Αρχική » » Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ


Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
«Πάγωσαν» στο κυβερνών κόμμα όταν έγιναν γνωστές οι προτάσεις της Αθήνας. 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΜΠΙΛΗ 

Όλα αυτά που συμβαίνουν την τελευταία εβδομάδα μόνο ως «μάχες χαρακωμάτων» μπορούν να χαρακτηριστούν, με τη διαφορά ότι δεν είναι σαφώς διαχωρισμένα τα στρατόπεδα, αφού καθη­μερινά τα δεδομένα και οι πολιτικές συμπε­ριφορές αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. 

Πριν από δέκα περίπου μέρες ο πρωθυ­πουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του,... προσπάθησε να στείλει σαφές μήνυμα στο εξωτερικό και το εσωτερικό ότι είναι έτοιμος να φτάσει στα άκρα προκειμένου να υπερασπιστεί τα δί­καια αιτήματα της κυβέρνησης και του ελλη­νικού λαού, έχοντας τη νωπή λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι για την επίτευξη άμεσης συμφωνίας ανέφε­ραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ σκλη­ρός και ότι το ενδεχόμενο ρήξης με την Ευ­ρωζώνη ήταν πιθανό, παρά τις απρόβλεπτες συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. 

Η επικοινωνιακή λαίλαπα από τα συστημικά μίντια, καθώς και η οργάνωση και υπερ-προβολή των δύο συγκεντρώσεων με τον τίτλο «Μένουμε Ευρώπη» -πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε αξιοσημείωτη προσέλευση κόσμου, αν αναλογιστούμε την κομματική και κοινωνική προέλευση των συγκεντρωμένων- προκάλεσαν μεγαλύτε­ρη πίεση, αφού ουσιαστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρέθηκε απέναντι στην πρώ­τη αντικυβερνητική διαδήλωση. Αυτή η πίε­ση διοχετεύτηκε προς τα κάτω με τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να κατα­λαμβάνονται από αγωνία για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και την τελική στάση που θα κρατήσουν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι διαφο­ρετικές φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν την ψυχραιμία τους, στέλνοντας μηνύματα στήριξης προς την ηγεσία, εκφρά­ζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους. Οι μέρες που κύλησαν, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στην οποία φάνηκε να βγαίνει «λευκός καπνός», κατέδειξαν τη σκληρή στάση των δανειστών και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Η Αθήνα έκανε για μια ακόμη φορά κινήσεις καλής θέλησης, με υποχωρήσεις που δημιούργησαν μεγάλη αναταραχή τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ελληνική κοινωνία. Όταν όμως έγιναν γνωστές οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που, σύμφωνα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης, πολλοί «πάγωσαν», αφού τα μέτρα είναι σκληρά. Και οι διαφοροποιή­σεις δεν άργησαν να φανούν. 

Σαφείς αποστάσεις 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διάρ­κεια των διαπραγματεύσεων τήρησε υπο­δειγματική στάση για να μην υπονομεύσει την προσπάθεια του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής ομάδας. Κάποιοι, μάλιστα, άρχισαν να αναρωτιούνται για τη σιωπή του. Τη Δευτέρα το βράδυ όμως, στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνστα­ντίνου με τίτλο Αριστερά, κυβέρνηση και κρά­τος -Κλασικές αναλύσεις, σύγχρονες εμπειρίες (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη), ο υπερυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλ­λοντος και Ενέργειας έθεσε τρία προαπαι­τούμενα για τη συμφωνία: «όχι» στη λιτότη­τα, ένεση ρευστότητας και βαθιά διαγραφή του χρέους. 

Είχαν προηγηθεί, βέβαια, δημοσιεύματα στον ιστότοπο iskra.gr, που προμήνυαν τις δηλώσεις Λαφαζάνη. Σε άρθρο με τον τίτλο «Ελληνική πρόταση: "Σημείο εκκίνησης'' αλλά με ποια κατεύθυνση» ο αρθρογράφος υποστήριζε ότι η «διαπραγμάτευση» με προϋπόθεση την «πάση θυσία» παραμονή στην Ευρωζώνη απέτυχε παταγωδώς κι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να πει ένα βροντερό «όχι» στις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που άνοιξαν την όρεξη των δανειστών, και να δηλώσει την αντίθεσή του σε νεομνημονιακού τύπου συμφωνίες. Την ίδια στιγμή το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Νταβανέλος σε άρθρο του τονίζει ότι «η κυβέρνηση σύρεται από τους δανειστές σε συμφωνία-Μνημόνιο, ακυ­ρώνοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ». 

Το έτερο «βαρύ πυροβολικό», η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κρατούσε μέχρι το βράδυ της Τρίτης αινιγματική στάση. Στη συνάντησή της, την περασμένη Δευτέρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όπου του παρέδωσε το πρώτο Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, στην οποία η ίδια έχει επενδύσει πολλά, σημείωσε ότι «το πρωταρχικό μέλημα της Επιτροπής είναι να υπενθυμίσει ότι οι βασικότεροι κανόνες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εντός του διεθνούς πλαισίου που δεσμεύει όλες τις χώρες, είναι οι κανόνες που υπαγορεύουν την απαρέγκλιτη προστασία και τον απαραβίαστο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Μια μέρα αργότερα και κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, κι ενώ είχαν γίνει γνωστές οι ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ότι «ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία κι ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων» και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «ζούμε σε περιόδους όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους, να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε, μάλιστα, στο μάθημα της πρόσφατης κυπριακής εμπειρίας, ενώ σχετικά με τα δημοσιεύματα και τις απειλές περί Grexit δήλωσε πως «ένα εργαλείο [σ.σ: το ευρώ] που δημιουργήθηκε ως μέσο επίτευξης της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού εναντίον των λαών, εναντίον των κοινωνιών και με θύματα τα δικαιώματά τους και τη δημοκρατία». 

Άλλη μια φωνή που ακούγεται συχνά κυ­ρίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εκφράζει κριτική στάση στο ενδεχόμενο υπογραφής της συμφωνίας είναι αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου. Σε όλες τις πρόσφατες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του εμφανίσεις, χωρίς να παίρνει σαφή προσωπική θέση, δηλώνει ότι μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολο να περάσει από τη Βουλή. Στο ίδιο μήκος κύ­ματος κινείται και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που με τον γραφικό του τρόπο αμφισβητεί το ενδεχόμενο ψήφισης της συμφωνίας. Κι άλλοι όμως εξέφρασαν παρόμοιες θέσεις, όπως η βουλευτής του Υπολοίπου Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Σωτηρίου. 

Κόντρα Κοτζιά - Λαφαζάνη 

Ενδεικτική των δυναμικών που αναπτύσσονται και των στρατοπέδων που διαμορφώνονται ευρύτερα είναι και η διαφοροποίηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική και το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε με τη Ρωσία για τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Η Καθημερινή, ο κ. Κοτζιάς μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσε ότι κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε με μεγάλη αυστηρότητα πως «δεν μπορεί να τίθενται ως όροι και προϋποθέσεις παράμετροι και στοιχεία που είναι εκτός των συνθηκών του ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών μας στον τομέα της ενέργειας», αναφέροντας ότι «η χώρα μας δεν θα δεχτεί οποιουσδήποτε όρους που εκφεύγουν του νομικού πλαισίου και των συμφωνιών της Ένωσης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δηλώσεις Κοτζιά είχαν στόχο τον κ. Λαφαζάνη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή τής μέχρι τώρα πολιτικής του σταδιοδρομίας, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει περισσότερα από ένα μέτωπα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι καινούριο. Τη δεδομένη στιγμή όμως ο πρωθυπουργός και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να πάρουν τις αποφάσεις τους... 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-25/06-01/07/15)

2 σχόλια:

  1. Κατι δεν παη καλα τρελαθηκαμε νομιζεται ολοι βρισκεται λετε ο τσιπρας σε δυσκολη θεσι ο λαος Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΗΤΕ Η ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΑΙ ΟΛΟΙ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ θα αλλαξη την ευρωπη παραγραφη του χρεους χορευουν πεντοζαλη ζαλιστηκανε σημερα το σαββατο ποιος θα βαραη τη λυρα ψευτοκουλτουριαρη ψευτοδημοκρατη ποσο σανο σε εχουν ταιση αν πληρωναν μονο αυτοι λιγο το κακο πληρωνη η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΠΛΗΣΜΕΝΕ ΡΑΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατι δεν παη καλα τρελαθηκαμε νομιζεται ολοι βρισκεται λετε ο τσιπρας σε δυσκολη θεσι ο λαος Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΗΤΕ Η ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΑΙ ΟΛΟΙ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ θα αλλαξη την ευρωπη παραγραφη του χρεους χορευουν πεντοζαλη ζαλιστηκανε σημερα το σαββατο ποιος θα βαραη τη λυρα ψευτοκουλτουριαρη ψευτοδημοκρατη ποσο σανο σε εχουν ταιση αν πληρωναν μονο αυτοι λιγο το κακο πληρωνη η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΠΛΗΣΜΕΝΕ ΡΑΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger