Αρχική » » Ενιαίο Ταμείο σε ημιανάπαυση

Ενιαίο Ταμείο σε ημιανάπαυση


✓ Νέα παράταση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των τριών Κλάδων των Ε.Δ. 
✓ Μιλάμε για 254.000 στρέμματα γης, από τα οποία το κράτος δεν κερδίζει ούτε ένα ευρώ. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 

Παράταση δόθηκε στη δι­αδικασία ενοποιήσεως των τριών επιμέρους Ταμείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από το 2005 για την καταγραφή και αξιο­ποίηση της τεράστιας ακίνητης πε­ριουσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. 

Να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκει­ται για τα γνωστά Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορί­ας... (ΜΤΣ, ΜΤΝ και ΜΤΑ), αλλά για τα αντίστοιχα που διαχειρίζο­νται την τεραστία ακίνητη περιου­σία των Κλάδων, ήτοι για το Τα­μείο Εθνικής Άμυνας του Στρατού Ξηράς, το Ταμείο Εθνικού Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας. «Πρόκειται περί αμύθητης περιου­σίας, καθώς ανέρχεται σε 254.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, σε μέρη εντός ή πολύ κοντά σε πό­λεις, τα περισσότερα των οποίων αποτελούν τα λεγόμενα "φιλέτα"», μας λέει ο πρώην υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώτος που ξεκίνησε και έκα­νε ουσιαστική δουλειά γι΄ αυτό το θέμα. 

«Το ΥΠΕΘΑ είναι, μετά το ελλη­νικό Δημόσιο, ο μεγαλύτερος κά­τοχος δημόσιας περιουσίας στη χώρα, στην οποία περιλαμβάνο­νται διάφορες εκτάσεις, παλαιά στρατόπεδα, δωρεές, διαμερίσμα­τα κ.λπ., που όμως έως τώρα και παρά τη δεινή οικονομική κατά­σταση της χώρας παραμένουν τε­λείως ανεκμετάλλευτα και το κρά­τος δεν κερδίζει ούτε ένα ευρώ από αυτά», συνεχίζει ο κ. Λαμπρό­πουλος. 

ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2004. Για τους μη γνωρίζοντες, η ιστορία ξεκίνησε στα τέλη του 2004, όταν συζητείτο στο Πεντάγωνο ο Προϋπολογι­σμός του 2005 που θα υποβαλλό­ταν προς έγκριση. Τότε, κάποιος ανώτατος οικονομικός αξιωματι­κός, παραθέτοντας διάφορα στοι­χεία προς την τότε πολιτική ηγε­σία του υπουργείου (υπουργός ήταν ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και υφυπουργός ο κ. Λαμπρόπουλος), σημείωνε: «Έσοδα: μηδέν». «Δηλαδή -ερωτήθηκε- ολόκληρο ΥΠΕΘΑ δεν έχει κανένα έσοδο;». «Κανένα απολύτως, κύριε υπουρ­γέ», ήταν η απάντηση. Τότε ο κ. Λαμπρόπουλος ζήτησε την απογραφή της ακίνητης περιουσίας κάθε Κλάδου, ώστε στη συνέχεια αυτή να αξιοποιηθεί επ' ωφελείαν του υπουργείου. 

Πραγ­ματικά, οι στρατιωτικοί δούλεψαν συστηματικά και του παρουσίασαν πλήρη κατάλογο της αμύθητης ακί­νητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ, που ανέρχεται -μόνο σε χερσαίες εκτά­σεις- σε 240.000 στρέμματα. Με αυτό το στοιχείο στα χέρια του, ο κ. Λαμπρόπουλος προχώρησε στη σύνταξη σχεδίου νόμου, που μεταξύ άλλων προέβλεπε τη δημι­ουργία ανωνύμου εταιρείας, σκο­πός της οποίας θα ήταν ένας και μόνο: Η αξιοποίηση αυτής της τεράστιας περιουσίας του ΥΠΕΘΑ. 

Μάλιστα, για να είναι κατοχυρω­μένα το ελληνικό Δημόσιο και το ΥΠΕΘΑ, προβλεπόταν στο πρώτο άρθρο ότι δεν πωλείται ούτε ένα στρέμμα. Απλώς θα γίνονται διαγωνισμοί, στους οποίους θα λαμβάνονταν προσφορές για την αξιοποίηση από ιδιώτες για διάστημα έως 50 χρόνων μιας εκτάσεως, η οποία μετά είτε θα επέστρεφε στο ΥΠΕΘΑ είτε θα ανανεωνόταν η διάθεσή της στον ιδιώτη, με αναπρο­σαρμογή του μισθίου. 

Προβλεπόταν μάλιστα ότι το 85% των χρημάτων αυτών θα πήγαινε στο ΥΠΕΘΑ και τις Ένοπλες Δυ­νάμεις, ενώ το υπόλοιπο 15% θα κατέληγε στα ταμεία του κράτους. Το σχέδιο αυτό, το 2006, εγκρίθη­κε από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς (στο μεταξύ, υπουργός Άμυνας ήταν πλέον ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης) και απέμενε μόνο η υπογραφή του τότε «τσάρου» της οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη. Ο οποίος δεν το υπέγραψε και το επέστρεψε στο ΥΠΕΘΑ, όπου έμεινε ανενεργό, αφού στο μετα­ξύ είχε φύγει από υφυπουργός ο κ. Λαμπρόπουλος. Το 2009, με υπουργό τον κ. Ευάγ­γελο Βενιζέλο, ζητήθηκε από τον κ. Λαμπρόπουλο ένα... αντίγρα­φο του σχεδίου νόμου, γιατί δεν το έβρισκαν. Το αντίγραφο δόθηκε και έκτοτε, μέχρι τον Απρίλιο του 2014, δεν είχε γίνει τίποτα. 

Τότε, με επικεφαλής του υπουρ­γείου Αμύνης τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και αρμόδιο υφυπουργό πάλι τον κ. Λαμπρόπουλο και προφανώς υπό την πίεση του Μνημονίου και της επιτακτικής ανάγκης εξεύρεσης χρημάτων, ψηφίστη­κε σχετικός νόμος από τη Βουλή, ο οποίος προέβλεπε την ενοποίη­ση των επιμέρους τριών Ταμείων των Κλάδων σε ένα, το «Ενιαίο Τα­μείο Εθνικής Άμυνας» (ΕΤΕΘΑ), κάτι που προκάλεσε τις αντιδρά­σεις κάποιων Κλάδων, που έκρι­ναν ότι αυτό έπληττε τα Ταμεία τους και κατ' επέκταση τα στελέ­χη τους. Τότε, με έγγραφο του ο κ. Λαμπρόπουλος είχε δώσει προθε­σμία ενοποιήσεως των τριών Τα­μείων έως τα τέλη Μαρτίου 2015. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-04/04/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger