Αρχική » » Κάτι δεν πάει καλά με την Τουρκία ...

Κάτι δεν πάει καλά με την Τουρκία ...


Ανησυχία στην Αθήνα. 
Συναγερμός στο Πεντάγωνο από τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την πολιτική αβεβαιότητα στη γείτονα χώρα. 
Το 2013 είχε σημειωθεί μόλις μία εμπλοκή. Το 2014 το κοντέρ έγραψε μηδέν. Και το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έχουμε ήδη 41 εμπλοκές! 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ
p.karvounopoulos@realnews.gr

Στην Αθήνα υπάρχουν κυβερνητικά στε­λέχη και αξιωματούχοι που έχουν με­γαλύτερη αγωνία από αυτή της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές! «Εντοπίζονται» στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και η αγωνία που έχουν είναι αν, πότε και πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Τουρκία! Διπλωμάτες και αξιωματικοί που ασχολούνται με τα Ελληνοτουρκικά δεν μπο­ρούν να αποφύγουν τη σύγκριση μεταξύ του Ιανουαρίου του 1996 και της σημερινής πολι­τικής πραγματικότητας στην Τουρκία. 

Οι ομοιότητες μεταξύ 1996 και 2015 περι­ορίζονται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει σταθερή ...
κυβέρνηση, είναι άγνωστο πότε θα αποκτήσει και -το κυριότερο- με ποιες ισορ­ροπίες θα σχηματιστεί. 

Οι έντονες ανησυχίες σε ΥΠ.ΕΞ και ΥΕΘΑ δεν είναι βέβαια σε καμία περίπτωση υπερβολικές. Δεν στηρίζονται σε αόριστες εκτιμήσεις αλλά σε πραγματικά γεγονότα, αριθμούς, ακόμη και χάρτες πάνω στους οποίους έχουν αποτυ­πωθεί οι απίστευτες προκλήσεις των Τούρκων. 

Τελευταίο σοβαρό επεισόδιο που κατεγράφη στο Αιγαίο ήταν η απίστευτη ενέργεια των Τούρκων να στείλουν το πλοίο υποκλο­πών «Τσαντιρλί» μέσα στο πεδίο βολής Άνδρου, την ίδια στιγ­μή που πολεμικά πλοία του ελληνικού Στόλου έκαναν βολές με πραγματικά πυρά! Τις ασκήσεις παρακολουθούσε και ο ΥΕΘΑ Πάνος Κομμένος, μαζί με τον Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη. 

Έχουν ξεπεράσει τα όρια 

Ο κυβερνήτης τού «Τσαντιρλί» αρνήθηκε να αποχωρήσει και έτσι δυο μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πολύ χαμηλά πάνω από τη γέφυρα του πλοίου. Ταυτόχρονα, η φρεγάτα «Κανάρης» πλεύρισε το τουρκικό πλοίο και έκανε σαφές στον κυβερνήτη του ότι αν παραμείνει στην περιοχή «κάνεις δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά σας». Έπειτα από 40 λεπτά «πιέσεων» και αφού τα ελληνικά πολεμικά συνέχιζαν τον καταιγισμό πυρών, το τουρκικό πλοίο αποχώρησε. 

Στο ΥΕΘΑ δεν ανέμεναν την πρόκληση στο πεδίο βολής Άνδρου, ούτε και το ατυχές για το καθεστώς Ερντογάν εκλογικό αποτέλεσμα για να ενημερώσουν την πολιτική ηγεσία πως «κάτι δεν πάει καλά με την Τουρκία». Η συμπεριφορά των γειτόνων στο Αιγαίο, εδώ και πολλούς μήνες έχει ξεπεράσει τα όρια. Οι Τούρκοι κάθε ημέρα, επιχειρώντας να δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κάνουν τουλάχιστον δύο «δρομολόγια» στο Αιγαίο. Εισβάλλουν με μα­χητικά από το βορειοανατολικό Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, διασχίζουν την καρδιά του και αποχωρούν πετώντας στον εναέριο χώρο των Δωδεκανήσων. Το... δρομολόγιο έχει και την αντίθετη φορά. Σε αυτή την κάθετη πτήση με την οποία «χωρίζουν» το Αιγαίο ακριβώς στη μέση οι Τούρκοι εμπλέκονται όλο και συχνότε­ρα σε αερομαχίες κάτι που είχε σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στους πίνακες που δημοσιεύει η Realnews είναι εμφανές ότι η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά. Το 2013 είχε σημειωθεί μόλις μια εμπλοκή. Το 2014 το κο­ντέρ έγραψε μηδέν. Και το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έχουμε ήδη 41 εμπλοκές! Η αύξηση είναι δραματική, όπως δραματική είναι και η αλλαγή συμπεριφοράς των Τούρκων στο Αιγαίο. Εμπλοκή σημαίνει σκληρή αερομαχία, που φθάνει ένα κλικ πριν από την πυροδότη­ση όπλων. Όπως προκύπτει από τους πίνακες, όλοι οι δείκτες που σηματοδοτούν την έντα­ση των τουρκικών προκλήσεων είναι αισθη­τά αυξημένοι. 

Επιπλέον, η Τουρκία προσπαθεί να στήσει δι­κό της... βιλαέτι στον εναέριο χώρο γύρω από το Καστελόριζο. Εκτός από τις πτήσεις μαχητικών της γύρω από το νησί, η Τουρκία κάθε ημέρα δηλώνει «παρούσα» στην περιοχή. Οι επίγειοι σταθμοί ραντάρ που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια διαρκώς καλούν κυρίως τα ελληνικά αεροσκάφη -κι όχι μόνο αυτά- να αποχωρήσουν από την περιοχή η οποία, κα­τά την άποψή τους αποτελεί μέρος του τουρ­κικού εναέριου χώρου. 

Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν θέσει σε συναγερμό τους επιτελείς στο ΥΕΘΑ, οι οποί­οι ανησυχούν για την πιθανότητα πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου που η Άγκυρα θα θε­λήσει να εκμεταλλευθεί για το εσωτερικό της. Δεν είναι τυχαίο ότι επιτελείς επισημαίνουν πως οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να πετούν και νύχτα στο Αιγαίο, κάτι που μέχρι και το 2014 δεν εί­χαν τολμήσει. 

Πλάνη 
η άποψη της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ Κ0ΡΑΗ (ch.korai@realnews.gr) 

«Όλη η ανθρωπότητα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτούς που δεν μπορούν να κινηθούν, σε αυτούς που μπορούν να κινηθούν και σε αυτούς που κινούνται». 
Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αμερικανός πολίτικος και συγγραφέας (1706-1790) 

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε φορά που η Τουρκία αντιμετωπίζει εσωτερικό πολιτικό αδιέξοδο, επι­χειρεί έξοδο της κρίσης στην Ελλάδα για λόγους απο­προσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης και επί­δειξης πυγμής στους έξω. Ο «αυτοκράτορας» Ταγίπ Ερντογάν, όπως τον αποκαλούν τα τουρκικά ΜΜΕ, ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι. Όπως το ήξεραν και οι προκάτοχοι του. Η χώρα μας έχει ένα σημαντικό ατού. Βρίσκεται σε ένα σημείο του ευρωπαϊκού χάρτη που συγκεντρώ­νει την προσοχή του Λευκού Οίκου, του Κρεμλίνου, του Πεκίνου και πολλών άλλων δυνάμεων. 

Παρά την οικο­νομική κρίση που τη συγκλονίζει, συνεχίζει να αποτελεί τη μοναδική εγγυήτρια δύναμη σταθερότητας στην καυ­τή περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου οι εστί­ες αναταραχών είναι πολλές. Αν δεν ήταν μέλος της Ευ­ρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης όμως, οι διπλω­ματικές της δυνατότητες θα είχαν ένα όριο. Αν εκλείψει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα με ένα Grexit, δεν θα ξεσαλώσουν μόνο οι Τούρκοι ελλείψει του ευρωπαϊκού αναχώματος, θα μας γυρίσουν την πλάτη και όσοι μας φλερτάρουν τώρα (Κινέζοι, Ρώσοι κ.ά.) λόγω αυτής της γεωστρατηγικής θέσης και σχέσης μας με τον στενό πυ­ρήνα της Ευρώπης, θα αναζητήσουν άλλες «πύλες ει­σόδου» και άλλες συμμαχίες. Όσοι φαντασιώνονται, λοι­πόν, ότι έξω από την Ευρώπη θα είμαστε καλύτερα, πλα­νώνται πλάνην οικτράν! 

(REAL NEWS-14/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger