Αρχική » » «Δεν θα γίνουν περικοπές»

«Δεν θα γίνουν περικοπές»


• Η επίσημη θέση της κυβέρνησης για τις αμυντικές δαπάνες και το έντονο παρασκήνιο. 
• Η αντίδραση του Πάνου Καμμένου στη φημολογία, η διάψευση του Μαξίμου και η επίσκεψη Τσίπρα στο Πεντάγωνο. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
lsblaveris@gmail.com

Λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφι­σμα της 5ης Ιουλίου, το θέμα των αμυντικών δα­πανών έπεσε στο τραπέ­ζι των διαπραγματεύσε­ων με την εμφάνιση της επιστολής του Αλ. Τσίπρα προς τους Ευρω­παίους, στην οποία κάνει λόγο σαφώς για πρόσθετες περικοπές, της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, σε δύο δόσεις (200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. το 2017). 

Ο σχεδιασμός αυτός προκάλεσε, κατά πληροφορίες, την αντίδραση του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, και εν ...
συνεχεία την επίσημη διάψευ­ση του Μεγάρου Μαξίμου. Είχε προηγηθεί η σχετική φημολογία, με δημοσιεύματα και σχόλια στον διεθνή Τύπο, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί πολύ υψη­λό ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ, τα οποία το ΥΠΕΘΑ αντέκρουε. Είναι γνωστή η πρό­ταση των δανειστών, που, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τέλους του 2015, οι οποίες σε κά­ποια φάση φάνηκαν να διπλασι­άζονται (400 εκατ. ευρώ), καθώς και απολύσεις προσωπικού, όπως είχε καταγγείλει προ ημερών στη Βουλή ο κ. Καμμενος. 

«Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών», τόνι­σε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού την 1η Ιουλίου, σε μια προσπάθεια έμ­μεσης διάψευσης των φημών για προστριβές ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. 

Ωστόσο, στην επιστολή Τσίπρα γίνεται λόγος για «περικοπές 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017, με στοχευμένες ενέργειες, οι οποίες περιλαμβά­νουν μείωση στο προσωπικό και στις προμήθειες». 

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε αιφ­νιδιαστική επίσκεψη του πρω­θυπουργού στο Πεντάγωνο για ενημέρωσή του επί των εθνικών θεμάτων, η οποία πραγματοποι­ήθηκε χθες, σε καλό, φαινομενικά τουλάχιστον, κλίμα, προκειμένου να καθησυχαστούν τα στελέχη των Ε.Δ. για τα «περί απολύσεων», αλλά και να μην υπάρξουν περαι­τέρω προβλήματα στις σχέσεις με­ταξύ των κ. Τσίπρα - Καμμένου. 

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ. Λίγο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε έγ­γραφο της Συμμαχίας με τη συ­νεισφορά κάθε κράτους-μέλους από τα 28 στον αμυντικό-προϋπολογισμό της για το 2015. Σύμ­φωνα με αυτό, μόνο πέντε χώρες βρίσκονται σε ποσοστά άνω του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, όπως είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλί­ας, ενώ η Ελλάδα εμφανιζόταν να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (με 2,5%), μετά τις ΗΠΑ (με 3,4%). Στις 18 Ιουνίου, δημοσίευμα των «Financial Times» υποστήριζε ότι, εν μέσω κρίσεως, οι αμυντικές δα­πάνες της Ελλάδας εξακολουθούν να είναι στο 2,3% του ΑΕΠ της και για αυτό οι δανειστές εμφα­νίζονταν να έχουν βρει ένα πεδίο γενναίων περικοπών, όπως μει­ώσεις των στρατευσίμων θητείας, γιατί «κοστίζουν πολλά» λόγω της διατροφής τους και γιατί ο αριθ­μός τους «είναι μεγάλος», απολύ­σεις επαγγελματικών στελεχών, που επίσης εκρίθησαν «υπερβο­λικά πολλοί για έναν στρατό του μεγέθους του ελληνικού», και φύ­λαξη των συνόρων από τα Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Οχή­ματα (τα Drones, όπως τα ονόμα­ζαν) -χωρίς να διευκρινίζεται βε­βαίως πως θα αγοραστούν και πόσο θα κοστίσουν. 

Στο δημοσίευμα αυτό και στη φι­λοσοφία του ανέλαβε να απαντή­σει στις 19 Ιουνίου, από τον ΠΑ­ΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Τόσκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι αμυντικές δαπά­νες της Ελλάδος για το 2015 απο­τελούν το 1,75% του ΑΕΠ και όχι το 2,3%, όπως λάθος υποστήρι­ξαν οι «Financial Times». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρ­νηση δεν πρόκειται να μειώσει ούτε κατ’ ελάχιστο περισσότερο τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Επίσης, ο κ. Τόσκας έκανε ξεκά­θαρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι μισθοί των στρα­τιωτικών, καθώς, όπως είπε, «η κύρια κατεύθυνση αυτής της κυ­βέρνησης είναι να μη μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις», ενώ απέδωσε τη σχετική φημολογία στην αναμετάδοση πληροφορι­ών από τα ΜΜΕ με λανθασμένο τρόπο. 

«Θα συμμαζέψουμε τις σπατάλες» 

Σε περίπτωση που, αναλόγως των εξελίξεων, αποφασιστούν περικοπές στις αμυντικές δαπάνες (ή «εξοι­κονόμηση χρημάτων»), λογι­κό είναι αυτές να πραγματο­ποιηθούν όταν θα υπάρξουν νέα σκληρά μέτρα σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, ίσως «προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της δομής των Δυνά­μεων, με κλείσιμο στρατοπέδων που δεν χρειάζονται», τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Τόσκας, προσθέ­τοντας: «Τα επιτελεία μας βρίσκονται σε μεγάλη έντα­ση εργασίας προκειμένου να βγάλουμε τι μπορούμε να περικόψουμε από όλες αυτές τις σπατάλες που υπάρχουν ακόμα ή να κόψουμε από αυτά που δεν χρειάζονται, γιατί δεν μπορούμε να έχου­με ούτε τον κινεζικό πληθυ­σμό, ούτε τον αμερικανικό προϋπολογισμό. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα πράγματα. Πρέπει κάποτε να συμμαζευ­τούν». Βεβαίως και από την πλευρά τους τόσο οι Σύμμα­χοι (ΝΑΤΟ) όσο και οι εταί­ροι (Ε.Ε.) θα πρέπει ίσως να αποφασίσουν και τι θέλουν από την Ελλάδα από αμυ­ντικής πλευράς. Αυξήσεις των δαπανών, ώστε να είναι στο 2% του ΑΕΠ, όπως απο­φάσισαν στη Σύνοδο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ή μειώσεις, όπως θέλουν οι δανειστές, επειδή ακόμα το ποσοστό αυτό είναι «πολύ υψηλό»; Και τι θα γίνει με τα κονδύλια δισεκατομμυρί­ων που εξακολουθεί να πλη­ρώνει π Ελλάδα για αγορές εξοπλισμών από γερμανικές, γαλλικές και αμερικανικές εταιρείες, που έγιναν στο παρελθόν; θα εξακολου­θεί να τις πληρώνει τώρα η χώρα ή θα γίνουν και εκεί ανάλογες περικοπές; Και όσον αφορά το θέμα των «παρατύπως» εισερχομένων μέσω Ελλάδας και ευρωπα­ϊκών συνόρων μεταναστών, ποιες δυνάμεις ασφαλείας θα αντιμετωπίσουν αυτή τη μείζονα ασύμμετρη απειλή της εποχής μας; Τα ερωτήμα­τα είναι πολλά και εύλογα. Αναμένονται και οι απαντή­σεις τους. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-03/07/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger