Αρχική » » ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟ-ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟ-ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ


ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΩΝ «ΦΙΛΕΤΩΝ». 

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ 

Ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός υπέστη τη βίαιη υφαρπαγή των περιουσιών του από το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα σε δύο φάσεις: η πρώτη έλαβε χώρα λίγο μετά την αλλαγή του πολιτεύματος σε λαϊκή δημοκρατία το 1946, όταν κρατικοποιήθηκαν οι μεγάλες ιδιοκτησίες και η δεύτερη περί τα τέλη της δεκαετίας του '50 με αρχές της δεκαετίας του '60, όταν το ίδιο συνέβη και με τις μικρότερες. 

Περισσότερο από πέντε δεκαετίες αργότερα η Αλβανία παραμένει η μοναδική πρώην κομμουνιστική χώρα που... δεν έχει λύσει το Περιουσιακό, κρατώντας «ομήρους» τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου. Οι τελευταίοι βλέπουν τα κτήματα και τα ακίνητα των οικογενειών τους σε παραθαλάσσιες περιοχές-«φιλέτα» του Ιονίου να έχουν βγει «στο σφυρί» για την ικανοποίηση εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, διαπλεκόμενων με το πολιτικό -σύστημα των Τιράνων -κυβέρνηση (Σοσιαλιστές) και αντιπολίτευση (Δημοκρατικό Κόμμα)-, τα οποία θέλουν να κάνουν τουριστικές «μπίζνες». 

Όπως πληροφορούμαστε, ο εργολάβος ο οποίος πήρε άδεια, με υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, για να χτίσει τουριστικό χωριό στην παραλία του χωριού Δρυμάδες αρπάζοντας κτήμα 19.000 τ.μ. από δύο οικογένειες Βορειοηπειρωτών, είναι ο ίδιος που έχτισε την καινούρια βίλα του κ. Ράμα, στην οποία μετακόμισε προσφάτως. Την ίδια ώρα, η αλβανική κυβέρνηση έδωσε κτήμα στην περιοχή Δραλαίο 178.000 τ.μ. για 1 ευρώ (!) σε αυτούς που προσπάθησαν να το αρπάξουν με πλαστογραφίες παραχωρώντας το για τα επόμενα 39 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης της σύμβασης. Κατά τα άλλα, όταν η Αλβανία έγινε μέλος της Κοινωνίας των Εθνών (1921) κατέθεσε έγγραφο προς τον οργανισμό, με το οποίο δήλωνε ότι θα σεβόταν τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας... 

Παραβίαση σειράς δικαιωμάτων 

Ο πρώην δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος είχε ξεκινήσει το 2009 μια προσπάθεια καταγραφής των περιουσιών, καλώντας τους Έλληνες της περιοχής να δηλώσουν τη γη και τα ακίνητά τους. Αυτή, ωστόσο, σταμάτησε το 2011, όταν εκλέχθηκε δήμαρχος με τη σημαία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Γκιόργκι Γκόρο. 

Η επιστροφή όμως των περιουσιών στους Χειμαρριώτες ιδιοκτήτες και στους νόμιμους κληρονόμους τους, βάσει του άρθρου 41 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Αλβανίας τίθεται πλέον όλο και πιο επιτακτικώς στο προσκήνιο. 

Σύμφωνα με εκπροσώπους του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, η ελληνική κοινότητα των Χειμαρριωτών ουδέποτε συμφώνησε με τη διανομή της γης και την καταχώ­ρισή της στο υποθηκοφυλακείο, βάσει του νόμου 7501 του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτη, Ραμίζ Αλία, κι αυτό επειδή αντίκειται τόσο στο αλβανικό Σύνταγμα όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Η διανομή και καταχώρι­ση της γης στο υποθηκοφυλακείο, σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο, παραβιάζει το δικαίω­μα κληρονομιάς και τη βούληση της πλειονότητας της κοινότητας, ενώ καταγγέλλεται ότι νομιμοποιεί τη διαφθορά, καθώς και τις παράνομες πράξεις σφετερισμού, υφαρπαγής και ιδιοποίησης των περιουσιών από μη αυτόχθονες οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τη δημιουργία τους και οι οποίοι ήταν περαστικοί από την περιοχή. 

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η σύγκληση Παγχειμαρριώτικης Συνέλευσης με θέμα την αναγκαιότητα αφύπνισης και ενότητας των Χειμαρριωτών, επειδή μόνο ενωμένοι θα εισακουστούν, ενώ το αντίθετο, δηλαδή η διάσπαση, εξυπηρετεί την αλβανική και ξένη ολιγαρχία, οι οποίες στοχεύουν στην υφαρπαγή των περιουσιών στα παράλια του Ιονίου των Ελλήνων νόμιμων ιδιοκτητών τους. Επιπλέον, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα συγκρότησης επιτροπής εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη σύνταξη και επίδοση στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς, εμπεριστατωμένου νομικού κειμένου για την επιστροφή των περιουσιών, παρουσιάζοντας, μάλιστα, εναλλακτικές χωρίς προϋποθέσεις και κονδύλια για αποζημιώσεις. 

«Ακόμα προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας» 

Η Μαρία Μπολάνου είναι πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών. Μιλώντας στα «Επίκαιρα», υπογραμμίζει ότι ο νόμος 7501 ευνοεί τους Αλβανούς «εποίκους» που εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ήπειρο, οι οποίοι δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα και οι οποίοι αλλοίωσαν τον κατά κύριο λόγο ελληνικό πληθυσμό της τα χρόνια της παντοδυναμίας Χότζα. «Η αλβανική γραφειοκρατία είναι κατεξοχήν άναρχη. Δεν υπάρχει σειρά στο υποθηκοφυλακείο. Δυστυχώς σήμερα οι Έλληνες δεν μπορούμε να εγγράψουμε τα ακίνητά μας, τα οποία εποφθαλμιούν Αλβανοί και ξένοι επενδυτές για να τα εκμεταλλευτούν για τα επόμενα εκατό χρόνια. Ακόμα, άλλωστε, προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας», τονίζει η κυρία Μπολάνου. 

«Άδειες μόνο σε συγκεκριμένα συγκροτήματα» 

«Το αλβανικό καθεστώς παραβιάζει ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας όπως είναι αυτό στην περιουσία. Σε όλα τα υπόλοιπα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί. Μόνο στην Αλβανία εκκρεμεί ακόμα, κι αυτό προκειμένου να επωφελούνται ορισμένοι επιχειρηματίες βουλευτές ακόμα και ελληνικής καταγωγής καθώς και σύμβουλοι πρώην πρωθυπουργών με σκοτει­νό παρελθόν, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση της υφαρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου και οι οποίοι επιχειρούν να ελέγχουν το σύνολο της αλβα­νικής οικονομίας». 

Τα παραπάνω επισημαίνει στα «Επίκαιρα» ο Φρέντης Μπελέρης, πρόεδρος του Παραρ­τήματος Χειμάρρας του ελληνικού κόμμα­τος της Ομόνοιας, ο οποίος μας ενημερώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια χορηγούνται οικοδομικές άδειες μόνο σε συγκεκριμένα μεγάλα κατασκευαστικά συγκροτήματα, τα οποία ανήκουν σε πολιτικούς φίλους των κυβερνώντων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσωπικώς του κ. Ράμα. Ο ίδιος εξάλ­λου, εκφράζει το παράπονο της πλειονότητας των Βορειοηπειρωτών για το ότι, ενώ η Αλβανία οδεύει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι Βρυξέλλες αλλά ούτε και η ελληνική κυβέρνηση και οι υπόλοιπες ξένες πρεσβείες στη χώρα βάζουν το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων προκειμένου να αποτραπεί μια μεγάλη ιστορική αδικία. 

«Η Ελλάδα έχει καθήκον να παρέμβει» 

Η παράλια ζώνη της Χειμάρρας, η οποία με τη νέα διοικητική διαίρεση αρχίζει από τον όρμο της Κακομαίας στα νότια και φτάνει στην παραλία του Δραλαίου στα Βόρεια, είναι ό,τι πιο όμορ­φο έχουν να παρουσιάσουν οι αλβανικές παραλίες. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι ντόπιοι την αποκαλούν «αλβανική Ριβιέρα» και έχει από πολύ καιρό στοχοποιηθεί από διαπλεκόμενα αλβανικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Η περιοχή αυτή όμως κατοικείται ως επί το πλείστον από Έλληνες Βορειοηπειρώτες, γηγενείς κατοίκους από αρχαιοτάτων χρόνων. 

«Σύμφωνα με τη συνθήκη περί μειονοτικών δικαιωμάτων, την οποία έχει υπογράψει η Αλβανία και έχει γίνει νόμος του αλβανικού κρότους, απαιτείται αυστηρός σεβασμός στην ιδιοκτησία στις περιοχές όπου κατοικούν μειονότητες. Η αλβανική κυβέρνηση όμως δεν αποδέχεται τον ελληνικό χαρακτήρα της περιοχής και επιπλέον προσπαθεί με το σχέδιο περί "νέας Χείμαρρας" να υφαρπάξει τη γη των κατοίκων της για να κάνει τουριστικές ''μπίζνες'', αφελληνίζοντας ταυτοχρόνως την ιστορική αυτή περιοχή. Η Ελλάδα έχει όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και καθήκον να παρέμβει και να υπερασπιστεί εμπράκτως και σύμφωνα με το διε­θνές δίκαιο την αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα που κατοικεί στα εδάφη αυτά από χιλιετιών, ώστε οι αλβανικές αυθαιρεσίες να μην περάσουν και ο χώρος να διατηρήσει τον χαρακτήρα του, όπως και οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες επιβάλλουν», σημειώνει με νόημα στα «Επίκαιρα» ο Δημήτρης Περδίκης, πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ- 20/11-26/11/15) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger