Αρχική » » Αλωνίζουν ανενόχλητοι οι Τούρκοι!

Αλωνίζουν ανενόχλητοι οι Τούρκοι!


Ανεξήγητη αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι στην κλιμακούμενη προκλητικότητα των γειτόνων. Έως και τις Κυκλάδες έφτασαν πολεμικά στις ασκήσεις του Μαΐου. 
Φρασεολογία η οποία παραπέμπει στις «γκρίζες ζώνες»! 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 
e.p.petrou@gmail.com 

Για ανεξήγητους λόγους υπο­βαθμίζονται οι κλιμακούμενες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Αμείωτες παραμένουν οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του ελληνικού αρχιπελάγους, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε και πάλι υπερπτήσεις ελληνικών νησίδων και αλλεπάλληλες εμπλοκές μαχητικών αεροσκαφών. 

Την ίδια στιγμή έχει περάσει παντελώς απαρα­τήρητο το γεγονός ότι κα­τά τις συνδυασμένες αεροναυτικές... ασκήσεις του περασμένου Μαΐου τα τουρκικά πολεμικά ξεπέρασαν κάθε προηγούμε­νο, κινούμενα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, ακό­μη και στην περιοχή των Κυκλάδων. 

Η επίσημη δικαιολο­γία είναι ότι παρέμειναν στα διεθνή ύδατα, όμως το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα διαμαρτυρίας αποδεικνύει τη σοβαρότη­τα της καταστάσεως. Αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσο­χή στο γεγονός ότι οι απα­ντήσεις των Τούρκων στα ελληνικά διαβήματα γενι­κεύουν το θέμα. Μι­λούν για σειρά προβλημάτων στο Αιγαίο, για να κα­ταλήξουν ότι, «αν τα είχαμε λύ­σει», θα αποφεύγονταν οι τριβές. Η όλη φρασεολο­γία των Τούρκων παρα­πέμπει στον τρόπο με τον οποίο αναφέρονται συνο­λικά στις «γκρίζες ζώνες». 

Για όλα αυτά, όμως, η ελληνική κυβέρνηση τή­ρησε σι­γήν ιχθύος, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να έρ­χονται σι­γά σιγά στην επιφάνεια από διάφορες ανεξάρτητες πηγές. Οι Ένοπλες Δυ­νάμεις έδωσαν, βεβαίως, την απάντησή τους με την εντυπωσιακή κινητοποίη­ση του Στόλου (που συνδυάστηκε με κινήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και δυνάμεων Πεζοναυ­τών) στην άσκηση «Καταιγίς», που ακολούθησε τις τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αριθμοί των πλοί­ων που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν έκπληξη, ευχάριστη για το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αλλά πολύ δυσά­ρεστη για τους Τούρκους και όσους θέλουν να υπο­νομεύουν το ηθικό και να υποβαθμίζουν τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. 

Οι Τούρκοι άρχισαν τις κινήσεις τους στο πλαί­σιο της προγραμματισμένης ναυτικής ασκήσεως «Θαλασσόλυκος» («Deniz Kordu»), την οποία συνδύ­ασαν με την αμφίβια επι­χείρηση «Efes» και ασκήσεις ναρκοπολέμου, οι οποίες, αν και δεν είχαν φέτος ειδική ονομασία, παραπέμπουν στο σενάριο των αντίστοιχων ασκήσε­ων «Cadrali». Και ενώ αυτές οι δύο ασκήσεις παρέμειναν αυστηρά σε περιοχές του ανατολικού Αιγαί­ου, οι ναυτικοί ελιγμοί και οι κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων αναπτύ­χθηκαν πολύ δυτικά, κι­νούμενα στα όρια των εθνι­κών χωρικών υδάτων ανά­μεσα σε ελληνικά νησιά. 

Μάλιστα, την άσκηση παρακολούθησε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επέβη στη φρε­γάτα «Salihreis» όπου με­ταφέρθηκε με ελικόπτερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να παρακολουθή­σει την άσκηση διέκοψε τις προεκλογικές δραστηριότητές του. Κάτι που Έλληνας πολιτικός μάλλον δεν θα έκανε... 

Η εκκρεμότητα της κύρωσης της συμφωνίας με τη Ρωσία 

ΕΚΚΡΕΜΕΙ ακόμη στη Βουλή η κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας, η οποία αναφέρεται στην προμήθεια και την υποστήριξη αμυντικού υλικού. Το εξωφρενικό είναι ότι δεν πρόκειται για συμφωνία που συζητήθηκε ή συνάφθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμύνης Παν. Καμμένου στη Μόσχα. Η συμφωνία έχει γίνει από τον Νοέμβριο του 2013 και στην ουσία αποτελεί επαναβεβαίω­ση παλιότερης αντίστοιχης συμφωνίας που εί­χε τεθεί σε ισχύ από τότε που η Ελλάς είχε αρ­χίσει να αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα. 

Η εν λόγω συμφωνία είχε κυρωθεί από τη ρωσική Δούμα ήδη από τις αρχές του 2014. Στην Ελλάδα, όμως, παρέμενε σε εκκρεμότητα. Δεν είχε κατατεθεί καν στη Βουλή. Έτσι, με την ευκαιρία της πρόσφατης ανταλλαγής επισκέ­ψεων και των συζητήσεων για περαιτέρω ανά­πτυξη της αμυντικής συνεργασίας των δύο χω­ρών, τέθηκε και πάλι προς το υπουργείο Εθνι­κής Αμύνης το ζήτημα της συμφωνίας. Μάλι­στα, κατέστη σαφές ότι η ρωσική πλευρά είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένη με τις καθυστερήσεις. 

Το υπουργείο κινητοποιήθηκε αμέσως. Το κείμενο της συμφωνίας πέρασε ταχύτατα τις προβλεπόμενες διαδικασίες, πήρε τις εγκρίσεις που απαιτούνταν και στις 22 Μαΐου κατα­τέθηκε στη Βουλή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εισηγητής ορίστηκε βουλευτής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αφού είναι μια συμφω­νία που έγινε επί των ημερών της προηγούμενης κυβερνήσεως. Είναι ταυτόχρονα ένα νομοθέτημα για το οποίο πιθανότατα θα υπάρξει καθολική συμφωνία της Βουλής. Και ενώ όλα έδειχναν ότι η συζήτηση και η κύρωση της συμ­φωνίας θα γίνονταν προ δύο εβδομάδων, ακό­μη δεν έχει εισαχθεί στην ημερησία διάταξη. 

Το γεγονός προκαλεί εύλογο εκνευρισμό στη ρωσική πλευρά, η οποία έχει ειδικό ενδια­φέρον για το άρθρο 6 του κυρωτικού νομοσχε­δίου που αναφέρεται στα πνευματικά δικαιώ­ματα του σχεδιασμού των οπλικών συστημάτων και στην προστασία και τη διασφάλισή τους. Αυτή η έννοια καλύπτει ευρύτερα το θέμα των υποχρεώσεων για τήρηση μυστικότητας αναφο­ρικά με την τεχνογνωσία των συστημάτων. Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι στον συγκεκριμένο τομέα υπάρχουν ασάφειες στο ισχύον πλαίσιο των πι­στοποιητικών τελικού χρήστη που συνοδεύουν κάθε αμυντική προμήθεια. Με αυτό ο αγοραστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να μη μεταπωλήσει το υλικό που κατέχει χωρίς τη σύμφω­νη γνώμη του πωλητή και κατασκευαστή. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-28/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger