Αρχική » » Το πάρε δώσε με Ρωσία

Το πάρε δώσε με Ρωσία


Οι προτάσεις Καμμένου στον ομόλογό του υπουργό, Σ. Σόϊγκού, για την αμυντική συνεργασία.
Οι «Follow On Support» συμφωνίες για τα οπλικά συστήματα, τα μηχανήμα­τα για την επανασύσταση των ΜΟΜΑ και το θέμα των αρχείων. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Ιsbtaveris@gmail.com

Η ελληνορωσική αμυντι­κή συνεργασία σε όλο της το εύρος τέθηκε στο τραπέζι της συναντήσεως και συζητήσεως που είχε στη Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πά­νος Καμμένος, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του την Τε­τάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Απρι­λίου, σε μια προσπάθεια να δοθεί σε αυτή νέα ώθηση, από την πα­ρούσα αντιμνημονιακή συγκυ­βέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και υπό το πρίσμα της δυσμενούς οικονο­μικής καταστάσεως που περνά η χώρα μας. 

Μια επίσκεψη που πραγματοποι­είται έπειτα από επίσημη πρό­σκληση του Ρώσου ομολόγου του,... Σεργκέι Σοϊγκού, μόλις 10 ημέρες μετά την αντίστοιχη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ρω­σική πρωτεύουσα και των συνα­ντήσεων κορυφής που είχε στις 7-8 Απριλίου με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον πρωθυπουρ­γό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι οποί­ες κατέληξαν στην υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας. 

Μια επίσκεψη Καμμένου στη Μό­σχα που έρχεται επίσης περίπου ένα 20ήμερο μετά την αντίστοι­χη δική του ανεπίσημη στη Νέα Υόρκη στα τέλη Μαρτίου και έναν μήνα πριν από τη νέα μετάβασή του στην Ουάσινγκτον, αυτήν τη φορά για την επίσημη συνάντησή του με τον νέο Αμερικανό ομόλο­γό του, Άσλεϊ Κάρτερ. 

ΣΥΓKYPΙA. Όλα αυτά τα επι­σημαίνουμε για να καταδείξου­με την «ιδιαιτερότητα» της χρο­νικής συγκυρίας της επισκέψεως του Έλληνος ΥΕΘΑ στη Μόσχα, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας χρονικής περιόδου κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση επι­διώκει απεγνωσμένα «στηρίγμα­τα» σε ισχυρά πολιτικά διεθνή κέ­ντρα, όπως είναι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, προκειμένου να «αντισταθμίσει», κατά το δυνα­τόν, τις όποιες πιέσεις υφίσταται -και είναι πολλές αυτές- από τα αντίστοιχα οικονομικά κέντρα. Εντός αυτού του πλαισίου, άλλω­στε, θεωρείται ότι εντάσσεται και η υπογραφή του προγράμματος της αναβαθμίσεως των αεροσκα­φών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β Orion, που είχε ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Σα­μαρά, αλλά υπογράφτηκε από την παρούσα κυβέρνηση Τσίπρα-Καμ­μένου, με διακρατική συμφωνία, γεγονός που ικανοποιεί απόλυτα τους Αμερικανούς. 

Αντιστοίχως, υπάρχει καλή κατ’ αρχάς προδιάθεση για να ικανο­ποιηθεί και η Μόσχα. Όχι, φυσι­κά, με την απόκτηση νέων οπλι­κών συστημάτων -κάτι τέτοιο πολιτικά, οικονομικά και διπλω­ματικά είναι απαγορευτικό την παρούσα χρονική περίοδο-, αλλά με την προώθηση προς υλοποίη­ση αρκετών, είναι αλήθεια, συμ­φωνιών «εν συνεχεία υποστηρίξεως» («Follow On Support» / FOS) ήδη υπαρχόντων οπλικών συστη­μάτων ρωσικής κατασκευής, που επιχειρούν από πολλών ετών με τους τρεις κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

ΜΟΜΑ. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του μηχανήματα κατα­σκευών Μηχανικού, από «δεύτε­ρο χέρι», από τα αποθέματα του Ρωσικού Στρατού, προκειμένου με αυτά, όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν ο ίδιος ο κ. Καμ­μένος, να ενδυναμωθεί το υλικό των «υπό συγκρότηση» ΜΟΜΑ, που είναι ένα άλλο από τα εξαγγελθέντα σχέδια του. Με αυτόν τον τρόπο, απόλυτα εξειδικευμένα, ογκώδη και συνήθως πανά­κριβα μηχανήματα κατασκευών του Μηχανικού (π.χ., μπουλ­ντόζες, εκσκαφείς, μηχανήματα ασφαλτοστρώσεων, παρασκευής σκυροδέματος κ.λπ.) είναι μεταξύ αυτών που ενδιαφέρουν την ελλη­νική πλευρά και ζητήθηκε να παρασχεθούν από τους Ρώσους στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. 

Το θέμα της επιταχύνσεως των θεμάτων που αφορούν την αξιο­ποίηση στοιχείων από το ιστορι­κό Αρχείο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελεί συνέ­χεια αυτού της Σοβιετικής Ενώσεως, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα του, και περιλαμβάνει εκα­τοντάδες χιλιάδες στοιχεία από τις ναζιστικές δυνάμεις, και σχε­τίζονται με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από αυτές στην Ελλάδα είναι ακόμα ένα που τέθηκε εκ νέου από την ελληνική πλευ­ρά και προχώρησε ακόμα περισ­σότερο. Το θέμα αυτό είχε πρωτοτεθεί από τον αναπληρωτή ΥΕΘΑ, Κώστα Ήσυχο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα (17-20 Μαρτίου) και τις επαφές που είχε εκεί με αρμόδιους παράγοντες των ρωσικών Ε.Δ. 

Οι προεργασίες του Αβραμόπουλου 

Οι συμφωνίες FOS για την υποστήριξη ήδη υπαρχόντων ρωσικής κατασκευής οπλι­κών συστημάτων στις ελλη­νικές Ε.Δ. αφορούν συστήματα προ πολλών ετών είτε δωρεάν, είτε με αγορά, είτε με «ανταλλαγή». 

Αερόστρωμνα πλοία ταχεί­ας μεταφοράς στρατευμά­των Zubr, που επιχειρούν με το ΠΝ. 
Πολλαπλοί εκτοξευτές πυ­ραύλων (ΠΕΠ) τύπου RM-70, που επιχειρούν με τον ΣΞ. 
Σύστημα Κατευθυνομένων Βλημάτων (Κ/Β), μεγάλου βεληνεκούς, S-3O0PMU-1 (η περίπτωση της «ανταλλα­γής» με την Κύπρο), που επι­χειρεί με την ΠΑ. 
Σύστημα Κ/Β Tor-M1 μι­κρού βεληνεκούς, που επι­χειρεί με ΣΞ, ΠΑ και ΠΝ. 
Σύστημα Κ/Β SA-8B Osa, μικρού βεληνεκούς, που επι­χειρεί με τον ΣΞ. 
Σύστημα αντιαρματικών βλημάτων μεγάλου βεληνε­κούς Komet-E, με βεληνεκές 5.000 μέτρα, που επιχειρεί με τον ΣΞ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για το κύριο θέμα της υποστηρίξεως των προαναφερθέντων οπλικών συστημάτων, το ΥΠΕΘΑ, επί υπουργί­ας Δημήτρη Αβραμόπου­λου, εργάστηκε εντατικά, αφού «πέρασαν» από την αρμόδια Επιτροπή Εξοπλι­σμών του Κοινοβουλίου και έλαβαν την έγκριση για την προώθησή τους και είναι ουσιαστικώς έτοιμα για υλο­ποίηση. 

Τέλος, στην ατζέντα των ελληνορωσικών αμυ­ντικών σχέσεων συζητήθηκαν και θέματα που άπτονται της εκπαιδεύσεως του προσωπικού, με τη διενέργεια ασκήσεων και τη συμμετοχή δυνάμεων σε αυτές, καθώς και με την ανταλλαγή σπου­δαστών σε σχολές των Ενό­πλων Δυνάμεων. Θα τεθεί, επίσης, το θέμα της υποστηρίξεως στην Ελλάδα, σε ελ­ληνικά ναυπηγεία, πλοίων του Ρωσικού Στόλου της Μεσογείου και συνεργασίας αυ­τού με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρή­της, καθώς επίσης και θέμα­τα που άπτονται της ανταλ­λαγής επισκέψεων επιτελών των δύο χωρών, συνεργασί­ας των Υπηρεσιών Ιστορίας των δύο Ενόπλων Δυνάμε­ων, τομέας με πολύ μεγά­λες δυνατότητες συνεργασί­ας κ.λπ. Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο κ. Πάνος Καμμένος ήταν ομιλητής στη διεθνή διάσκεψη που πραγ­ματοποιήθηκε εκεί, υπό την αιγίδα του ρωσικού ΥΠΑΜ, με θέμα: «Διεθνής ασφάλεια - προκλήσεις και προοπτικές», ενώ συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, κ. Κύριλλο. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-18/04/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger