Αρχική » » Το παρασκήνιο των κρίσεων

Το παρασκήνιο των κρίσεων


Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, Βασίλης Τελλίδης, βράβευσε, ως διοικητής της 1ης Στρατιάς, τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
Παρέμεινε στη θέση του Α/ΓΈΕΘΑ ο Μ. Κωσταράκος - Λογικές «ενστάσεις» επί της διαδικασίας για την τελική επιλογή. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com 

Έντονο ήταν το παρασκήνιο που κατέληξε σε σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβου­λίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) για τις κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων νωρίτερα του αναμενο­μένου και στην τελική απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να διατηρήσει για έξι μήνες ακόμα τον νυν αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, στο αξίωμά του. Ταυτόχρονα, αποστρατεύθηκαν οι αρχηγοί ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, και ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από τον αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση και τον αντιστράτηγο Βασίλη Τελλίδη, αντίστοιχα. 

Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτη­γος Βασίλης Τελλίδης, ήταν συμμαθητής με τον κ. Μανωλά,...
τεθω­ρακισμένος, αλεξιπτωτιστής και απόφοιτος του φημισμένου Σχο­λείου Εφαρμογής Ιππικού-Τεθωρακισμένων στο Σωμύρ της Γαλ­λίας, όπου αργότερα διετέλεσε και ακόλουθος Αμύνης. Έχει διατελέσει διοικητής της 1ης Στρατιάς και της ΑΣΔΕΝ, γενικός επιθεωρητής Στρατού κ.λ.π. Ο νέος αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρηστός Βαΐτσης, ήταν συμμαθητής του κ. Τουρνά και αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1980. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει διοικητής του ΑΤΑ, της 110 ΠΜ και της 348 Μοίρας, αλλά και εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΑ. 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ. Οι όποιες εν­στάσεις εντοπίζονται επί της διαδι­κασίας, δηλαδή στο ότι επελέγη για άλλη μία φορά το Γενικό Επιτελείο Στρατού ως πεδίο πειραματισμών των εκάστοτε πολιτικών ηγεσι­ών για την εφαρμογή των σχεδίων τους. Στο σημείο αυτό να θυμίσου­με ότι μετά την αρχηγία του στρα­τηγού Φραγκούλη Φράγκου, από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τώρα, σε μία τετραετία έχουν αλλά­ξει για διάφορους λόγους πέντε αρχηγοί: οι στρατηγοί Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Κωνσταντίνος Γκίνης, Αθα­νάσιος Τσέλιος και Χρίστος Μανωλάς και τώρα ο κ. Τελλίδης, δηλαδή περίπου ένας αρχηγός κάθε χρό­νο. Αυτά, σύμφωνα με τους γνώ­στες των μυστικών του Πενταγώνου αλλά και της δεδομένης ιδιαιτερό­τητας των Ενόπλων Δυνάμεων, εί­ναι σημάδια σοβαρής ασθένειας για έναν οργανισμό όπως ο Στρα­τός Ξηράς. 

Ο λόγος είναι προφανής: Στον πλέ­ον πολυάριθμο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων δίδεται η εικόνα στα κατώτατα στελέχη του «φύγε εσύ, έλα εσύ», με αποτέλεσμα και αυτά να διερωτώνται για το τι είδους ηγεσία έχουν και ποια θα τους οδηγήσει, αν -ο μη γένοιτο- απαιτηθεί, σε πό­λεμο. Μία ηγεσία που κρίνεται πε­ρίπου... ανίκανη και αντικαθίστα­ται στον χρόνο ή και στο οκτάμηνο: Αυτή η νοσηρή κατάσταση, εκτός του ηθικού, έχει και πρακτικά προβλήματα, καθώς οι ανώτατοι αξιω­ματικοί κάτω από τους αρχηγούς δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν στον βαθμό τους. αφού είτε προάγονται είτε αποστρατεύονται πριν την ώρα τους. 

ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ. Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ο παράγων «παρασκή­νιο» και συγκεκριμένα η πολιτική δι­ελκυστίνδα των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον χώρο της άμυνας, που εκφράζεται από τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Ήσυχο, τον υφυ­πουργό Νίκο Τόσκα και τον γενι­κό γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, και των αντίστοιχων των ΑΝ.ΕΛ., με τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα, που εκφράζονται από τον υπουργό Πάνο Καμμένο. 

Έτσι, στην καθιερωμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του υπουργού Πάνου Καμ­μένου πριν από το ΚΥΣΕΑ για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις, προσήλθαν όχι μόνο ο κ. Καμμέ­νος, αλλά και η τριανδρία του ΣΥΡΙΖΑ (Ήσυχος, Τόσκας, Ταφύλλης) για να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, αν και κανένας τους δεν συμμετέ­χει στο ΚΥΣΕΑ. Παρέστησαν, όμως, γιατί ένα από τα ουσιαστικά θέματα της κόντρας είναι αυτό των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβει ο καθέ­νας τους και κυρίως ο νέος γενικός γραμματέας. Από την Κουμουνδούρου θέλουν τον γενικό γραμματέα υπερ-αρμόδιο και γνώστη των πά­ντων, που θα «ελέγχει» όλα τα θέ­ματα πριν καταλήξουν στο γραφείο του υπουργού, σε αντίθεση με τον κ. Καμμένο, ο οποίος θέλει τον γ.γ. με «ψαλιδισμένες» αρμοδιότητες και υπεύθυνο κυρίως για το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου. 

Από αυτό ακριβώς το αλισβερίσι ξεκίνησε και η διελκυστίνδα για τις κρίσεις, αν και οι προθέσεις του Π. Καμμένου για τον κ. Μανωλά έγι­ναν αντιληπτές σχεδόν αμέσως. Στην πρώτη συνάντησή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες σε κάποια στιγμή έσκυψε και τον ενημέρωσε ο υπασπιστής του για ένα θέμα στο αυτί. Ο υπουργός τότε γύρισε και του είπε δυνατά: «Πες στον κ. αρχη­γό να μην παραλάβει τίποτα, γιατί το θέμα αυτό το ερευνούμε εξονυχιστικά». Η ερώτηση των «Παραπολι­τικών» ήταν άμεση: «Στην υπόθεση των ελικοπτέρων ΝΗ-90 αναφέρεστε;». Η απάντηση του υπουργού ήταν καταφατική: «Αύριο κανονικά έφτανε στην Ελλάδα για να παραλά­βουμε το 12ο ΝΗ-90, αλλά δεν πρό­κειται να παραλάβουμε κανένα, αν δεν ξεδιαλύνει αυτή η υπόθεση». Το μήνυμα ήταν σαφές. 

Η παραίτηση Μανωλά μετά τη Λάρισα 

Στις 18 Φεβρουαρίου τα «Π» ήταν παρόντα στην επίσκεψη του κ. Πάνου Καμμένου στη Λάρισα, κατά την οποία συ­νοδευόταν από τους τότε αρ­χηγούς ΓΕΑ και ΓΕΣ, κ. Ευ­άγγελο Τουρνά και κ. Χρίστο Μανωλά. Εκεί, κατά σύμπτω­ση, ο υπουργός συναντήθηκε με τους διαδόχους τους, δη­λαδή τον κ. Χρήστο Βαΐτση και τον κ. Βασίλη Τελλίδη, τότε διοικητές του Αρχηγεί­ου Τακτικής Αεροπορίας και της 1ης Στρατιάς αντίστοι­χα. Κατά την επιστροφή συ­ζητούσαμε μέσα στο C-130Η με τον στρατηγό Μανωλά για τα ΝΗ-90, ο οποίος μας είπε επί λέξει: «Τα ελικόπτε­ρα είναι πολύτιμα από επιχειρησιακής πλευράς. Άλλο το θέμα της διερευνήσεως των συμβάσεων, που μπορεί και πρέπει να ξεσκονιστούν, και άλλο το θέμα της μη παρα­λαβής των ελικοπτέρων και της γενικότερης απαξιώσεώς τους». Μόλις προσγειωθή­καμε στην Ελευσίνα ο στρατηγός Μανωλάς χαιρέτη­σε στρατιωτικά τον υπουργό και του είπε: «Κύριε υπουρ­γέ, θα μου επιτρέψετε να μην είμαι παρών σήμερα το από­γευμα στη δεξίωση των Κι­νέζων στον Πειραιά. Έχω τα γενέθλιά μου και θα τα πε­ράσω με την οικογένειά μου στο σπίτι». Αμέσως καταλά­βαμε ότι το θέμα «Μανωλάς» μόλις είχε κλείσει. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-28/02/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger