Αρχική » » Εναλλακτική θητεία σε ακριτικούς ΟΤΑ με μισθό... 223,53 ευρώ

Εναλλακτική θητεία σε ακριτικούς ΟΤΑ με μισθό... 223,53 ευρώ


Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

• Αλλάζει το πλαίσιο για τους αντιρρησίες συνείδησης. 
• Πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για τους αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους. 

Ευκαιρία στους αντιρρησίες συνείδησης δίνει το υπουργείο Εσω­τερικών να εκπληρώσουν εναλλακτι­κά τη στρατιωτική θητεία τους, με την προϋπόθεση ότι θα καλύψουν τις ανάγκες που έχουν σε προσωπικό οι δήμοι και οι περιφέρειες, σε ακριτικούς, όμως, νομούς. Πρόκειται για άτομα που αρνούνται να εκπληρώ­σουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους, επικαλούμενα θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις. 

Για τον λόγο αυτό εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών έγγραφο προς τους ΟΤΑ, με το οποίο τους ...ενη­μερώνει για τη δυνατότητα εκδήλω­σης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο εκ­πλήρωσης εκ μέρους των αντιρρησιών συνείδησης εναλλακτικής υπη­ρεσίας. Οι φορείς καλούνται μέχρι και αύριο (11 Δεκεμβρίου) να δηλώσουν τη βούληση να απασχολήσουν κατά το επόμενο έτος άτομα που δικαιούνται να εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία, καθώς και τα καθήκοντα που θα ασκούν. Επίσης, πρέπει να αναφέ­ρουν και τη δομή στην οποία θα τους παρέχεται τροφή και στέγη. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφω­να με τον ν.3421/05, αλλά και με βάση εγκύκλιο του Γενικού Επιτελείου Εθνι­κής Άμυνας, η εναλλακτική υπηρεσία εκπληρώνεται από αντιρρησίες συνεί­δησης σε υπηρεσίες φορέων του Δη­μόσιου Τομέα και συνίσταται στην πα­ροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σε περιοχές εκτός των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερομένων, κα­θώς και εκτός Πατρών, Ηρακλείου, Λάρισας και Βόλου. 

Το γεγονός ότι θα πάνε σε μικρές πόλεις και όχι σε αστικά κέντρα γίνεται για δύο λόγους: αφ’ ενός για λόγους ασφαλείας και αφ’ ετέρου επειδή στις παραμεθόριες περιοχές οι ανάγκες για προσωπικό είναι μεγαλύτερες. Όπως αναφέρουν αυτοδιοικητικοί στην «Α», πρέπει να οριστούν οι κατηγορίες της κοινωφελούς εργασίας για να μπορέ­σουν οι εκάστοτε φορείς να δηλώσουν εάν επιθυμούν και πόσους. 

Καθίσταται σαφές, πάντως, ότι πρόκειται για μια ειδική περίπτωση νέων ανθρώπων, οι οποίοι με αυτήν τη διαδικασία ούτε στο Δημόσιο μπο­ρούν να προσφέρουν ιδιαίτερα, ούτε αποτελεί δέλεαρ το χρηματικό ποσό των 223,53 ευρώ τον μήνα. Δύσκολα κάποιος θα κάνει θητεία εκτός τόπου καταγωγής, λαμβάνοντας ένα τόσο μικρό ποσό, ενώ απαιτείται καλό σύστημα ελέγχου ασφαλείας. Πρόκειται πάντως για ένα μέτρο που, εάν εφαρ­μοστεί, δίνει στους νέους αυτούς ανθρώπους τη δυνατότητα της διπλωματικής νομιμοποίησης στην κοινωνία. 

Αναλυτικότερα, όσοι εκπληρώ­νουν εναλλακτική υπηρεσία θα δι­καιούνται τροφή και στέγη από τον φορέα στον οποίο διατίθενται και εφόσον αυτό? αδυνατεί, θα τους κα­ταβάλλει ως αντίτιμο χρηματικό ποσό ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών, το ύψος του οποίου είναι, όπως είπαμε, 223,53 ευρώ μηνιαίως. 

Αν, λοιπόν, ο ΟΤΑ δεν μπορεί να παράσχει στους αντιρρησίες συνείδησης? στέγη και τροφή, θα πρέπει να δηλώσει ότι θα τους καταβληθεί μι­σθός, για τον οποίο, όπως προκύπτει από σχετική βεβαίωση της οικονομι­κής υπηρεσίας του, έχουν προβλεφθεί ή πρόκειται να προβλεφθούν σχετικές πιστώσεις στον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό του. 

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-10/12/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger