

Μπορεί τα χρόνια της κρίσης να μείωσαν το ύφος της αμοι­βής στη συμμετοχή αυτών των επιτροπών στα 75 ευρώ πλέον ανά συνεδρίαση, ωστόσο η παράδοση του «εθίμου» παραμένει ακόμη και σήμερα, έστω και ελαφρώς περιορισμένη, ώστε να μη γίνεται εξωφρενικά προκλητική. Έτσι, παρά το γεγονός ότι λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων τρέχουν ούτως ή άλλως σοβαρές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως η νέα δέσμη προαπαιτουμένων που φθάνει τις επόμενες ημέρες στη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός προγραμμα­τισμός τις δύο τελευταίες εβδομάδες περιελάμβανε τόσο τη σύγ­κληση διαρκών επιτροπών όσο και τη σύγκληση Ειδικών Μό­νιμων Επιτροπών. Αποτέλεσμα τούτου είναι οι βουλευτές να μετρούν 75άρια, είτε για νομοσχέδια χαμηλής πολιτικής σημα­σίας, είτε για ζητήματα που σίγουρα δεν αποτελούν καυτή επικαιρότητα και θα μπορούσαν να συζητηθούν και μετά τις γιορ­τές, όπως ο προγραμματισμός των εργασιών της επιτροπής για τους «υδατικούς πόρους». 

Την εβδομάδα που προηγήθηκε συνεδρίασαν, μεταξύ άλ­λων, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος για «το σύστη­μα δομής, φύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος», η Διαρκής Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, με θέμα την «Ενη­μέρωση της Σχολής Εθνικής Άμυνας», αλλά και η Ειδική Μόνι­μη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα τις συντάξεις των παλιννοστούντων υπερήλικων ομογενών. 

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρ­νησης της Αυστραλίας για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικά με θεωρήσεις εισόδου για την κινητικότητα των νέων», η εισηγήτρια Όλγα Κεφαλογιάννη εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, μήπως και ανεβάσει κάπως τους τόνους μιας υποτονικής, ως αναμενόμενο, συνεδρίασης, καθώς όλα τα κόμματα υποστήριξαν από την αρχή το εν λόγω νομο­σχέδιο. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ακόμη και στα επώδυνα μνημονιακά χρόνια, οι βουλευτές αμείβονται για το αυτονόητο της συμμετοχής τους, τόσο στις δέκα Ειδικές Μόνιμες, όσο και στις έξι Διαρκείς Επιτροπές, με τις τε­λευταίες να μην έχουν περιορισμό συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα κάθε βουλευτής να λαμβάνει επιπλέον 220 με 300 ευρώ τον μήνα, ποσό ισάξιο με το πάλαι ποτέ δώρο Χρι­στουγέννων... 

Τουτέστιν, οι Έλληνες πολίτες πλήρωναν και εξακολου­θούν να πληρώνουν τους εκπροσώπους τους με επιπρόσθετη αμοιβή, επειδή επεξεργάζονται σχέδια νόμου, δηλαδή επειδή κάνουν τη δουλειά που τους ανατέθηκε. Την ίδια ώρα, μάλιστα, οι μισθωτοί του Δημοσίου μετρούν τουλάχιστον τέσσερα ολό­κληρα χρόνια από την περικοπή του δώρου των εορτών και οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του πρωθυπουρ­γού, τουλάχιστον δέκα περικοπές συντάξεων. 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-12/12/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger