Αρχική » » Προετοιμάζουν το κλίμα για συνεργασίες

Προετοιμάζουν το κλίμα για συνεργασίες


Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ

Η κυβέρνηση, μετά τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη, τόσο μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, όσο και στους διαδρόμους του, αντιμετωπί­ζει ένα πολύ μεγάλο, αλλά και πολύ κομβικό ερώτημα. Αν έχει τη δυνατότητα, με τη σημε­ρινή σύνθεσή της, να περάσει από τη Βουλή δύο τουλάχιστον νο­μοσχέδια με πάρα πολύ σκληρά μέτρα. 

Και η απάντηση στο ε­ρώτημα αυτό, ακόμα και α­πό τον πιο αισιόδοξο (ή ακό­μα και αιθεροβάμονα) ...συ­νεργάτη του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι θετική. Η κυβέρνη­ση είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει όχι να περάσει στη Βουλή, αλλά και να πείσει τα κομματικά της στελέχη, ότι είναι ανα­γκαίο να περάσουν κάποια τέτοια μέ­τρα. 'Ότι είναι απαραίτητο να κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτά που υ­πόσχονταν ακόμα και πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Γι' αυτό και ήδη οι συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια ευρύτερη στήριξη της κυβέρνησης σε σειρά μέτρων, έχει ήδη αρχίσει μέσα στο κυβερνών κόμμα. Μόνο που οι συν­δυασμοί είναι δύσκολοι. Τόσο σε σχέση με το αν μπορεί να υπάρξει οποιαδήπο­τε στήριξη της κυβέρνησης από την αντι­πολίτευση (κάτι μάλλον απίθανο) όσο και το αν μπορεί να γίνει νέα κυβέρνηση συνασπισμού, με ποιους και με τι όρους. 

Αν διαβάσει κανείς με προσοχή τον χθεσινό διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, θα δει ότι ίσως ξεκίνησαν οι "προετοιμαστικές" διαδικασίες, που μπορεί να είναι και ένα είδος μηνύματος προς την αντιπο­λίτευση (και όχι μόνο) για να γίνουν σαφείς προθέσεις και αντιδράσεις. 

Είπε ο κ. Τσίπρας συνα­ντώντας τον Πρόεδρο: 

"Στα κρίσιμα και στρατη­γικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέ­ματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκι­κά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα -ασφαλιστικό-παιδεία- πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προ­σπάθεια". 

Η δράση αυτή θεωρήθηκε από πολλούς στην αντιπολίτευση ως "το πρώτο βήμα" για να βρεθεί έ­να σημείο επαφής με την αντιπολίτευ­ση. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός γνω­ρίζει ότι "το πρόγραμμα δεν βγαίνει - η κυβέρνηση δεν μπορεί". Κάνει λοιπόν αυτή την κίνηση για να δει αντιδράσεις και πιθανόν να προετοιμάσει και το δι­κό του εκλογικό "κοινό". 

Και, όπως φαίνεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και αυτός γνώστης αυτής της λογικής, αν κρίνει κα­νείς από την άμεση απάντηση που έ­δωσε στον πρωθυπουργό: 

"Στις δύσκολες στιγμές εμφανίζεται ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου, που ακριβώς είναι να επιδιώκει τη με­γαλύτερη δυνατή συνεννόηση στα με­γάλα θέματα, στα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές". 

Το βασικό βέβαια ερώτημα, τώρα πια, δεν είναι αν θα έχει την πρόθεση ο πρωθυπουργός, μια και όπως φαίνεται πολύ σύντομα θα είναι αναγκασμένος να το κάνει, αλλά αν θα βρει πρόθυ­μους στην αντιπολίτευση και με ποια διαδικασία αλλά και όρους. 

Όπως, πάντως, φαίνεται, η διαδι­κασία "μπήκε στις ράγες", έστω και αν ακόμα είναι στον σταθμό. Δεν ξέρω αν όλο αυτό σας φαίνεται πολύ περίπλοκο ή ξαφνικό. Απλώς θέ­λω να σας επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια, τα ξαφνικά και αναπάντεχα εί­ναι πολλά. 

(ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-21/11/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger