Αρχική » » Πόσο αντέχει το Στράτευμα της Ελλάδας;

Πόσο αντέχει το Στράτευμα της Ελλάδας;


Ανησυχίες για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων! Μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα για δώδεκα μήνες, διαβεβαιώνουν (ανεπίσημα) κύκλοι του ΥΠΕΘΑ. 
Προβλήματα υπήρχαν πολύ πριν ξεκινήσει (το 2010) στη χώρα η κρίση. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.p.petrou@gmail.com 

Καθώς τα πράγ­ματα έφθασαν σε κρίσι­μα άκρα όσον αφορά την οικονομία της χώρας, ένας σοβαρός προβληματισμός σχετίζεται με τις αντοχές του αμυντικού συστήματος μας και τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αποστολής τους από τη στιγμή που οι χρηματοδοτήσεις θα κοπούν. Ανεπισήμως, κύ­κλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνα διαβεβαιώνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να λειτουρ­γήσουν απροσκόπτως για περίπου 12 μήνες. Φυσικά την εκτίμηση αυτή δεν θα μπορούσαν να τη σχολιά­σουν τα Γενικά Επιτελεία, αλλά όσοι γνωρίζουν τα στρατιωτικά δεδομένα τη θεωρούν απολύτου εξω­πραγματική. 

Τα προβλήματα έχουν αρχίσει πολύ πριν από την κρίση, καθώς το τελευταίο μείζον εφοπλιστικό ...πρόγραμμα ήταν η αγορά 30 μαχητικών αεροσκα­φών F-16C block 52+. Με­τά το 2010 περιορίστηκαν στο ελάχιστο και οι δαπάνες για την υποστήριξη των συστημάτων που υπάρχουν σε ενέργεια, με απο­τέλεσμα από κά­ποια στιγ­μή και με­τά να γίνε­ται χρήση κρίσιμων στρατηγικών αποθεμά­των. Στην κατάσταση αυ­τή προστίθεται το γεγονός ότι παρατηρείται μια συνεχής πτώση του ηθικού του προσωπικού, με συνέ­πεια να υποβαθμίζεται συνεχώς το επίπεδο της ετοι­μότητας. Αυτά τα δεδο­μένα προ­σπαθεί να ανατρέψει η στρατιω­τική ηγε­σία με τη διεξαγω­γή ασκήσεων σε διάφορα επίπεδα, ώστε να διατηρούνται οι μονάδες σε ένα αποδεκτό επίπεδο. Διαπι­στώνεται όμως κάθε φο­ρά ότι πληθαίνουν τα προ­βλήματα και μεγαλώνουν οι ελλείψεις. Να σημειω­θεί ότι τόσο τα πυρομαχικά που καταναλώνονται όσο και τα ανταλλακτικά και άλλα αναλώσιμα που χρη­σιμοποιούνται στις ασκή­σεις συνήθως πλησιάζουν το όριο ζωής τους. Δηλα­δή αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε, θα τα πετάξουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντικατασταθούν. 

Στα τεράστια αυτά προβλήματα προστίθεται και η χαμηλή στελέχωση ακόμη και των μονά­δων που βρίσκονται στις παραμεθόριες περιοχές. Καλύτερα να μη σχολιά­σουμε τις επιπτώσεις αυ­τών των ελλείψεων. 

Την ίδια στιγμή η ανα­διοργάνωση, που θα μπο­ρούσε να βελτιώσει λί­γο την κατάσταση, εξακο­λουθεί να καρκινοβατεί. Όχι μόνον δεν έχει γίνει καν σχετικός σχεδιασμός, αλλά και οι νεόκοποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπή­καν πολύ γρήγορα στη λο­γική του τοπικισμού και των πελατειακών εξυπηρε­τήσεων. Αποτέλεσμα είναι ήδη να απαιτούν με έμφα­ση να μη γίνουν μετακινή­σεις μονάδων ή κλεισίματα στρατοπέδων στις εκλογικές περιφέρειές τους. 

Τον κώδωνα του κινδύ­νου κρούουν περισσότερο από κάθε άλλον τα στελέ­χη της Πολεμικής Αεροπορίας, που πρέπει να αντιμε­τωπίζουν καθημερινώς την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο. Και όμως, ο δικός τους προϋπολογισμός έχει υποστεί τη μεγαλύτε­ρη αναλογική μείωση, δηλαδή 60% έναντι ενός 54% που είναι ο μέσος όρος των μειώσεων των αμυντικών δαπανών της χώρας. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-04/07/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger