Αρχική » » Οι κινήσεις στη «σκακιέρα» του τρόμου

Οι κινήσεις στη «σκακιέρα» του τρόμου


Η «ασύμμετρη απειλή» και ο κυβερνοπόλεμος, το βαρύ πυροβολικό του ISIS. 

του Χρήστου Καπούτση 
xkapout@otenet.gr

Είναι εύλογο το ερώτημα των πολιτών, που παρακολούθη­σαν από τις τηλεοπτικές οθόνες τα σοκαριστικά γεγονότα στο Παρίσι σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η απειλή που προέρ­χεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε ή της Συρίας (ISIS) και, κυρίως, πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η αντιμετώπιση αυτής της απειλής. 

Η «αχίλλειος πτέρνα» των μεγάλων στρατιωτικών συνασπι­σμών, που διαθέτουν υπερσύγχρονα και ...φονικά οπλικά συστή­ματα, συμβατικά και πυρηνικά, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ, είναι η αδυναμία τους να αντιμε­τωπίσουν τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές». Πρόκειται για με­γάλης κλίμακας τρομοκρατικά χτυπήματα, που με «φθηνά» μέσα και με ελάχιστο προσωπικό προκαλούν τεράστια πλήγματα με πολλά θύματα. Ήταν αρκετοί οκτώ μόνο αποφασισμένοι τζιχαντιστές για να μακελέψουν το Παρίσι, αχρηστεύοντας κάθε κρατικό μέσο ασφαλείας της Γαλλίας, της τέταρτης πιο ισχυρής στρατιωτι­κής δύναμης του πλανήτη. 

Όσες ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις και να βγουν στους δρό­μους των μεγάλων πόλεων, όσοι φράχτες και να ανυψωθούν, όσα σκληρά αστυνομικά μέτρα και να επιβάλουν οι κρατικές αρ­χές ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών, δεν είναι ικανά να απο­τρέψουν μια τρομοκρατική ενέργεια. Αρκεί μια μικρή ομάδα απο­φασισμένων και καλά εκπαιδευμένων φανατικών, για να αιματο­κυλίσουν ένα στάδιο, ένα θέρετρο, ένα βαγόνι του μετρό, έναν κι­νηματογράφο ή ένα εστιατόριο στο κέντρο μιας ευρωπαϊκής πρω­τεύουσας. Και αυτή η απειλή είναι πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμη και προκαλεί αισθήματα τρόμου στους πολίτες. Σε κάθε περίπτω­ση, η ΕΕ θα πρέπει σύντομα να βρει αντίδοτο στο δηλητήριο του τρόμου που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Δυστυχώς, ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες που θεωρούνταν δεδομένα θα περιοριστούν, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια. 

Κυβερνοπόλεμος 

Το μεγάλο «όπλο» των τζιχαντιστών-τρομοκρατών -που το χειρίζονται άψογα- είναι η προπαγάνδα, ειδικά, μάλιστα, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Μέσα σε δέκα μέρες (3-13 Νοεμβρίου), που είχαν ενταθεί οι ρωσικές και αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσε­ων του ISIS, εκδηλώθηκαν τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις: στο Σινά κατά του ρωσικού αεροπλάνου της Metrojet (224 νεκροί), στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, με επίθεση αυτοκτονίας και δολοφονίες σιιτών στη νότια πλευρά της πόλης (86 νεκροί), καθώς και στο Παρίσι (139 νεκροί). 

Ο σκοπός των επιθέσεων του ISIS είναι πιθανώς διττός: Να προκαλέσει τον φόβο στους Δυτικούς, να τρομοκρατήσει τους Ευ­ρωπαίους πολίτες, αλλά και να καθησυχάσει τον πυρήνα των υποστηρικτών του ότι οι στρατιωτικές ήττες από τις αεροπορικές επιθέσεις Ρώσων και Αμερικανών είναι ένα προσωρινό, μικρό πρόβλημα, που δεν θα επηρεάσει τον αγώνα. 

Επίσης, η ιντερνετική προπαγάνδα του ISIS έχει στόχο τη συσπείρωση των σκληροπυρηνικών του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που βρίσκονται στις πολυπληθείς μουσουλμανικές κοινότητες των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και, ακόμη, να κερ­δίσουν τη συμπάθεια των Ευρωπαίων πολιτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύμα του φιλελεύθερου καπιταλιστικού οικονο­μικού μοντέλου. Το ISIS προκαλεί τη Δύση με ανατριχιαστικές δολοφονικές επιθέσεις σε μειονότητες, χριστιανούς, γυναίκες και παιδιά, με εικόνες φρίκης που προβάλλονται διαδικτυακά. Στο προνομιακό για τους τρομοκράτες ψηφιακό επίπεδο, θα πρέπει να επικεντρωθεί η αντεπίθεση των κρατικών αρχών ασφαλείας, με στόχο την εξάρθρωση της διεθνούς τρομοκρα­τίας. 

Ήδη, είναι σε εξέλιξη η στρατιωτι­κή αντίδραση της Γαλλίας. Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ και ΜΙΡΑΖ 2000-5 σφυροκοπούν τη Ράκα, την πρωτεύουσα του ISIS, αλλά και άλλους στόχους των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Πάντως, οι επόμε­νες στρατιωτικές επιχειρήσεις, που θα στοχεύουν στην οριστική διάλυση του Ισλαμικού Κράτους, θα πρέπει να είναι πιο καλά σχεδιασμένες και να έχουν ξεκάθαρους στρατιωτικούς στόχους, χωρίς όμως «παράπλευρες απώλειες». 

Οι επιχειρήσεις αυτές, που σίγου­ρα θα περιλαμβάνουν και χερσαίες δυνάμεις, δεν μπορεί να είναι μεμο­νωμένες ενέργειες της Δυτικής Συμμαχίας, αλλά να υλοποιούνται σε συ­νεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν. Άλλωστε, οι σιίτες του Ιράν μαζί με τους αλαουίτες της Συρίας (κλάδος του Σιιτικού Ισλάμ) είναι οι πιο μισητοί εχ­θροί των τζιχαντιστών του ISIS (σου­νίτες). 

Όμως, οι στρατιωτικές επιχειρή­σεις και η καταστροφή εγκαταστάσε­ων των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ είναι μόνο το ένα και ίσως όχι το σημαντικότερο τμήμα για την εξουδετέρωση της απειλής των τζιχαντιστών του ISIS. Το σημαντικότερο είναι η αντιμετώπιση της απειλής που προέρ­χεται από μικρές ομάδες φανατικών που ζουν στις μεγαλουπόλεις της Δύσης. 

Πιέσεις για άμεση δράση 

Η Γαλλία ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 42, ενός άρ­θρου των ευρωπαϊκών συνθηκών, σε περίπτωση επίθεσης κατά χώρας της ΕΕ, που είναι αντίστοιχο με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι υποχρεω­μένα να συνδράμουν με στρατιωτικά μέσα το ευρωπαϊκό κράτος που δέχθηκε επίθεση. 

Η Γαλλία, δηλαδή, ζητάει τη συμμέτοχη και των 28 κρατών της ΕΕ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις (αεροπορικές, ναυτικές, χερσαίες) εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS. Ωστόσο, η επίκλη­ση του άρθρου 42 από τη Γαλλία είναι μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα, διότι: Για να αναπτύξει η ΕΕ στρατιωτική δραστηριό­τητα, θα πρέπει κατ’ αρχήν να συγκροτήσει στρατό, αφού σήμερα ευρωστρατός δεν υπάρχει. Ο πρό­εδρος της Ευρωπαϊκής Στρατιωτι­κής Επιτροπής, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, έχει λάβει εντολή από την ηγεσία της ΕΕ να παρουσιάσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο μια πρόταση, που θα προβλέπει τη συγκρότη­ση ενός αμιγώς ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος. Εναλ­λακτική λύση είναι να σχηματι­στεί άμεσα ένα στρατιωτικό σώ­μα, από πρόθυμα ευρωπαϊκά κράτη, που με τη «σημαία» της ΕΕ, θα αναλάβει δράση, είτε στη Συρία είτε στο Ιράκ. Το σχέ­διο που θα εκπονήσει η ευρω­παϊκή στρατιωτική επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί κατ’ αρχήν από τους υπουργούς Εξωτερικών και μετά, ομόφωνα, από τους ηγέτες της ΕΕ σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Σχετικά με την ελληνική συμμετοχή, σε πε­ρίπτωση που θα συγκροτηθεί ευρωπαϊκή στρατιωτική δύνα­μη, θα πρέπει να θεωρείται δε­δομένη, τουλάχιστον σε επίπε­δο υποδομών. Συνεπώς, οι «ηρωικές» δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ, Π. Καμμένου, και του ΑΝΥΠΕΘΑ, Δ. Βίτσα, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει είναι τουλάχιστον πρόωρες... 

Τι είναι το ISIS; 

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι μια στρατιωτικο-πολιτική και θρησκευτική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ανακήρυξε στις 29 Ιουνίου 2014 την ίδρυση χαλιφάτου στις περιοχές που ελέγχει στο Ιράκ και στη Συρία. Μεταξύ των περιοχών περιλαμβάνεται και η Μοσούλη, που στο υπέδαφός της έχει τεράστια κοιτά­σματα πετρελαίου, τα οποία εκμεταλλεύονται μέσω λαθρεμπορίου οι τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα ένα πο­σό περίπου 1,5 εκατ. δολάρια τη μέρα να μπαίνει στο ταμείο του ISIS. Πολλά δημοσιεύματα στον δυτικό Τύ­πο υποστηρίζουν ότι Τούρκοι επιχειρηματίες, αλλά και Σύριοι αντί καθεστωτικοί συμμετέχουν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ISIS. 

Η επίδραση του ISIS εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο και ελέγχει και άλλες ομά­δες τζιχαντιστών, όπως είναι το Μπόκο Χαράμ στη Νι­γηρία, ομάδες στο Σινά της Αίγυπτου (όπου έριξαν πρόσφατα το ρωσικό αεροπλάνο), στον Λίβανο (πρό­σφατη πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας), στην Αλγε­ρία και στην Υεμένη. 

Στις τάξεις του ISIS πολεμούν 35.000-50.000 μα­χητές κατά τη μετριοπαθή εκτίμηση. Το εντυπωσιακό είναι ότι χιλιάδες μεταξύ των μαχητών του «ενδεχομέ­νως και πάνω από 20.000», όπως επισημαίνεται σε αναφορά του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι αλλοδαποί. Στο σύνολο των στρατολογηθέντων από τη Δύση, το ποσοστό των γυναικών υπολογίζεται ότι είναι 10%, με τις περισσότερες να προέρχονται από τη Γαλλία και τη Βρετανία. 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-21/11/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger