Αρχική » » «Στην πρώτη γραμμή παρά τις περικοπές ... »

«Στην πρώτη γραμμή παρά τις περικοπές ... »


O Α/ΓΕΕΘΑ εξήρε τη συμβολή των ΕΔ στον εξορθολογισμό των δαπανών. 

«Μας ζήτησαν (σ.σ. η τρόικα) το 2011 να απολύσουμε 5.000 μόνιμα στε­λέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και είπαμε “όχι”. Προτιμήσαμε να μειωθούν οι απο­δοχές μας με μέριμνα στους χαμηλόμισθους». 

Με αυτά τα λόγια ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, ξεκίνησε την ομιλία του σε ημερί­δα του...
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλών­τας σε αξιωματικούς και σπουδαστές των ΑΣΕΙ, ανέφε­ρε ακόμα πως «οι περικοπές ξεκίνησαν από 12% στα χαμηλόβαθμα στελέχη και άγγιξαν το 65% στους αρχη­γούς των Γενικών Επιτελείων. Αυτά τα μέτρα δεν είναι δημοφιλή, αλλά έτσι προστατέψαμε όλες τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας, όταν η ανεργία στη χώρα μας είναι κοντά στο 30%. Πού θα έβρισκε δουλειά ένας απολυμένος στρατιωτικός;». 

Ο Α/ΓΕΕΘΑ εξήρε τη συμβολή των Ενόπλων Δυ­νάμεων στον δημοσιονομικό εξορθολογισμό των δη­μόσιων δαπανών σε μια εποχή βαθύτατης οικονομι­κής κρίσης, επισημαίνοντας τα εξής: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν βασικό πυλώνα ύπαρξης, ζωής και συνέχειας ενός κράτους. Πώς, όμως, μέσα από τη λει­τουργία τους θα μπορέσουν να βοηθήσουν την οικονο­μία μιας χώρας; Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό των Ταμείων μας και συνεχίζουμε μέσα από συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, πλέ­ον, δέχονται όλους τους πολίτες της πατρίδας μας για περίθαλψη και εξέταση, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη συγκράτηση των δαπανών των ασφαλιστι­κών ταμείων της χώρας. 

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε καταστά­σεις έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όπως σε πυρκαγιές, σεισμούς και σε αποστολές ειδικευμέ­νου προσωπικού σε άγονες περιοχές, καθώς και σε αερομεταφορές ασθενών, δίνει τη δυνατότητα στην πολι­τεία να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα τον κρατικό προϋπολογισμό». 

«Καμία νέα αγορά» 

Συνεχίζοντας, ο στρατηγός Κωσταράκος σημείωσε πως «τον Νοέμβριο του 2011 προγραμματίσαμε τα κονδύλια που είχαμε στη διάθεσή μας να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τη συντήρηση των υπαρ­χόντων οπλικών συστημάτων και όχι για νέες αγορές. Δεν χρειαζόμασταν, άλλωστε, κάτι επιπλέον. Και συνε­χίζουμε έτσι, αξιοποιώντας τα οπλικά συστήματα που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, απενεργοποιήσαμε μη επιχειρησιακά στρατόπεδα, συρρικνώ­σαμε μονάδες των ΕΔ και προσαρμοστήκαμε στο σύγ­χρονο περιβάλλον. 

Στόχος μας ήταν να διατηρήσουμε τη δυνατότητα να παράγουμε μόνοι μας ως χώρα τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε, και αυτό γιατί υπολογίσαμε ότι το κό­στος της αγοράς τους από οπουδήποτε αλλού είναι πο­λύ μεγαλύτερο και συνεχώς μεταβαλλόμενο, αφού δημιουργούνται διαρκώς οικονομίες κλίμακας, τις οποί­ες δεν δύναται να διαμορφώσουμε. 

Θέλοντας να εκμεταλλευτούμε τις πολύτιμες γνώ­σεις και τις δυνατότητές μας, προσπαθήσαμε και κρατήσαμε τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη ανοι­χτά και προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε ανάθεση έργου μέσα από εξαιρετικές διακρατικές στρατηγικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει». 

Χρηστός Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-27/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger