Αρχική » » Η ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ


Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο γεωστρατηγικό παιχνίδι. 

Μια ιστορική ευκαιρία για να ανα­βαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της φαίνεται ότι προκύπτει για την Ελ­λάδα. Η ρωσική επέμβαση στη Συρία έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ισορροπίες δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, διευκολύνοντας έτσι την Αθήνα να ξαναμπεί δυνατά στο γεωστρατηγικό παιχνίδι. 

Στις οχτώ μέρες που μεσολάβησαν από την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών μέχρι σήμερα ...
συνέβησαν πολλά και σημαντικά. Η αναβίωση του πολεμικού κλίματος ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα, οι αποτυχημένες προσπάθειες τόυ Ερντογάν να ξανανοίξει την ευρωπαϊκή πόρτα, οι παρεμβάσεις για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες και η αμήχανη προσώρας σιωπή των Αμερικανών, ως συνέχεια της αδυναμίας τους να διαχειριστούν την κατάσταση στη Συρία, έχουν ξαναμοιράσει την τράπουλα στο διπλωματικό πόκερ της γειτονιάς μας. Και η Ελλάδα καλείται, ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες λόγω οικονομικής κρίσης να παίξει καλά τα χαρτιά της. 

Τα μηνύματα Βρυξελλών και Παρισιού 

Με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τον πρω­θυπουργό της μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, παραδεχόμενος τα λάθη της Ευρώπης σε βάρος της χώρας μας στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών. «Η Άνγκελα Μέρκελ κι εγώ, μαζί με την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, προωθήσαμε συζητήσεις που, δυστυχώς, απέτυχαν. Και τώρα βλέπουμε εικόνες εγκατάλειψης. Εγκαταλείψαμε μια χώρα που ο πολιτισμός της ακόμα μας φωτίζει. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο κ. Ολάντ κατά τη διάρκεια της ιστορικής κοινής ομιλίας του με την κάγκελάριο Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο. Το αποκορύφωμα ήταν η αναφορά στο ελληνικό χρέος αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα. «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ θαρραλέος και θέλησε να διαβουλευτεί με τον λαό του, πριν συμφωνήσει... Τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για το χρέος ώστε να βρούμε μια ολοκληρωμένη λύση»! 

Ήδη σε ελληνικούς κύκλους οι συγκεκριμένες αναφορές ερμηνεύονται ως μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση που προχωρά στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις αλλά και ως bonus για τον νέο ρόλο που καλείται να παίξει για τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι ίδιοι κύκλοι, πάντως δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο «φιλελληνισμός» του Ολάντ προσθέτει πόντους στο προφίλ του. 

Απαραίτητοι στις ΗΠΑ 

Η Ουάσιγκτον έχει αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ ανάγκη την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού κράτους σταθερότητας στην περιοχή. Με την Τουρκία από τη μια βυθισμένη σε πολιτική κρίση κι από την άλλη εγκλωβισμένη σε ένα δύσκολο μπρα-ντε-φερ με τους Πούτιν και Άσαντ, η παρουσία ενός αντίβαρου, έστω λιγότερο φιλόδοξου και με μικρότερες δυνατότητες, κρίνεται επιβεβλημένη. Η Αθήνα προβάλλει ως εξισορροπητικός παράγοντας με δεδομένες τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της με τη Μόσχα και τον αραβικό κόσμο. Οι γέφυρες που στήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τις δύο επισκέψεις Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα και στην Αγία Πετρούπολη αλλά και η ενεργητική εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε με τα αρα­βικά κράτη (ενεργειακή συνεργασία με Κάιρο, αμυντικές συμφωνίες με Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Κατάρ, φιλικές σχέσεις με Λίβανο) αποδεικνύονται τώρα ως σοφές κινήσεις. Στα περισσότερο ουσιαστικά για τις ΗΠΑ, στρατηγικής σημασίας σημεία παραμένουν τα νησιά του Αιγαίου και ιδίως η Κρήτη. Ο ναύ­σταθμος της Σούδας ως νατοϊκός λιμένας, η 133η Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι που προ­ορίζεται ως σταθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) αλλά και τα Χανιά ως βάση δι­οίκησης πολυεθνικής μονάδας είναι κορυφαίας σημασίας για την Ουάσιγκτον. Κυρίως για τον ρόλο που μπορούν να παίξουν μελλοντικά, αν παραμείνει το τεταμένο κλίμα στην περιοχή. 

Η ανάδυση της Αιγύπτου και η Τριμερής 

Στις θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας μπορεί να προσμετρηθεί και η αναβάθμιση της Αιγύπτου ως περιφερειακής δύναμης στη Μεσόγειο σε βάρος της Τουρκίας. Το Κάιρο επί ημερών Σίσι αποκατέστησε την ισορροπία του ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Αποφεύγοντας να ταχθεί υπέρ του Άσαντ όλο το προηγούμενο διάστημα και παραμένοντας σταθερός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας χαιρέτισε τη ρωσική επέμβαση ως κίνηση που μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο και να περιορίσει την τρομοκρατία. Με ρόλο ρυθμιστή, η Αίγυπτος πλέον αναβαθμίζει και την τριμερή συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. 

Στη Νέα Υόρκη Κοτζιάς, Κασουλίδης και Σούκρι, οι ΥΠΕΞ των τριών κρατών, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία προσήλωση των τριών κυβερνήσεων στον υφιστάμενο μηχανισμό τριμερούς διαβούλευσης και στην εταιρική σχέση και συνεργασία που προβλέπεται στις κοινές διακηρύξεις μετά τις Τριμερείς Συνόδους Κορυφής του Καΐρου τον Νοέμβριο του 2014 και της Λευκωσίας τον Απρίλιο του 2015. Οι σχέσεις αναμένεται να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-09/10-15/10/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger