Αρχική » » ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ


♦ «ΡΗΞΗ» ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΛΕΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. 
♦ Ο Παναγιώτης Νικολούδης έχει καταρτίσει έναν συνολικό κατάλογο «ύποπτων» μεγαλοκαταθετών σε ξένες και ελληνικές τράπεζες με ροή χρήματος στους λογαριασμούς τους. 

Λίστες φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος στο εξωτερικό, θαλασσοδάνεια σε ημετέρους, συμβάσεις εθνικών εργολάβων, προμήθειες, κρατική διαφήμιση και σχέσεις εξουσίας - μίντια. Το κυνήγι της διαπλοκής σε κάθε της έκφανση εξελίσσεται σε πρωταρχικό στοίχημα για την κυβέρνηση. Από το αν αυτό κερδηθεί θα κριθεί εν πολλοίς και η επιτυχία του κυβερνητικού έργου. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, από το βήμα της Βουλής αλλά και στην τηλεφωνική...

επικοινωνία του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ρήξη με τη διαπλοκή είναι μονόδρομος προκειμένου η χώρα να βγει από το τέλμα και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και των επενδυτών, των διεθνών αγορών, ακόμα και των ίδιων των δανειστών προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς του πολιτεύματος. «Είναι στόχος της κυβέρνησης η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προαναφερθείσα συνέντευξή του, περικλείοντας σ' αυτή τη φράση όλο το νόημα των μέχρι τώρα προσπαθειών αλλά και αυτών που θα γίνουν στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς φορείς. 

Ο υπουργός Επικράτειας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σηκώνουν και θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τις εποπτεύουσες υπηρεσίες ελέγχου και πάταξης του οικονομικού εγκλήματος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στην όλη προσπάθεια δεν εμπλέκονται και οι υπόλοιποι υπουργοί της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, που μελετά τις συμβάσεις των έργων υποδομής, ή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ο οποίος ήδη σχηματίζει φακέλους με τις εξοπλιστικές προμήθειες, ή ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, που περιμένει τα αποτελέσματα των διαχειριστικών ελέγχων σε διάφορους οργανισμούς Υγείας, τα οποία θα συνεισφέρουν στον αγώνα κατά της διαφθοράς. 

Η αξιοποίηση των «παράνομων» λιστών 

Οι διάφορες μακροσκελείς λίστες με τις offshore εταιρείες και τα ονόματα μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού αλλά κι αυτών του εσωτερικού με «περίεργες» χρηματικές διαδρομές βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο του Παναγιώτη Νικολούδη. Ο πρώην επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος γνωρίζει να εντοπίζει τις περιπτώσεις που έχουν «ψωμί». 

«Ο Νικολούδης έχει στη φαρέτρα του τις εμπειρίες των τελευταίων τεσσάρων ετών στην Αρχή για το ξέπλυμα», λένε στα «Επίκαιρα» στενοί συνεργάτες του. «Ένας μηχανισμός συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης πληροφοριών που έχει τα δικά του μυστικά, τη δική του μεθοδολογία, τον δικό του τρόπο που σε οδηγεί στην επιτυχία ή στην αποτυχία και η λυδία λίθος σ' αυτό είναι να αποκτήσεις την έμπιστοσύνη των ανθρώπων από τους οποίους θα πάρεις την πληροφορία. Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός βρήκε κρυμμένα χρήματα στο Γκέρσεϊ, που είναι φορολογικός παράδεισος, στο Λιχτενστάιν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικράτειας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έχει καταρτίσει έναν συνολικό κατάλογο «ύποπτων» μεγαλοκαταθετών σε ξένες και ελληνικές τράπεζες με ροή χρήματος στους λογαριασμούς τους από το 2000. 

Σε αυτή την προσπάθεια χρησιμοποίησε τα «χρήσιμα» εργαλεία που είχε και στην Αρχή, τις φορολογικές διασταυρώσεις των τελευ­ταίων ετών (δηλωθέντα εισοδήματα, αγορές και πωλήσεις ακινήτων, ίδρυση και παύση εταιρειών κ.λπ.) με επιτυχές αποτέλεσμα. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσό που μπορεί να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία μετά τον έλεγχο και τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέ­σεων ξεπερνά κατά πολύ τα επιδιωκόμενα 725 εκατ. ευρώ της «λίστας Βαρουφάκη»! 

«Δεν αξιοποιήσατε τη λίστα που σας έδωσα», είπε η κυρία Λαγκάρντ τηλεφωνικά στον πρωθυπουργό. «Θα ελεγχθούν και τα 2.062 ονόματα τα οποία υπάρχουν στη λίστα», της απάντησε από το βήμα της Βουλής τη Δευ­τέρα. Η αξιοποίηση των λιστών που βρίσκο­νται στην κατοχή των ελληνικών Αρχών εξελίσσεται μέσω μιας συνολικής συστηματικής εργασίας και συνεργασίας τραπεζικών, ελεγκτικών και εισαγγελικών Αρχών προκειμέ­νου να παρακαμφθούν και οι σκόπελοι της παράνομης προέλευσής τους. 

«Η υπόθεση ανοίγει σαν βεντάλια. Αποκαλύπτονται συνεχώς νέες πτυχές, στοιχεία τροφοδοτούνται από τις τράπεζες, αξιολογούνται από τις εισαγγελικές Αρχές και συνδυάζονται. 

Σε αυτό το πλαίσιο διαβιβάστηκαν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στον οικονομικό εισαγγελέα Εγκλήματος σχετικά με τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν από την Αγροτική, την Proton και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε παραλήπτες που βρίσκονται στις λίστες των μεγαλοκαταθετών!» ενημερώνει τα «Επίκαιρα» πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Ξεκαθάρισμα του μιντιακού τοπίου 

Στον τρόπο που δίνονταν οι κρατικές διαφημίσεις αλλά και τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια σε υπερχρεωμένα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια στρέφεται επίσης το ενδιαφέρον των διωκτικών Αρχών. Όπως πληροφορούνται τα «Επίκαιρα», στις προθέσεις του υπουργού Επικράτειας, Νίκου Παππά, είναι να γίνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά στοιχεία των ΜΜΕ, να διαπιστωθεί αν καταβάλλονταν οι ασφαλιστικές εισφορές τους, αν εξυπηρετούνταν τα δάνεια αλλά και ποιες αλλαγές έγιναν στη μετοχική τους σύνθεση σε βάθος κάποιων ετών. Ο πρότερος έντιμος βίος μετόχων και επιχειρήσεων θα παίξει ρόλο, μάλιστα, και στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-02/04-08/04/15)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger