Αρχική » » Οι νέοι θα ξέρουν τη μετάθεση πριν από την κατάταξη!

Οι νέοι θα ξέρουν τη μετάθεση πριν από την κατάταξη!


Αλλαγές στη θητεία. 
Τι αλλαγές προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας για να χτυπήσει το ρουσφέτι του Στρατού. 
ΣΥΜΦΩΝΑ με το νομοσχέδιο Βίτσα, η ΕΑΒ από την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών πέρνα στον έλεγχο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ 
p.karvounopoulos@realnews.gr

Αλλάζουν όλα στις Ένοπλες Δυνάμεις όσον αφορά τις μεταθέσεις του στρατιωτικού προσωπικού. Νομοσχέδιο που είναι έτοιμος να καταθέσει ο αναπληρωτής υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας φέρνει τα πάνω κάτω, φιλοδοξώντας να επιτύχει το μέχρι σήμερα ακατόρθωτο: να σταματήσει το ρουσφέτι και να δίνει τη δυνατότητα στους νέ­ους να μπορούν να υπολογίσουν πού θα μετα­τεθούν πριν ακόμη καταταχθούν! 

Στο ίδιο σχέδιο νόμου υπάρχουν παρεμβά­σεις και για την αμυντική βιομηχανία. Σύμφωνα με πληροφορίες της... Realnews, το σχέδιο νόμου, που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει την εφαρμογή ενός τυποποιημένου, εύχρηστου, λειτουργικού συστήματος μεταθέσεων των οπλιτών. Είναι η πρώτη φορά που το ευαίσθητο αυτό θέμα, το οποίο ήταν πά­ντα αντικείμενο... διαπλοκής πολιτών και πολι­τικών, αποτελεί αντικείμενο νόμου. 

Τα βασικά σημεία του νόμου Βίτσα για τις μεταθέσεις είναι τα εξής: 

Πλήρες σύστημα μοριοδότησης προκειμένου το καθεστώς μεταθέσεων και τοποθετήσε­ων των οπλιτών να διέπεται από τις αρχές τις δι­αφάνειας και της αξιοκρατίας. 

Υποχρεωτικότητα της υπηρεσίας σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης και μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Θράκης των νησιών του ανατο­λικού Αιγαίου, των Δωδεκα­νήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας για τον Στρα­τό Ξηράς ενώ για τους Κλάδους του Πολεμικού Ναυτι­κού και της Πολεμικής Αε­ροπορίας προσδιορίζονται επίσης υπηρεσίες ή περιοχές για την καταρχήν τοποθέτηση των οπλιτών. 

Εισάγονται και κατηγοριοποιούνται κριτήρια, τα οποία διακρίνονται σε υπηρεσιακά, οικονομικά και κοινωνικά, αντικειμε­νικά, τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη με καθορισμένη εκ των προτέρων βαρύτητα και θα αποτελούν τη βάση προκειμένου να εξαχθεί ο αριθμός μορίων για τον κάθε οπλίτη. 

Εισάγεται διάταξη που αφορά την αρνητική μοριοδότηση οπλίτη, που υποπίπτει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. 

Οι οπλίτες της ίδιας ΕΣΣΟ θα μπορούν να πληροφορούνται τα μόρια που συγκέ­ντρωσαν οι 50 οπλίτες που μετατίθενται και συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη μοριοδότηση. Έτσι, ο κάθε νέος πριν ακόμα κατατα­χθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορεί να υπολογίσει πού θα μετατεθεί. 

Παρέχεται η δυνατότητα στους οπλίτες ιατρούς να υπηρε­τήσουν σε αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία κέντρων υγείας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι οπλίτες ιατροί θα κληθούν να εξετάζουν κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να γνω­ματεύουν, να συνταγογραφούν και να παρέχουν ιατρικές υπη­ρεσίες αποκτώντας έτσι εργασιακή εμπειρία και περιθάλποντας άτομα που είναι δύσκολο να μετακινηθούν σε ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανάλογη δι­άταξη θα προβλέπεται και για δικηγόρους στρατεύσιμους οι οποίοι εφόσον ασχοληθούν με νομικές υποθέσεις που θα τους ανατεθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους θα μπορούν να προσμετρήσουν τον χρόνο θητείας τους στον χρόνο άσκησης που προβλέπεται για την απόκτηση άδειας ασκήσεως του δικη­γορικού επαγγέλματος. 

Θα προβλέπεται μοριοδότηση απόκτησης αναγνωρισμένης εργασιακής εμπειρίας και τυχόν άλλων δυνατοτήτων στους οπλί­τες κατά τη διάρκεια της θητείας τους ώστε να μην είναι πλέον η θητεία αναξιοποίητος εργασιακά χρόνος. 

Ρυθμίσεις για ανυπότακτους 

Προωθείται η στρατολογική τακτοποίηση του ήδη μεγάλου αριθμού ανυπότακτων εσωτερικού και εξωτε­ρικού. Το βασικό «ευεργέτημα» που παρέχει η επίμαχη διάταξη συνίσταται στην άρση των δι­οικητικών συνεπειών και συνεπώς στη διαγρα­φή του διοικητικού προστίμου των 6.000 ευ­ρώ. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση παρέχεται κίνητρο προκειμένου κάποιος που έχει κατα­στεί ανυπότακτος είτε εσωτερικού είτε εξωτε­ρικού, να εξαλείψει τις συνέπειες της πράξης του και να εκπληρώ­σει χωρίς οποιοδήποτε βάρος τη στρατεύσιμη στρατιωτική του υπο­χρέωση. Επιπρόσθετα, για όσους έχουν κατα­βάλει μέρος του χρηματικού προστίμου προβλέπεται η διαγραφή του υπολειπόμενου ποσού, προς διευκρίνιση τυχόν ερμηνευτικών δυσχερειών, οι οποίες ενδεχομένως και να απέβαιναν εις βάρος των τακτοποιούμενων ανυπότακτων. 

Παρεμβάσεις στην αμυντική Βιομηχανία 

Η βασική και μεγάλη αλλαγή που θα γίνει με το νομοσχέδιο Βίτσα στην αμυντική βιομηχανία εί­ναι ότι η ΕΑΒ από την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών περνά στον έλεγχο του υπουργεί­ου Εθνικής Άμυνας «διευκολύνοντας έτσι την ενιαία αντιμετώπιση των ζητημάτων της αμυντικής βιομηχανίας από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο». Σημαντική ρύθμιση υπάρχει και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αφού παρέχεται η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης του συ­νόλου των ομολογιακών δανείων, ληξιπρόθε­σμων και μη, κυριότητας ελληνικού Δημοσίου. Η διάταξη αυτή είναι προαπαιτούμενο οποιοσ­δήποτε προσπάθειας εξυγίανσης και βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΑΣ ΑΒΕΕ, καθώς οι οφειλές που βαραίνουν την εταιρεία από καταπτώσεις εγ­γυήσεων για δάνεια του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Νόμος 

Είναι η πρώτη φορά που το θέμα των μεταθέσεων, το οποίο ήταν πάντα αντικείμε­νο... διαπλοκής πολιτών και πολιτικών, αποτελεί αντικείμενο νόμου. 

ΔΙΑΤΑΞΗ 

Εισάγεται διάταξη για αρνητι­κή μοριοδότηση οπλίτη, που υποπίπτει σε σοβαρά πειθαρ­χικά παραπτώματα. 

(REAL NEWS-15/11/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger