Αρχική » » Το μεγάλο στοίχημα Καμμένου με τα F-15

Το μεγάλο στοίχημα Καμμένου με τα F-15


Ο υπουργός Άμυνας επαναφέρει το αίτημα στις ΗΠΑ για την απόκτηση επιθετικών αεροσκαφών που έχουν μεγάλη ακτίνα δράσης. 
Ο Π. Καμμένος θα ζητήσει και μια σειρά μηχανημάτων για να «στήσει» τη «χακί» ΜΟΜΑ. 
Αιτήματα έχουν και οι Αμε­ρικανοί. Ζητούν βάση στην Κρήτη για τη μεταστάθμευση επιθετικών μη επανδρωμέ­νων αεροσκαφών. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ 
ρ.karvounopoulos@realnews.gr 

Τι σχέση έχει η συνάντηση του Πάνου Κομμένου με τον Κύπριο ομόλογό του στην Αθήνα με τις δύο επισκέψεις που θα κάνει στις ΗΠΑ ο Έλληνας υπουργός Εθνι­κής Άμυνας; Η «περαιτέρω αμυντική σύζευξη Ελλάδας-Κύπρου», για την οποία μίλησε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, χρειάζεται και ιπτάμενα μέσα. Και ο Π. Καμμένος έχει στο μυαλό του να θέσει στην αμερι­κανική πλευρά ένα αίτημα: την αποδέσμευση μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-15! 

Ο Π. Καμμένος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις εορτα­στικές εκδηλώσεις των... ομογενών για την 25η Μαρτίου, θα έχει όμως και πολλές «διερευνητικές επα­φές», μέσω των οποίων θα προετοιμαστεί η δεύτερη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, στις 21 Μαΐου. Τό­τε είναι προγραμματισμένο ραντεβού στο Πε­ντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Αστον Κάρτερ, ο οποίος έχει το παρατσούκλι... «Δρ Τρόμος», εξαιτίας της εμμονής του με την πιθα­νή χρήση πυρηνικών κατά των ΗΠΑ! 

Ο Έλληνας υπουργός δεν θα πάει σε αυτό το ραντεβού με άδεια χέρια. Ήδη πέρασε από το ΚΥΣΕΑ το πρόγραμμα επανενεργοποίησης των αμερικανικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό. Το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού θα γίνει στην ΕΑΒ. Όμως ο Π. Καμμένος έχει ήδη στην ατζέντα του μια σει­ρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό των ελλη­νικών Ενόπλων Δυνάμεων με μεταχειρισμένο αμερικανικό υλι­κό. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής είναι ανοιχτές στην «προσφορά» του­λάχιστον 10 μεταγωγικών ελικοπτέρων Chinook και συζητούν για την «παραχώρηση» 48 ελικοπτέρων Black Hawk. Η Ελλάδα έχει ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν μεταχειρισμένους πολ­λαπλούς εκτοξευτές Μ.L.R.S. Ο Π. Καμμένος θα ζητήσει τώρα και μια σειρά μηχανημάτων για να «στήσει» τη «χακί» ΜΟΜΑ. Αλ­λά το μεγάλο κόλπο που θέλει να πετύχει είναι άλλο: να πάρει από τους Αμερικάνους τουλάχιστον 24 αεροσκάφη F-15, ώστε να έχει δύο μοίρες από αυτόν τον τύπο αεροσκαφών η Πολεμι­κή Αεροπορία. Γιατί τα θέλει ο Π. Καμμένος; 

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω θα διαπιστώσουμε ότι το συγκε­κριμένο αεροσκάφος -που πλέον θεωρείται παλιό αλλά πάντα αξιόπιστο- ήταν το φαβορί για να εξο­πλίσει την ελληνική Π.Α. επί κυβέρνησης Σημίτη, το 1999. Μέχρι την τελευταία στιγμή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, το F-15 ήταν σίγουρο για αγορά. Ο θρύλος λέει ότι υπήρξε τουρκι­κή παρέμβαση στην Ουάσινγκτον από τον τό­τε υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατη­γό Τσαβίκ Μπιρ, ο οποίος φέρεται να απείλη­σε με κρίση στο Αιγαίο! Κι αυτό γιατί το συγκε­κριμένο αεροσκάφος την εποχή εκείνη άλλα­ζε ισορροπίες και κυρίως «έδενε» αεροπορικά τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας-Κύπρου. Το F-15 είναι ένα αεροσκάφος που μπορεί να φέρει πάρα πολλά όπλα, αλλά κυρίως έχει πο­λύ μεγάλη ακτίνα δράσης. Με λίγα λόγια, είναι ένα «επιθετικό αεροσκάφος». 

Ανεξάρτητα από το αν υπήρξαν τουρκικές απειλές ή όχι, τότε η κυβέρνηση Σημίτη αποφά­σισε την τελευταία στιγμή την αγορά 60 F-16, αφήνοντας στην άκρη το F-15. Πολύ σύντομα άφησε στην άκρη και τον Ενιαίο Αμυντικό Χώ­ρο Ελλάδας-Κύπρου. 

Τώρα ο Π. Καμμένος θέλει να επαναφέρει και τα δύο. Οι Αμερικανοί δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την πιθανότητα αποδέσμευσης F-15. Οι Τούρκοι είναι ένα ερώτημα. Οι περισ­σότερες επιφυλάξεις εκφράζονται από Έλληνες αεροπόρους και έχουν να κάνουν με το κό­στος χρήσης του συγκεκριμένου αεροσκάφους. 

Εκκρεμότητες 

Αιτήματα όμως έχουν και οι Αμερικάνοι. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ζητά βάση στην Κρήτη για τη μεταστάθμευση επιθετικών, μη επανδρωμέ­νων αεροσκαφών. Αίτημα που είχε τεθεί από το 2013, στην επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτον. 

Από τότε η απάντηση εκκρεμεί και οι δια­πραγματεύσεις για το αν θα δώσουμε τη Σού­δα ή το Καστέλι συνεχίζονται. Πριν από μερι­κές ημέρες μάλιστα έγινε γνωστό ότι η Τουρ­κία είπε «ναι» στις ΗΠΑ για τη χρησιμοποίηση της βάσης του Ιντσιρλίκ από αμερικανικά επι­θετικά UAVS. Οι Αμερικανοί, που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις αυτή την περίοδο με την Άγκυρα, ακόμη και αν στείλουν αεροσκάφη στο Ιντσιρλίκ, είναι δεδομένο ότι θα θέλουν να έχουν την ασφαλή εναλλακτική λύση της Κρήτης. 

(REAL NEWS-29/03/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger