Αρχική » » Στη δημοκρατία οι ψηφοφόροι είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι!

Στη δημοκρατία οι ψηφοφόροι είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι!


Κύριε διευθυντά, 
δημοσκοπήσεις τοποθετούν κατά καιρούς τους πολιτικούς μας σε πολύ χαμηλά επί­πεδα εμπιστοσύνης κατά τις εκτιμήσεις των πολιτών. Το φαινόμενο αποτελεί παράδο­ξο, δεδομένου ότι στο δημοκρατικό πολίτευμα που απολαμβάνουμε σήμερα οι πο­λιτικοί εκλέγονται από τον λαό, ο οποίος φαίνεται ότι, παρασυρόμενος από την πε­ριρρέουσα δημαγωγία, δεν κάνει σωστές επιλογές προσώπων και στη συνέχεια, αντί να μέμφεται τον εαυτό του, κατηγορεί εκείνους που εκλέγει. 

Η από το Σύνταγμα επιτρεπόμενη χωρίς περιορισμό δυνατότητα επανεκλογής βουλευτών απεριόριστες... φορές οδηγεί συ­χνά στο φαινόμενο η βουλευτική ιδιότητα να ασκείται διά βίου και πολλές φορές να κληρονομείται σε κατιόντες, με όλα τα δυ­σάρεστα συνεπακόλουθα για το πολίτευ­μα και τον τόπο. Αντιθέτως, για άλλα δη­μόσια αξιώματα, όπως του Προέδρου Δημοκρατίας και του νομάρχη, ισχύει το όριο της οκταετίας. 

Τα άτοπα πολιτικών ηγετών είναι γνω­στά από την αρχαιότητα. Ο αναγνωρισμένος ως αυστηρά αντικειμενικός ιστορικός Θουκυδίδης, στην αρχή της εξιστορήσεως του Πελοποννησιακού Πολέμου (430- 404 π.Χ.), κάνει σύντομη αναφορά σε πα­λαιότερα χρόνια, όταν το πολίτευμα ήταν ακόμη τυρρανικό, ήτοι προτού ο τύραννος των Αθηνών Κλεισθένης καθιερώσει με­τά το 508 π.Χ. πρώτη φορά τη δημοκρα­τία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Εξάλ­λου, οι τύραννοι που κυβερνούσαν τις ελληνικές πολιτείες δεν απέβλεπαν παρά μό­νο στα προσωπικά και τα οικογενειακά τους συμφέροντα, και γι΄ αυτό κυβερνούσαν πο­λύ συντηρητικά». 

Και σε μεταγενέστερες εποχές οι εκτιμήσεις για τους πολιτικούς μας δεν είναι ευμενέστερες. Ο Αμερικανός γενικός πρόξενος στη Σμύρνη το 1922 George Horton, με περίπου 30ετή διπλωματική εμπειρία στην ανατολική Μεσόγειο, με φιλελληνι­κά αισθήματα και Ελληνίδα σύζυγο, έγρα­φε αμέσως μετά την Καταστροφή της Σμύρνης από τους Τούρκους και τη γενοκτονία του ελληνικού πληθυσμού της στη με ημε­ρομηνία 27 Σεπτεμβρίου 1922 επίσημη αναφορά του στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Είναι απίστευτο -αδιανόη­το θα έλεγα- μέχρι πού μπορούν να φθά­σουν οι Έλληνες πολιτικοί για να διατηρή­σουν το κόμμα τους στην εξουσία έστω και μια εβδομάδα παραπάνω: Μπορούν να θυ­σιάσουν την πατρίδα τους ή και ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να κρατηθούν στην κυ­βέρνηση». 

Το συμπέρασμα προκύπτει μόνο του. Οι ψηφοφόροι είμαστε υπεύθυνοι στη δη­μοκρατία για τους πολιτικούς που εκλέ­γουμε. Οφείλουμε να επιλέγουμε αξιο­κρατικά τα πρόσωπα στα οποία εμπιστευό­μαστε τις τύχες τις δικές μας και της χώρας μας. Διατάξεις που επιτρέπουν βουλευτικές θητείες πέραν της οκταετίας και άλλα προνόμια, όπως π.χ. οι παραγραφές των αδικημάτων των υπουργών κατά το άρ­θρο 86 του Συντάγματος, πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν. 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 
Υποναύαρχος ΠΝ., ε.α. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-19/09/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger