Αρχική » » Αυξημένη ζήτηση στρατιωτικών σχολών

Αυξημένη ζήτηση στρατιωτικών σχολών


9.403 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι λυκείου διεκδικούν μόλις 637 θέσεις. 

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ 

Σχεδόν ένας στους είκοσι υποψηφίους θα πάρει το πολυ­πόθητο εισιτήριο για τις στρατιωτικές σχολές φέτος. Η αναλογία της επιτυχίας είναι πολύ πιο μικρή -κατά σχεδόν δέκα φορές- σε σχέση με την αναλογία εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. 

Ειδικότερα, για τις 637 θέσεις των στρατιωτικών σχολών κατατέθηκαν περί τις 10.000 αιτήσεις από ...τε­λειόφοιτους και αποφοίτους λυκείου, αλλά τελικά έγιναν δεκτοί για τις προκαταρκτικές εξετάσεις, με βάση τους όρους που θέτει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνολικά 9.403 υποψήφιοι. Άρα, η αναλογία επιτυχίας είναι μόλις 6,77%, την ίδια στιγμή που για τους 93.982 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι προσήλθαν στις εξετάσεις διατίθενται 68.345 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 72,7%. 

Πιο συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι 69 θέσεις για τους επτά κλάδους (ιατρικό, στρατολογικό, φαρμακευτικό, οδοντιατρικό, κτηνιατρικό, ψυχολόγων, οικονομικό) της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμά­των (ΣΣΑΣ). Στις προκαταρκτικές εξετάσεις μετείχαν 2.903 υποψήφιοι και άρα η γενική αναλογία επιτυχίας (και όχι ανά κλάδο) είναι 2,37%. Ακολουθεί, ως προς τον αριθμό των υποψηφίων, η Σχολή Ικάρων, τις 58 θέσεις της οποίας θα διεκδικήσουν 2.445 υποψήφιοι. Η αναλογία επιτυχίας διαμορφώνεται, όπως στη ΣΣΑΣ, στο 2,37%. 

Για τις υπόλοιπες σχολές, 1.341 υποψήφιοι θα διεκδι­κήσουν τις 217 θέσεις της Σχολής Ευελπίδων (αναλογία επιτυχίας 16,18%), 1.291 υποψήφιοι τις 160 θέσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (12,39%), 642 υποψήφιοι τις 34 θέσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (5,29%), 497 υποψήφιοι τις 75 θέσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (15,1%), και τέλος 279 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 24 θέσεις της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (8,6% η αναλογία επιτυχίας). 

Επίσης, έχουν δοθεί 152 θέσεις στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας και 30 στη Σχολή Υπαξιω­ματικών Διοικητικών. Συνολικά, θα δοθούν 819 θέσεις, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ το 2012 είχαν δοθεί 1.170 θέσεις. 

Παράλληλα, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η Σϋνοδος Πρυτάνεων ζητεί την αναβολή κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Οι εργασίες της Συ­νόδου, που συγκλήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, έμειναν... μισές. Ξεκίνησαν την Παρασκευή με τους αναπληρωτές πρυτάνεων να συζητούν τις ρυθμίσεις επί ακαδημαϊκών θεμάτων που έχει το νομοσχέδιο. Αλλά το Σάββατο το πρωί, όταν επρόκειτο να συνεδριάσουν οι πρυτάνεις πα­ρουσία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, αποφασίστηκε η αναστολή των εργασιών της λόγω των έκτακτων πολιτικών εξελίξεων. 

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-29/06/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger