Αρχική » » Αιμορραγούν για τους πρόσφυγες οι Εν. Δυνάμεις!

Αιμορραγούν για τους πρόσφυγες οι Εν. Δυνάμεις!


Πέντε πλοία (με πολύ μεγάλο κόστος) διαθέτει για περιπολίες στο ανατολικό Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό, μεγάλη και η συνδρομή της Αεροπορίας (με τα Σούπερ Πούμα) σε βάρος της εκπαίδευσης και άλλων προγραμμάτων. 

Την περαιτέρω εμπλοκή των Ενόπλων Δυνά­μεων στην αντι­μετώπιση του προβλήματος της μετανά­στευσή ζητούν φορείς των νησιών του Αιγαίου, καθώς επίσης και πολιτικά στε­λέχη, κάτι που εξετάζεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά σε ένα γενι­κότερο κυβερνητικό πλαί­σιο και χωρίς να επηρεάζο­νται οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατεύματος. Να σημειωθεί πάντως ότι η στρατιωτική συμβο­λή είναι ήδη σημαντική ιδίως με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, στον τομέα των περιπολιών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας και ειδι­κά στα περάσματα που χρη­σιμοποιούν οι Τούρκοι δου­λέμποροι. 

Αρχικά, και ενώ οι μετανάστες έφταναν κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησιά, εί­χε ζητηθεί από τις Ένοπλες ...
Δυνάμεις να συνδράμουν με σκοπό να διευκολυνθούν οι αρμόδιες τοπικές Αρχές σε δράσεις για τη φιλοξενία των μεταναστών, τη σίτισή τους και την προώθησή τους στην Αθήνα από την Κω και τη Λέσβο, που αντιμετώπι­ζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα. Έγιναν συζητή­σεις για τη διάθεση παλιών στρατοπέδων, διανομή συσ­σιτίων και παροχή μηχανημάτων που θα διαμόρφωναν χώρους υποδοχής (η διάθε­ση των αρματαγωγών απορρίφθηκε εξαρχής), αλλά για κάτι τέτοιο απαιτούνται χρήματα που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα επι­τελεία δεν θα μπορούσαν να διαθέσουν αν δεν υπήρ­χε ειδική επιχορήγηση. 

Διαφωνίες 

Ορισμένοι μάλιστα εξέφρασαν τη διαφωνία τους ανα­φορικά με την ακόμα μεγα­λύτερη εμπλοκή του Στρατεύματος, στη λογική ότι ο Στρατός δεν είναι για όλες τις δουλειές και δεν γίνε­ται να καλύπτει τις αδυναμίες άλλων φορέων. «Βεβαίως και όπου χρειάζεται πρέπει να συνδράμει, αλ­λά με όρους και προϋποθέ­σεις» έλεγαν. Το Πολεμικό Ναυτικό ματώνει ήδη οικο­νομικά, διαθέτοντας συνο­λικά πέντε πλοία του να κά­νουν περιπολίες στο ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο αποτροπής των δουλεμπό­ρων. Έστω και αν αυτές συν­δυάζονται με αποστολές στο πλαίσιο είτε της επιχει­ρησιακής εκπαίδευσης εί­τε της φύλαξης των συνό­ρων, τα καύσιμα και ο χρό­νος που ξοδεύονται σε περιπτώσεις, εν παραδείγματι, εντοπισμού ή άσκησης του επιχειρησιακού ελέγχου για εντοπισμό και διάσωση μεταναστών είναι και πολ­λά και πολύτιμα, ειδικά για τις οικονομικές συνθήκες που σήμερα επικρατούν στη χώρα. Πολύ μεγάλη είναι η συνδρομή των ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα σε αποστολές έρευνας και διάσωσης μεταναστών, με επίσης με­γάλο κόστος, το οποίο κα­λύπτεται από τον προϋπο­λογισμό της Πολεμικής Αε­ροπορίας σε βάρος της επι­χειρησιακής εκπαίδευσης και άλλων προγραμμάτων. 

Οι διαστάσεις που πή­ραν πάντως διεθνώς το πρό­βλημα της μετανάστευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών της υπηρεσιακής κυβέρνησης με στόχο την αφύπνι­ση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποδέσμευση κονδυλίων προς την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών, οδήγη­σαν στην απόφαση σύστα­σης Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών που λειτουργεί ήδη με τη συμμετοχή στελεχών των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτι­κής, Προστασίας του Πολί­τη, Ναυτιλίας και Υγείας. 

Τα αιτήματα 

Σε αυτό το όργανο συμμετέ­χει και το υπουργείο Εθνι­κής Άμυνας με ένα στέλεχος του ΓΕΕΘΑ. Το κέντρο δέ­χεται τα αιτήματα που αφο­ρούν τους μετανάστες και εν συνεχεία αποφασίζει, αφού λάβει εισηγήσεις πως θα τα ικανοποιήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό ο Στρατός έχει διαθέ­σει στελέχη στη Λέσβο ώστε να βοηθήσουν τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς στην καταγραφή των μετα­ναστών. « Πέραν τούτου ουδέν» αναφέρουν πηγές απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει άλλη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα νη­σιά που δέχονται τον μεγά­λο όγκο των μεταναστών. 

Η μοιρασιά από Γιούνκερ που βρήκε στα νησιά μόνο 66.440 μετανάστες! 

ΜΟΙΡΑΣΙΑ που δεν συμβαδίζει με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, η οποία σαρώνεται από τα κύματα των προ­σφύγων και των μεταναστών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, πρότεινε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Ελ­λάδα της κρίσης και των Μνημονίων σηκώ­νει σήμερα το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό ζήτημα, εκτιμώντας ότι «στην Ελλάδα βρίσκονται 66.440 πρόσφυγες» (αριθμός που απέχει πολύ από την πραγ­ματικότητα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι φτά­νουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά μέ­σω Τουρκίας), ο κ. Γιούνκερ φρόντισε να στείλει μόλις 31.443 άτομα στην πλούσια Γερμανία, προκαλώντας εύλογες απορίες για τα κριτήρια με τα οποία καταρτίστηκε το σχέδιο κατανομής 160.000 προσφύγων σπς χώρες της Ε.Ε. 

Από το σχέδιο Γιούνκερ για την κατα­νομή των προσφύγων εξαιρέθηκαν η Δα­νία, η Ιρλανδία και η Βρετανία του Ντέιβιντ Κάμερον, που έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι «το προσφυγικό δεν λύνε­ται με ποσοστώσεις», ενώ στην ποσόστω­ση αντιδρούν έντονα η Σλοβακία, η Πολω­νία, η Ρουμανία και η Τσεχία, που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα εδά­φη τους ή ζητούν να αποφασίσουν οι ίδιες για τον αριθμό των ανθρώπων που θα φι­λοξενήσουν. 

Ενδεικτικά, με βάση την πρόταση Γι­ούνκερ για την κατανομή (σε πρώτη φάση) 120.000 προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., η Αυστρία καλείται να υποδεχθεί 3.640 άτο­μα, το Βέλγιο 4.564, η Γαλλία 24.031, η Ισπανία 14.931, η Πολωνία 9.287, η (Ολλαν­δία 7.214. η Ρουμανία 4.646 (τον περασμέ­νο Ιούλιο είχε συμφωνήσει να φιλοξενήσει 1.785 πρόσφυγες που βρίσκονται σε Ελλά­δα και Ιταλία), η Τσεχία 2.978 και η Σλοβα­κία 1.502 άτομα. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-13/09/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger