Αρχική » » Τα συντρίμμια ξύπνησαν μνήμες

Τα συντρίμμια ξύπνησαν μνήμες


Χρειάστηκε να περάσουν 41 χρόνια για να βρεθούν τα οστά. 

«Μιλούν» τα μακάβρια ευρήμα­τα, που αποκαλύπτουν οι έρευνες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο. Εκτιμάται ότι έχουν βρεθεί τα συντρίμμια του ελληνικού μεταγωγικού αερο­σκάφους «Noratlas», που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974, ενώ μετέφερε Έλληνες καταδρομείς στην Κύπρο. 

Μάλιστα, εικάζεται ότι βρέθηκαν και τα οστά των Ελ­λήνων καταδρομέων. Το αεροσκάφος της ...
Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με πλήρωμα καταδρομείς, που είχαν πάρει εντολή να υπερασπιστούν το κυπριακό έδα­φος από τους Τούρκους εισβολείς, είχε σκεπαστεί με χώμα, κατά πάσα πιθανότητα, αμέσως μετά την κατάρριψή του. 

Είναι πολύ πιθανόν στον Τύμβο να βρίσκονται θαμ­μένοι και οι 19 Έλληνες καταδρομείς που παραμένουν μέχρι σήμερα όχι μόνο αγνοούμενοι, αλλά και περιφρονημένοι. Και αυτό διότι το επίσημο ελληνικό κράτος δεν αποδέχεται ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η επιχείρηση αυτοκτονίας στην Κύπρο. Όμως, «η αληθινή ιστορία είναι φτιαγμένη από τη σιωπή των νεκρών» (Etienne Rey, 1878-1940, Γάλλος συγγραφέας). Και οι νεκροί στον Τύμβο «μιλούν»... 

Το αεροπλάνο «Noratlas», σύμφωνα με επιβε­βαιωμένες μαρτυρίες, βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης γύρω στις δύο τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, όταν καταρρίφθηκε από πυρά της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, μια και θεωρήθη­κε ότι η όποια αεροπορική παρουσία ήταν μόνο τουρκική. Καθώς το στρατιωτικό αεροσκάφος έπε­φτε φλεγόμενο, ακούστηκε, σύμφωνα με μαρτυρία επιζώντα, κάποιος από το πλήρωμα να φωνάζει «μας φάγατε, αδέλφια!». 

Η Επιχείρηση «ΝΙΚΗ» έγινε υπό δραματικές συν­θήκες τη νύχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου 1974 και ήταν η μοναδική αποστολή μεταφοράς στρατιωτικών ενισχύσεων της Ελλάδας στην Κύπρο που εκτελέστηκε στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με τα πολεμικά σχέδια της επιχείρησης «ΝΙΚΗ», η A' Μοίρα Καταδρομών με έδρα το Μάλεμε της Κρήτης με διμοιρία της Γ' Αμφίβιας Μοίρας Καταδρομών επιβιβάστηκαν στα παροπλισμένα και επικίνδυνα με­ταγωγικά «Noratlas», προκειμένου να μεταβούν στην Κύπρο και να αναχαιτίσουν τους Τούρκους εισβο­λείς. Δυστυχώς, όμως. αρκετοί από αυτούς συνάντη­σαν τον θάνατο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φί­λια πυρά... 

Χρήστος Α. Καπούτσης 
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-05/09/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger