Αρχική » » «Πιο κοντά» με την Κύπρο

«Πιο κοντά» με την Κύπρο


Οι ταυτόχρονες ασκήσεις αναβίωσαν, άτυπα έστω, το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. 
Σαφές το μήνυμα προς την Άγκυρα που έστειλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο έως τη Μεγαλόνησο. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com 

Η ύπαρξη ενός ατύπου μεν, ουσιαστικού και επιχειρησιακού δε, νέου «Εκπαιδευτι­κού Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου No 2» (σ.σ.: Ας το ονομάσουμε έτσι) μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου απο­καλύφθηκε προσφάτως εν τοις πράγμασι μετά το πέρας των δυο μεγαλύτερων διακλαδικών ασκή­σεων («Παρμενίων 2015» και «Νικητής 2015») των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, αντιστοίχως. Οι εν λόγω δυνά­μεις συνασκήθηκαν από το τριεθνές του Βορείου Έβρου και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκάνησου μέχρι και τη μαρτυρική Κύπρο. 

Στην τελευταία, μάλιστα, με τις δυνάμεις του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και των... άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου (όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα αντιστοίχως, στην άσκη­ση «Παρμενίων») συνασκήθηκε και η ιστορική Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), η οποία έχει πολεμήσει και διακριθεί όλως ιδιαιτέρως στην αντιμετώπιση του Τούρκου εισβολέως. Το γεγονός αυτό από μόνο του σημαίνει την απευθείας «σύνδεση» Λευκωσίας και Αθηνών στο θέμα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχουσών δυνάμεων. 

Ενέργεια που λαμβάνει άλλη, ξε­χωριστή διάσταση κατά την πα­ρούσα χρονική συγκυρία, με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυ­ση του Κυπριακού να βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο, αλλά και με τη γεωπολιτική κατά­σταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατο­λικής Μεσογείου να είναι ιδιαί­τερα κρίσιμη, με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και στο εσωτερικό της Τουρκίας. 

Βεβαίως, πάντα υπάρχει η επίση­μη θέση ότι η Ελλάδα είναι «δί­πλα» στην Κύπρο και οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εξωτε­ρικών και Εθνικής Αμύνης των δύο χωρών το υποστηρίζουν προς κάθε κατεύθυνση. Όμως, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90, οπότε το τότε ισχύον «Δόγμα ΕΑΧ» μετα­ξύ των δύο χωρών είχε εφαρμο­στεί στην πράξη με την παρουσία ελληνικών ναυτικών, αεροπο­ρικών και χερσαίων δυνάμεων, που έφταναν ως ενισχύσεις στο νησί, με τις προσγειώσεις ελλη­νικών μαχητικών στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, τις ρίψεις αλεξιπτω­τιστών από ελληνικά μεταφορι­κά αεροσκάφη C-130H και τους κατάπλους ελληνικών πολεμι­κών σκαφών στα κυπριακά λιμά­νια, αυτή η στρατιωτική παρου­σία είχε σταματήσει, προφανώς για πολιτικούς και όχι επιχειρη­σιακούς λόγους. 

Επί της ουσίας λοιπόν: Ελλάδα και Κύπρος τις ίδιες ημέρες (το πρώτο δεκαήμε­ρο του Οκτωβρίου) συνασκήθη­καν σε Θράκη, Αιγαίο, Δωδεκά­νησα και Κύπρο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλεί­ας και τις συναρμόδιες υπηρεσί­ες του δημοσίου τομέως (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Πολι­τική Άμυνα κ.λπ.) να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «δράσεως» και τα Εθνικά Κέντρα Επιχει­ρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΦ σε «ανοικτή γραμμή». 

Στο πεδίο βολής Ψηλού Στάλου, στα Λάβαρα του Έβρου, την τελι­κή φάση της ασκήσεως «Παρμενί­ων» παρακολούθησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Πάνο Καμμέ­νο, και τον υπουργό Επικράτειας Νικόλαο Παππά, καθώς και τους αρχηγούς των Κλάδων, με επικε­φαλής τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ΠΝ. Την ίδια (περίπου) ώρα, στην άλλη άκρη του Ελληνισμού, στην Κύπρο, ο υπουργός Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χρ. Φωκαΐδης, παρακολουθούσε και αυτός την τελική φάση της ασκήσεως «Νικητής», έχοντας δίπλα του τον αρχηγό ΓΕΕΦ, αντιστρά­τηγο Γιώργο Μπασιακούλη. 

Να προσθέσουμε, δε, σε μια συνε­χεία του νέου, ατύπου, «Δόγματος ΕΑΧ No 2», ότι λίγες ημέρες μετά τη λήξη των ασκήσεων «Παρμενί­ων» και «Νικητής», στις 14 Οκτω­βρίου, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία της Ελλά­δος συνασκήθηκαν στον θαλάσ­σιο χώρο του Πεδίου Βολής Κρή­της, ρίχνοντας περισσότερα από 12 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας και αέρος-επιφανείας εναντίον πλωτού στό­χου (παλαιού πλοίου του Π.Ν.). Επιπλέον, την ίδια ημέρα, τέσσε­ρα μαχητικά F-16C/D Block.52+ της 340 Μοίρας μετέβησαν για ακόμα μία χρονιά στην αεροπο­ρική βάση Dova του Ισραήλ, όπου θα παραμείνουν 15 ημέρες, συμμετέχοντας στη μεγάλη, πολυε­θνική, άσκηση «Blue Flag», μαζί με αεροσκάφη και συναδέλφους από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ιταλία. 

Οι παραβιάσεις, οι ασύμμετρες απειλές και η νυχτερινή απόβαση 

Τι κρατούμε από την πρόσφατη στρατιωτική συνεργασία Ελλά­δος και Κύπρου; 

Πρώτον, την ευθεία συσχέτιση των παραβιάσεων του τουρκικού εθνικού εναερίου χώρου από τα ρωσικά μαχητικά με τις αντίστοι­χες τουρκικές στο Αιγαίο. 0 Έλληνας ΥΕΘΑ δήλωσε τα εξής: 

«Η Τουρκία διαμαρτύρεται για τις παραβιάσεις του εθνικού της εναερίου χώρου από τη Ρωσία. Ίσως θα έπρεπε να σκεφθεί τις παραβιάσεις του εθνικού εναερί­ου χώρου της Ελλάδος που κά­νει κάθε μέρα και να αντιληφθεί ότι οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου μιας άλλης χώρας απο­τελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». 

Δεύτερον, τη για πρώ­τη φορά άσκηση στο Εθνικό Κέ­ντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ του ίδιου του υπουργού Εθνι­κής Αμύνης στην αντιμετώπιση σεναρίου «renegade», δηλαδή ασύμμετρου αεροπορικής απει­λής, όταν κάποιο πολιτικό αεροσκάφος πετά χωρίς να επικοινω­νεί με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έχοντας παρεκ­κλίνει από το κατατεθέν σχέδιο πτήσεως κ.λπ. Τότε, το αεροσκά­φος αυτό παρακολουθείται από αεροσκάφη της Πολεμικής Αε­ροπορίας, που είναι έτοιμα να επέμβουν ακόμα και καταρρίπτοντάς το, αν είναι πολύ πιθανό να πέσει σε κατοικημένη περιοχή. Αυτήν την απόφαση τη λαμ­βάνει ο πρωθυπουργός ή, απόντος αυτού, ο ΥΕΘΑ. 

Τρίτον, για πρώτη φορά στη διάρκεια της ασκήσεως συνεργάστηκαν το υπερσύγχρονο υποβρύχιο του Στόλου «Παπανικολής», Type-214ΑΙΡ, με τους βατραχανθρώ­πους της Διοικήσεως Υποβρυχί­ων Καταστροφών του Π.Ν., οι οποίοι, ενώ το υποβρύχιο ήταν εν καταδύσει νύχτα, το εγκατέλειψαν χρησιμοποιώντας τον ει­δικό θάλαμο διαφυγής του και με υποβρύχιο κολύμπι κατευθύνθηκαν σε «εχθρική» ακτή (ένα νησί των κεντρικών Κυ­κλάδων, στη συγκεκριμένη περί­πτωση, για ευνόητους λόγους), εξήλθαν σε αυτή και προσέβα­λαν «εχθρικό» στόχο, που ήταν μια μονάδα του ΠΝ, που υπάρ­χει στην περιοχή. Αυτά είναι σε­νάρια «υψηλού ρίσκου» (high risk scenarios), που πιστοποι­ούν όμως την πλήρη αξιοποίηση προσωπικού και μέσων. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-17/10/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger