Αρχική » » Ανατροπές - σοκ για τις συντάξεις Δημοσίου - ενστόλων

Ανατροπές - σοκ για τις συντάξεις Δημοσίου - ενστόλων


Εξομοιώνονται οι όροι συνταξιοδότησης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Σαρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου και των στρατιωτικών φέρνει το νέο Μνημόνιο. Οι αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ενστόλους περιλαμβάνονται σε ειδική νομοθετική διάταξη που κατατέθηκε χθες ως προσθήκη στο νομοσχέδιο με τα μέτρα του νέου Μνημονίου...

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή:

1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (βασική και αναλογική) που μειώνει το ποσό της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης από την 1η-1-2011 και μέχρι την αποχώρηση από την υπηρεσία, θα εφαρμόζεται για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από την 1η-1-2015 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους και ενστόλους έχουν ήδη αποχωρήσει από την 1η-1-2015 μέχρι σήμερα, οι συντάξεις που λαμβάνουν θα επανυπολογιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο και θα μειωθούν αναδρομικά από την ημερομηνία αποχώρησης!

2.  Οσοι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και στρατιωτικοί έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την 1η-7-2015 και μετά δεν θα δικαιούνται το ποσό της βασικής σύνταξης των 364 ευρώ εφόσον μετά τη συνταξιοδότησή τους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους! Μέχρι να φθάσουν στα 67 έτη θα λαμβάνουν μόνο το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση. Ουσιαστικά προβλέπεται σημαντική μείωση συντάξεων για όλες αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων του Δημοσίου μέχρι να φθάσουν στην ηλικία των 67 ετών.

3. Επέρχεται σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και στρατιωτικούς έχουν αποχωρήσει ή πρόκειται να αποχωρήσουν από την 1η-7-2015 και μετά χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας πρόωρης ή πλήρους συνταξιοδότησης που προβλέπονταν μέχρι 30-6-2015. Ορίζεται δε για τους πολιτικούς υπαλλήλους ότι από 1-1-2022 το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη θα είναι το 67ο έτος ηλικίας και το 62ο σε περίπτωση συμπλήρωσης 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Για όσους αποχωρούν από την 1η-7-2015 μέχρι την 31-12-2021, η σύνταξη θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση νέου ορίου ηλικίας που θα είναι αυξημένο από 1 μήνα έως και 12 έτη σε σύγκριση με το ισχύον μέχρι 30-6-2015, ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου (σύμφωνα με τους πίνακες που ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Ε.Τ.»). Εάν η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη, λόγω πρόωρης αποχώρησης, το συνολικό ποσοστό μείωσης θα προσαυξάνεται κατά 10% μέχρι τη συμπλήρωση του νέου αυξημένου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, κατά περίπτωση.

4. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν έχουν αποχωρήσει ακόμη από την υπηρεσία προβλέπεται όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 58 ετών και συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας! Δηλαδή προβλέπεται απότομη αύξηση ορίου ηλικίας για πολλά έτη! Εξαιρούνται οι ιπτάμενοι, οι υπηρετούντες στα υποβρύχια, οι αλεξιπτωτιστές κ.ά.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ-gpalaitsakis@e-typos.com)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-14/08/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger