Αρχική » » Ο ΠΟΥΤΙΝ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ


«Τα χτυπήματά μας θα είναι πλέον ανελέητα εναντίον όχι μόνο των τρομοκρατών, αλλά και όλων των δικτύων χρηματοδότησης και τροφοδοσίας τους, που διέρχονται εν πολλοίς από το τουρκικό έδαφος». 

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, ΜΟΣΧΑ 

Οι μαζικές αεροπορικές επιθέσεις το βράδυ της Τετάρτης σε στόχους κοντά στο σημείο όπου κα­τερρίφθη το ρωσικό βομβαρδιστικό αερο­σκάφος Su-24 στα συροτουρκικά σύνορα φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή της νέας στρατηγικής που χαράσσει η Μόσχα μετά τις πρώτες απώλειές της στον πόλεμο της Συρίας. «Τα χτυπήματά μας θα είναι πλέον ανελέητα εναντίον όχι μόνο των τρομοκρα­τών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και όλων των δικτύων χρηματοδότησης και τροφοδο­σίας τους, τα οποία διέρχονται εν πολλοίς από το τουρκικό έδαφος», λένε στα «Επίκαιρα» συνομιλητές μας στο ρωσικό Γενικό Επιτε­λείο, όπου δεν κρύβουν την οργή τους για το «πισώπλατο» τουρκικό χτύπημα.... 

«Βομ­βαρδίζουμε μερικές χιλιάδες μισθοφόρων και φανατικών από τον ρωσικό Καύκασο που δρουν στην περιοχή, γιατί δεν θέλουμε να βρουν τον δρόμο της επιστροφής προς τη Ρωσία και τις σύμμαχες μουσουλμανικές χώρες στην πρώην ΕΣΣΔ». Έτσι εξηγούν οι Ρώσοι επιτελείς την επιμονή τους στους συγκεκριμένους στόχους επαναλαμβάνο­ντας τις δηλώσεις του αρχιστρατήγου τους, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ενημερώνεται τακτικά για το επιχειρησιακό τμήμα της ρωσικής επιχείρησης. 

Όσοι είναι σε θέση να «αποκρυπτογρα­φούν» τη γλώσσα του σώματος ενός καλά εκπαιδευμένου επαγγελματία, όπως ο Ρώ­σος ηγέτης, διακινδυνεύουν την εκτίμηση ότι ο Πούτιν πνίγει την οργή του και σκέ­φτεται πιο εντατικά από ποτέ τις τελευ­ταίες μέρες γνωρίζοντας ότι κινείται στην κόψη του ξυραφιού: δεν έχει ούτε χρόνο ούτε περιθώριο για σπασμωδικές κινήσεις αλλά ούτε και για οποιοδήποτε δείγμα αδυναμίας. Επομένως όλες οι κινήσεις της Μόσχας δείχνουν ότι φυσικά και δεν θα προχωρήσει πρώτη σε απευθείας στρατι­ωτική απάντηση ή σε προκλητικό πλήγμα, αλλά θα περιμένει την Τουρκία στη γωνία, όπως και όσους χτυπούν ενθαρρυντικά τον Ερντογάν στην πλάτη, διαστρέφοντας προκλητικά για άλλη μια φορά τα πραγμα­τικά δεδομένα αλλά και την ίδια την έννοια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. 

Ο διασωθείς Ρώσος πιλότος και η μαρ­τυρία του είναι ένα από τα ισχυρά ρωσικά χαρτιά και προφανώς θα αξιοποιηθεί στο έπακρο τις επόμενες δύσκολες μέρες των διπλωματικών και πολιτικών «τριβών», οι οποίες δεν είναι δυνατόν να εκτονωθούν αν δεν υπάρξει κάποιου είδους έμπρακτη συγγνώμη ή υποχώρηση από την τουρκική πλευρά, όπως υπονοεί το Κρεμλίνο, χωρίς να έχει επισήμως διατυπώσει σχετικό αίτη­μα. «Γνωρίζω την περιοχή όπως την παλάμη μου. Δεν μπήκαμε ούτε δευτερόλεπτο σε τουρκικό εναέριο χώρο και δεν υπήρξε ουδε­μία ηχητική ή οπτική προειδοποίηση. Αν ήθε­λαν να μας προειδοποιήσουν, θα μπορούσαν να πετάξουν σε παράλληλη πορεία δίπλα μας, όμως μας χτύπησαν χωρίς καν να δούμε τον πύραυλο, ώστε να προσπαθήσουμε να τον αποφύγουμε με ελιγμούς. Θέλω να μείνω και να υπηρετήσω εδώ για να ανταποδώσω το χρέος που έχω στον χαμένο κυβερνήτη μου», δήλωσε στη ρωσική αεροπορική βάση έξω από τη Λαττάκεια ο πιλότος Κονσταντίν Μουράχτιν. Ο Ρώσος ηγέτης ανακοίνωσε την απονομή του πλέον τιμητικού τίτλου του «Ήρωα της Ρωσίας» στον νεκρό πιλότο, Σεργκέι Ρουμιάντσεφ, που βρήκε βασανιστικό θάνατο στα χέρια ενόπλων, ενώ ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, διαβεβαίωσε ότι ο διασωθείς πιλότος «βρίσκεται ήδη στην πα­τρίδα, δηλαδή στην αεροπορική μας βάση Χμέιμιμ στη Συρία», περιγράφοντας με γλα­φυρή διατύπωση την πρόθεση της Μόσχας να διατηρήσει τη στρατιωτική της παρου­σία στην περιοχή για όσο χρόνο απαιτηθεί. 

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο διέταξε άμε­ση αποστολή στην περιοχή όπου επιχειρεί η ρωσική αεροπορία στη Συρία των εξελιγ­μένων αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400 και για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα προσέγγιση στη Λαττάκεια του καταδρο­μικού «Μόσχα», της ναυαρχίδας του στό­λου της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να καλύπτει με την αντιαεροπορική του ομπρέλα το ευρύτερο δυνατό θέατρο επιχειρήσεων. Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθε­ται να κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία, όμως «θα αναθεωρήσει ριζικά τις ρωσοτουρκικές σχέσεις» και, αν πιστέψουμε τον πρόεδρο της Τσετσενίας, Αχμάντ Καντίροφ, η Τουρ­κία θα καταβάλει σε βάθος χρόνου οδυνη­ρό τίμημα για το έγκλημα που διέπραξε. Για τους έχοντες καλή μνήμη, η φράση του Καντίροφ και η προσφορά του να συν­δράμει με αποφασισμένους άνδρες στην υλοποίηση κάθε διαταγής του Πούτιν θυ­μίζει την τύχη που επιφύλαξαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε μερικούς από τους οπλαρχηγούς και τους χρηματοδότες των Τσετσένων αυτονομιστών, όπως και στους αυτουργούς των πλέον αιματηρών τρομο­κρατικών ενεργειών σε ρωσικό έδαφος. Κυνηγήθηκαν σε πολλές χώρες επί χρόνια και κάποιοι αισθάνονται ως και σήμερα την ανάσα των ρωσικών υπηρεσιών πίσω τους, καθώς η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει τον υπόγειο και βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στην εξάπλωση του φαινο­μένου της ισλαμικής τρομοκρατίας σε ρω­σικό έδαφος, όταν επισήμως οι ηγέτες των δύο χωρών αγκαλιάζονταν ως φίλοι... 

ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΛΑΒΡΟΦ 

Ήταν ίσως μια από τις πιο φιλελληνικές δηλώσεις της ρωσικής διπλωματίας εδώ και πολλά χρόνια, όμως, κατά έναν εκπληκτικό τρόπο, τόσο οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της κυβέρνη­σης όσο και πολλά ελληνικά ΜΜΕ αποδείχτηκαν ανέτοιμα να την αξιοποιήσουν και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Αμφισβητώντας τη διακηρυσσόμενη «ευαισθησία» της Τουρκίας για τα 17 δευτερόλεπτα της -κατά την Άγκυρα- εισόδου του ρωσικού βομβαρδιστικού στον εναέριο χώρο της, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υιοθέτησε ούτε λίγο ούτε πολύ όλα τα ελληνικά επιχειρήματα για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αι­γαίο. Θύμισε, μάλιστα, στον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι «τα τουρκικά αεροσκάφη στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Ελλάδας κατά μέσο όρο 1.500 φορές τον χρόνο και η Ελλάδα τακτικά διαμαρτύρεται για το θέμα αυτό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα»». Όπως αποκάλυψε ο κ. Λαβρόφ, τον «μαγικό αριθμό» των κατ' έτος παραβιάσεων της Τουρκίας του τον είχε αναφέρει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, με τον οποίο συνομίλησε για να του εκφράσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ρώσου πιλότου αλλά και αμφιβο­λίες για τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί της «αναγκαιότητας» ένα αεροσκάφος του ΝΑΤΟ να πλήξει βομβαρδιστικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το ρωσικό ΥΠΕΞ «τίμησε» το επιχείρημα που προσέφερε η ελληνική πλευρά με μια εξαιρετική για τα ελληνικά συμφέροντα επίσημη δήλωση του, στην οποία αναφέρεται ότι «στην Αθήνα είναι ιδιαιτέρως ακατανόητος ο προκλητικός χαρα­κτήρας της πολιτικής της Τουρκίας, αν ληφθούν υπόψη οι τακτικές, πολυάριθμες και συνεχιζόμενες επί έτη παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Άγκυρα»! 

Μακάρι να καταφέρουν οι δοκιμαζόμενοι από την κρίση -και όχι μόνο- κρατικοί μας φο­ρείς να διαγνώσουν τις ορατές ευκαιρίες που γεννιούνται στη Ρωσία και να προσανατολίσουν έγκαιρα και κατάλληλα τις ελληνικές επιχειρήσεις -αν όχι ολόκληρους κλάδους- προς το προφανές εθνικό μας συμφέρον... 

Βέλη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού 

Ρωσικά δίκτυα που συνδέονται στενά με το Κρεμλίνο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πληροφορίες που θέλουν την κατάρ­ριψη του Su-24 να είναι «προσχεδιασμένη προβοκάτσια», όρο που πρώτος χρησιμο­ποίησε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Πήγαν, μάλιστα, τη συζήτηση μερικά βήματα πιο πέρα από το αναπάντητο ερώτημα του Ρώσου ΥΠΕΞ προς τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσο­γλου, εάν, δηλαδή, υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση Άγκυρας - Ουάσιγκτον για το θέμα του ρωσικού βομβαρδιστικού. Το λαϊκό δίκτυο Lifenews δεν αμφιβάλλει ότι οι σχετικές συνεννοήσεις έγιναν κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G20 μεταξύ Ομπάμα και Ερντογάν και επικαλείται ανώνυμες πηγές στην τουρκική κυβέρνηση αλλά και δημοσιεύματα του αραβικού και του κουρδικού Τύπου, που περισσότερο συντείνουν στη «δημιουργία κλίματος» παρά σε κλασι­κή ειδησεογραφία. 

Ποιος θα μπορούσε να θέλει να εμποδίσει μια διεθνή συνεννόηση στο όνομα της μά­χης κατά της τρομοκρατίας με ενεργό ρόλο Ρωσίας και Γαλλίας και ποιος ενδιαφέρεται έντονα να «χαλάσει» την πολυετή προσέγ­γιση που έχει οικοδομηθεί μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας αλλά και Μόσχας - Καΐρου; Πολλοί Ρώσοι αναλυτές στρέφουν τα βέλη τους προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και ειδικά στο λόμπι των πολεμικών βιομηχα­νιών, που φαίνεται πως θέλουν πάση θυσία συνέχιση του χάους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αν όχι και μεγαλύτερη από τις υπάρχουσες θερμή σύγκρουση. 

Το Κρεμλίνο δείχνει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις, σπεύ­δοντας, μάλιστα, να καλύψει τα «νώτα» του και αποκαθιστώντας το αντιτρομοκρατικό μέτωπο Ρωσίας - Αιγύπτου, που δείχνουν να ξεπερνούν γρήγορα την τραγική περιπέτεια της ανατίναξης του Α321 στο Σινά. Η ρωσική ηγεσία πρέπει να θεωρείται βέ­βαιο ότι θα επιμείνει στον «οικονομικό πόλεμο» με την Τουρκία, στον βαθμό που αυτός θα επαναφέρει στα ρωσικά θέρετρα του Σότσι και της Κριμαίας μερικά εκατομμύρια τουρίστες και θα πριμοδοτήσει την εσωτερική παραγωγή τροφίμων και ειδών ελαφράς βιομηχανίας που εισάγει σήμερα η Μόσχα από Τούρκους παραγωγούς. 

Ο Ρώσος ηγέτης σκοπεύει προφανώς να μετατρέψει άλλη μια «διεθνή κρίση» σε μηχανισμό ανανέωσης και ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας, όπως ακριβώς συνέ­βη και με τις κυρώσεις της ΕΕ, που ευνόη­σαν υπερβολικά την τουρκική αγορά αλλά και αναγέννησαν ολόκληρους κλάδους της ρωσικής οικονομίας. Άλλωστε, η ισχυρή οι­κονομία είναι η καλύτερη πολεμική ασπίδα για τη Ρωσία, που θα συνεχίσει αναμφίβο­λα να μας εκπλήσσει με τις αντοχές της στο εσωτερικό και την ταχύτατη ανάκαμψή της στη διεθνή σκηνή. 

ISIS - Τουρκία εις σάρκα μία 

Ο Ερντογάν διαμαρτυρόταν έντονα τε­λευταία για τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον «αδελφών και συγγενών των Τούρκων», των Τουρκομάνων που ζουν στην περιοχή, τους οποίους υποτίθεται ότι προστατεύουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργα­σία με τα τοπικά αντάρτικα σώματα. 

Αυτή η συμπαράσταση προς τους «δοκι­μαζόμενους συγγενείς» σε καμία περίπτω­ση δεν δικαιολογεί το δυσανάλογα ισχυρό χτύπημα, την κατάρριψη του ρωσικού βομ­βαρδιστικού. Στην ουσία πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια της Άγκυρας σε βά­ρος της παγκόσμιας ειρήνης μια ενέργεια που τορπιλίζει εν τη γενέσει της τη συμμα­χία Δύσης - Ρωσίας κατά του ISIS. Γι΄ αυτό, άλλωστε, η Άγκυρα, πριν εκφράσει τη λύπη της για το περιστατικό στη Μόσχα, έτρεξε κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, ως παλιό­παιδο που μόλις έκανε τη ζημιά τρέχει στον μπαμπά για να γλιτώσει την τιμωρία από τη μαμά. Γιατί μόνο με καλό μάτι δεν βλέπουν η Άγκυρα, ο νέο-οθωμανιστής Ερντογάν και ο εμπνευστής του «στρατηγικού βάθους» Νταβούτογλου τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ισλαμο-τρομοκρατίας. 

Ο σχεδιασμός ώστε η Τουρκία να ανα­βαθμιστεί άμεσα από περιφερειακή σε κε­ντρική δύναμη δεν εξυπηρετείται το τελευ­ταίο διάστημα, από τη στιγμή που η Ρωσία ενεπλάκη ενεργά στη συριακή κρίση, που το Παρίσι -μετά το τρομοκρατικό μπαράζ της 13ης Νοεμβρίου- ενισχύει την παρου­σία του στη Μέση Ανατολή αλλά και τις σχέσεις του με τη Μόσχα, που το Ισλαμικό Κράτος δίνει αγώνα επιβίωσης. Έτσι, επι­λέγει την πλήρη ταύτιση με το ISIS, όπως καταγγέλλουν οι Ρώσοι, προκειμένου να διασφαλίσει τα γεωπολιτικά, διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα. 

Η Μόσχα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί πλέον κανενός είδους συνεργασία με τζιχαντιστές. Σε αντίθετη περίπτωση η Άγκυρα θα καταταγεί οριστικά -και όχι μόνο φραστικά- μεταξύ των υπο­στηρικτών της τρομοκρατίας, όπως ανοιχτά λένε πλέον τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, κα­ταγγέλλοντας τις υπόγειες διασυνδέσεις της οικογένειας Ερντογάν με το λαθρεμπόριο πετρελαίου και πετρελαιοειδών του ISIS. 

avgerinos@ellada-russia.gr 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-27/11-03/12/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger