Αρχική » » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ


Ούτε λεφτά για στολές των νεο­σύλλεκτων έχουν πλέον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκάλυ­ψε ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Τόνισε μάλιστα ότι, "Δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε καν τους νέους που θέλουν να διακόψουν την αναβολή τους και να κατατα­γούν αλλά είναι αδύνατον να τους δεχθού­με. Δεν έχουμε ούτε φαγητό, ούτε στολές να τους δώσουμε". Και σημείωσε ότι από τα 2.000 αιτήματα διακοπής αναβολής στράτευ­σης τελικά ικανοποιήθηκε μόνο το 10% ήτοι 200 άτομα γιατί δεν μπορούσαν να υποστηρί­ζουν την κατάταξη των υπολοίπων! Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «0 Κλάδος οφεί­λει τη μαχητική ικανότητα που εξακολουθεί να έχει στα μέλη και στελέχη του που έχουν σηκώσει τα μανίκια και καταβάλλουν υπεράν­θρωπες προσπάθειες». 

Θέλετε κι άλλα; «Μεγάλος αριθμός απόστρα­των ακόμα και χαμηλών βαθμών για παρά­δειγμα, σε βαθμό...
λοχαγού κ.ο.κ., που είχαν παραιτηθεί, ζητούν πλέον να ξαναγυρίσουν στο Στράτο, αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια για να απορροφηθούν». Αποκάλυψε, μάλιστα ότι γίνονται σκέψεις να θεσπιστεί η εθελοντική κατάταξη των γυναικών, προφανώς απλά και μόνο για να έχουν κάπου να τρώνε οι άπορες κοπέλες. Και αν τα καταφέρουν τα τρώνε αφού δεν υπάρχει φαγητό αρκετό. Και αυτές του οι κουβέντες προκάλεσαν τις αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας. Δεν είναι όμως ο Β. Τελλίδης ο μοναδικός που αναφέρεται σε αυτά... 

Και δεν είναι μόνον ο Α/ΓΕΣ. Με τίτλο «Η έλλειψη καυσίμων αφήνει τον ελληνικό στρατό αβοήθητο μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα», το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek» φιλοξένησε τον Ιούλιο ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ελ­λάδα δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό της κατά της τουρκικής επιθετικότη­τας, επειδή η οικονομική κρίση έχει αποδυνα­μώσει τις ένοπλες δυνάμεις της. 

Μιλώντας στο «Newsweek», ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ειδικός επί στρατιωτι­κών θεμάτων, Κώστας Κολιόπουλος αναφέ­ρει ότι: «Η Τουρκία είναι ο λόγος που έχουμε πολύ μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, και τώρα η Τουρκία ανακινεί μιαν αλλαγή στην ισορροπία Δυνάμεων. Οι αυξημένες δραστηριότητές της στο Αιγαίο είναι μια προσπάθεια να μας δημι­ουργήσει φθορά». 

Όπως αναφέρεται, από τις 31 ήμερες του Μαρτίου, μόνο κατά τις 10 δεν υπήρξαν πα­ραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Στις 20 Μαρτίου, 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβία­σαν τον ελληνικό εναέριο χώρο τουλάχιστον 38 φορές. Σύμφωνα με έκθεση του ελληνι­κού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ακολούθησαν δύο συμπλοκές με μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας. 

Στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SΙΡRΙ) δεί­χνουν ότι πέρυσι, η Ελλάδα δαπάνησε 4 δισ. για την άμυνα, που αποτελεί το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέ­ση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ότι οι περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες επηρέασαν το ηθικό των ένοπλων δυνάμεων, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυνατότητα των ένοπλων δυνάμεων να αγοράσουν καύσιμα. Όπως αναφέρεται, η Τουρκία γνωρίζει ότι, αν συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να εισέρχεται στα ελληνικά χω­ρικά ύδατα, η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει. Αλλά χωρίς καύσιμα η σωστά συντηρημένο εξοπλισμό, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσει τον κατά τα άλλα σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ. 

Ο οικονομικός Γολγοθάς που περνά η χωρά έχει προκαλέσει τεραστία προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις δραστηριότητες τους. Την ίδια ώρα οι ανάγκες της κοινωνίας μέσα στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν προκληθεί, υποχρεώνουν τις ΕΔ να αναλάβουν ενεργό και πολύ μεγαλύτε­ρο ρόλο για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν διαλυθεί και δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν περιστατικό ρου­τίνας! Αυτά αναλαμβάνουν σε καθημερινή πλέον βάση οι ΕΔ με συνεχείς αεροδιακομιδές που κοστίζουν χρήματα και ταλαιπωρούν προσωπικό και μέσα. 

Ταυτόχρονα οι Ε.Δ έχουν την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας η οποία διαρκώς απει­λείται. Και μέσα σ όλα αυτά τα στελέχη και το προσωπικό του ακούει μόνο για νέες περι­κοπές ακόμη και για απολύσεις. Ο Στράτος Ξηράς που αποτελεί εκ των πραγ­μάτων το μεγαλύτερο μέρος των ΕΔ έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα της εκπαίδευσης του στο "οικονομικότερο'. 

(ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ [Εν Στολή]- 26/10/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger