Αρχική » » Καμμένος: Στο Στράτευμα υποχρεωτικά έως τα 58!

Καμμένος: Στο Στράτευμα υποχρεωτικά έως τα 58!


Αναστάτωση καθώς αυξάνονται τα όρια για σύνταξη! Δημιουργείται μπέρδεμα και με τις προαγωγές.

Την υποχρεωτική παραμονή των στρατιωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις έως το 58ο έτος της ηλικίας τους προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κάτι που σημαίνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και την επιβάρυνση του Προϋπολογισμού του Δημοσίου, αφού τα στελέχη που δεν θα προάγονται στην ιεραρχία θα μπαίνουν στην παράλληλη επετηρίδα με τις ίδιες αποδοχές, αντί να αποστρατεύονται, όπως συμβαίνει έως σήμερα.

Η ανακοίνωση αυτή από τον κ. Καμμένο, που προφανώς συνιστά κυβερνητική απόφαση, έχει ήδη ...προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού κανείς δεν γνωρίζει για ποιους θα ισχύσει και από πότε, όπως επίσης και αν θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι πολλά στελέχη που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι έτοιμα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Κι αυτό γιατί η ανάγνωση της εξαγγελίας για υποχρεωτική παραμονή έως το 58ο έτος της ηλικίας ερμηνεύεται ως κατάργηση των πέντε πλασματικών χρόνων που μπορεί να αναγνωριστούν σήμερα για πλήρη σύνταξη.

Σημειώνεται πως οι στρατιωτικοί που έχουν μπει στην υπηρεσία μετά το 1990, βάσει των αλλαγών στο Ασφαλιστικό των στρατιωτικών το 2010 (τότε είχαν υποβληθεί πολλές παραιτήσεις στελεχών προκαλώντας μεγάλο κενό στις Ενοπλες Δυνάμεις τότε) βγαίνουν σε σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας συν πέντε πλασματικών χρόνων. Τα χρόνια, πάντως, της σχολής δεν λογίζονται ως συνταξιοδοτικά και αυτό μπορεί να είναι ένα «παράθυρο» προκειμένου να μη θιγούν σημαντικά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των στρατιωτικών.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αφενός για τους ανώτατους αξιωματικούς που σήμερα συμπληρώνουν την 35ετία, δεν μπορούν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό και αποστρατεύονται από την υπηρεσία, όπως επίσης και με τα στελέχη που έχουν διπλά συντάξιμα, όπως οι ιπτάμενοι, οι υποβρύχιοι καταστροφείς, οι ναρκαλιευτές και άλλες ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών. Για όσους αποστρατεύονται με υπαιτιότητα της υπηρεσίας εκτιμάται ότι θα αλλάξει ο νόμος περί ιεραρχίας και προαγωγών, με επέκταση των χρόνων παραμονής στον βαθμό, και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί η παράλληλη επετηρίδα στην οποία θα συνεχίσουν να υπηρετούν. Για τις ειδικές κατηγορίες με τα διπλά συντάξιμα χρόνια είναι άγνωστο τι θα συμβεί.

Η παραμονή, πάντως, στις Ενοπλες Δυνάμεις έως το 58ο έτος της ηλικίας εκτιμάται πως θα τινάξει στον «αέρα» τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αφού οι αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών είναι μεγαλύτερες από τις συντάξιμες αποδοχές, ενώ παράλληλα τίθεται και θέμα «υπέργηρου» Στρατεύματος, αφού δεν θα υπάρχει ανανέωση προσωπικού με νέες προσλήψεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ορισμένοι μπορεί να δουν το μέτρο θετικά. Κι αυτό γιατί οι συντάξεις πλέον είναι μειωμένες, επομένως κάποιοι προτιμούν να παραμείνουν περισσότερο χρόνο στην ενεργό δράση.

«Να ανέβει ο ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, όχι στα νησιά»

Ως προϋπόθεση για την παραμονή των ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση έθεσε το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά ο Πάνος Καμμένος. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ψηφίζω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ακόμα και αν πέσει η κυβέρνηση». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε πάντως ότι το θέμα δεν θα μπει τελικώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Ως αντισταθμιστικά, κατά τον κ. Καμμένο, «μπορούμε να δώσουμε αύξηση 1% στη φορολογία των ειδών πολυτελείας και την άμεση φορολόγηση των ιδιοκτησιών σε offshore εταιρίες με ακίνητα».

Ανδρέας Κούτρας
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-23/06/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger