Αρχική » » ΤΡΙΤΩΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ...

ΤΡΙΤΩΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ...


Φορολογία, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις και άνοιγμα των αγορών οι βασικοί άξονες του νέου σκληρότερου προγράμματος. 
Στόχος των πιστωτών παραμένει π βίαιη ακύρωση όλων εκείνων των κατακτήσεων που συνιστούν την ευρωπαϊκή εξαίρεση στον παγκόσμιο καπιταλισμό, που ωε αποτέλεσμα θα έχει μια κοινωνική πόλωση πρωτοφανή για τα δεδομένα της Ευρώπης. 

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ 

Φτιάξαμε ένα προτεκτοράτο, δεν βλέπω σ' αυτό κάτι κακό...» είχε δηλώσει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές. Οι ακριβείς όροι υπό τους οποίους η χώρα μας μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της Ευρωζώνης και των δανειστών αποτυπώθηκαν στο Μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή στις 14 Αυγούστου κάτω από διαδικασίες που ισοδυναμούσαν με ωμό εκβιασμό, μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε αυτόματη μηχανή νομιμοποίησης γερμανικών τελεσιγράφων. Οι 118 -μόνο- ψήφοι που συγκέντρωσε το τρίτο, αριστερό Μνημόνιο από ένα σύνολο 149 βουλευτών που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι το αντίτιμο που πλήρωσε η κυβέρνηση για την 180 μοιρών στροφή που πραγματοποίησε. 

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο θα φέρουν νέα φτώχεια στην ελληνική κοινωνία, καθώς... πλήττουν τους πιο φτωχούς, ακόμη, μάλιστα, κι όσους την είχαν γλιτώσει από τα προηγούμενα προγράμματα, ενώ στερεί την Ελλάδα από πολύτιμους πόρους, που θα εκχωρηθούν όσο όσο στους ιδιώτες μέσω του νέου ταμείου ξεπουλήματος, με δικαιολογία τη μείωση του χρέους. Γιατί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης είναι μόνο η αφορμή. 

Στόχος παραμένει η βίαιη ακύρωση όλων εκείνων των κατακτήσεων που συνιστούν την ευρωπαϊκή εξαίρεση στον παγκόσμιο καπιταλισμό, που ως αποτέλεσμα θα έχει μια κοινωνική πόλωση πρωτοφανή, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Ευρώπης. 

Οξεία κριτική στο νέο «πρόγραμμα διάσωσης» της Ελλάδας άσκησε ακόμη και ο επικεφαλής του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος, μιλώντας στη γερμανική Βουλή στις 19 Αυγούστου για το νέο δάνειο των 86 δις ευρώ, τόνισε ότι δημιουργούνται νέα χρέη για να καλυφθούν τα παλιά. Την ίδια ώρα η Γερμανία, που κέρδισε 100 δις ευρώ όλα αυτά τα χρόνια λόγω των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δανειζόταν, συνεχίζει να μην πληρώνει ούτε ευρώ για την κρίση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς. 

Φόροι και πάλι φόροι 

Τα σημαντικότερα μέτρα του νέου Μνημονίου αφορούν στη φορολογία. Ειδικότερα προβλέπεται: 

αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλω­σης για το αγροτικό ντίζελ στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2016 (από 66 ευρώ). 
επαναφορά της προκαταβολής φόρου στο 55% για τους αγρότες, από 27,5%. 
σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες στο 75% για τα εισοδήματα του 2015 και στο 100% για τα εισοδήματα του 2016 (από 55% για τα περσινά εισοδήματα)· 
κατάργηση της έκπτωσης 2% που απο­λάμβαναν όσοι εξοφλούσαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος· 
μείωση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, που θα αρχίσει να καταβάλλεται τον Οκτώβριο του 2015, από 6-7 σε 5· 
αύξηση φόρου στα ποτά, με τον συντε­λεστή αιθυλικής αλκοόλης να αυξάνεται από 2.450 σε 2.548 ανά 100λιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης· 
αύξηση του επιτοκίου σε όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων στο 5% από 3%· 
μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 ευρώ στα 1.000· 
αύξηση του προστίμου στα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ πάνω από έξι μήνες στα 150 ευρώ· 
αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και για εισοδήμα­τα άνω των 12.000 αύξηση στο 35% από 33%· 
επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαι­δευτήρια, με εξαίρεση την προσχολική αγωγή· 
επανεξέταση των διατάξεων που αφο­ρούν σε κληρονομιές και γονικές παροχές, όπως και τεκμήρια διαβίωσης· 
παράταση για τέσσερα χρόνια ακόμη της ειδικής εισφοράς στις ναυτιλιακές εταιρείες και περιορισμός των φοροαπαλλα­γών τους. 

Ενώ το τρίτο Μνημόνιο αυξάνει όλους τους φόρους που αφορούν στον λαό, κα­ταργεί και τυπικά έναν νόμο που, αν και ψηφίστηκε, ουδέποτε εφαρμόστηκε και υποσχόταν να περιορίσει τη θεσμοθετημέ­νη φοροαποφυγή των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Τον νόμο συγκεκριμένα που επέβαλε προληπτικό φόρο ύψους 26% σε συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φο­ρολογικό καθεστώς, όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία. Αν παρέμενε και εφαρμοζόταν αυτός ο νόμος, θα ήταν πιθανότατα περιτ­τές οι περικοπές στο επίδομα θέρμανσης που προβλέπονται στο Μνημόνιο, με στόχο να μειωθούν στο μισό οι σχετικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2016. 

Αλλαγές παντού 

Το δεύτερο μέτωπο που ανοίγει το τρίτο Μνημόνιο αφορά στο Ασφαλιστικό, με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Εξί­σου σημαντική, ωστόσο, ήταν και η μείωση της κατώτατης σύνταξης -αφορά σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν έπειτα από 15 χρόνια εργασίας λόγω αναπηρίας ή εργατικού ατυ­χήματος- από τα 486 στα 392,7 ευρώ, κατ' εφαρμογή του αντι-ασφαλιστικού νόμου Κουτρουμάνη - Λοβέρδου. Ξεχωριστής ση­μασίας είναι και η ένταξη όλων των επικουρι­κών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλι­σης (ΕΤΕΑ), που, από κοινού με την πρόβλε­ψη ότι οι συντάξεις του θα καταβάλλονται αποκλειστικά από τις εισφορές εργοδοτών κι εργαζομένων, ισοδυναμεί με την ενεργο­ποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος! 

Το τρίτο μέτωπο σχετίζεται με τις ιδιω­τικοποιήσεις και ως προμετωπίδα έχει το νέο σούπερ ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, που φιλοδοξεί να ξεπουλήσει περιουσια­κά στοιχεία ύψους 50 δις ευρώ, ενώ ως το 2017 υπολογίζονται έσοδα ύψους 6,4 δις ευρώ. Η αρχή ήδη έγινε με το ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, όπως αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τη Slentel (συμφερόντων Κοπελούζου) έναντι τιμήματος 1,234 δις ευρώ, που παραμένει αβέβαιο κατά πόσο θα εισπραχθεί. 

Μεγάλη πολιτική σημασία έχει και η υιο­θέτηση από την κυβέρνηση της νεοφιλε­λεύθερης άποψης για το άνοιγμα των αγο­ρών (καθώς σηματοδοτεί την αποδοχή των πιο ακραίων και αποτυχημένων ιδεολογημάτων της αντίπερα όχθης, που αποδίδουν την οικονομική στασιμότητα στην ύπαρξη εμποδίων στον ανταγωνισμό) μέσα από την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, όπως είχαν διατυπωθεί στην περίφημη «ερ­γαλειοθήκη». Σε αυτό το πλαίσιο, εκπτώ­σεις πλέον θα γίνονται όλο τον χρόνο προς όφελος των μεγάλων επώνυμων επιχειρήσεων και των εμπορικών κέντρων, άδειες σε φορτηγά IX θα χορηγούνται χωρίς πε­ριορισμούς κ.ά. Ωστόσο, η περιβόητη απελευθέρωση μόνο πλήγματα σηματοδοτεί στα συμφέροντα των καταναλωτών. Προς επίρρωση, η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής στο γάλα, που διευκολύνει τη γερμανι­κή και ολλανδική εξαγωγική κτηνοτροφία, συρρικνώνοντας τις ομοειδείς ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, η κατάργηση της διά­κρισης μεταξύ αρτοποιείων και πρατηρίων, που διευκολύνει κάθε είδους επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών να πωλούν ψωμί διεκδικώντας το ίδιο στάτους με τους φούρ­νους. Και, τέλος η δυνατότητα να ανοίγουν φαρμακείο ακόμη κι όσοι δεν έχουν πτυχίο φαρμακοποιού, που μετατρέπει τα φαρμα­κεία σε εμπορικά καταστήματα... 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα Μνημό­νιο πολύ χειρότερο των προηγούμενων που συνόδευσαν τις δύο δανειακές συμβά­σεις του 2010 και 2012, καθώς θα σημάνει τη φτωχοποίηση του λαού και την αποικιοποίηση της χώρας. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-21/08-27/08/15) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger