Αρχική » » Σε άτακτη υποχώρηση αναγκάστηκε η Άγκυρα

Σε άτακτη υποχώρηση αναγκάστηκε η Άγκυρα


Απέσυρε ολοκληρωτικά την προκλητική notam. 

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ και σχέδιο και πάντα σε χαμηλούς τόνους, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε με­γάλη νίκη στη διπλωματική σκα­κιέρα, αναγκάζοντας ουσιαστικά την Άγκυρα να αποσύρει τη ΝΟ­ΤΑΜ με την οποία η Τουρκία δέ­σμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκή­σεις μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Παράλληλα, η νίκη αυτή της ελ­ληνικής κυβέρνησης είχε διπλή σημασία καθώς στο εσωτερικό άφησε έκθετους Σαμαρά,... Θεοδωράκη, οι οποίοι έσπευσαν να ζητήσουν σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτι­κής. Και ειδικά στην περίπτωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το ατόπημα ήταν διπλό, καθώς ζήτησε ενημέρωση απευθείας από την στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική ωε είθισται. Αυτό έδωσε το δι­καίωμα στον εκπρόσωπο της κυ­βέρνησης Γαβριήλ Σακελλαρίδη να προβεί σε «συστάσεις» προς τον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «Κά­ποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζη­τήματα εξωτερικής πολιτικής». Έπειτα από τα διαβήματα της ελληνικής Κυβέρνησης όπου πα­ρουσιάζονταν οι ελληνικές θέσεις και το απαράδεκτο της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Άγ­κυρα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η αρχική αντίδραση της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αποτυπώθηκε με την τροποποίηση της αρχικής ΝΟΤΑΜ και την αφαίρεση της Λήμνου, ενώ στη συνέχεια πήρε πίσω όλο το πακέτο ακυρώνοντάς την εξ ολοκλήρου με νέα ΝΟ­ΤΑΜ. Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Άγκυρας, διπλωματικές πη­γές στην Αθήνα έλεγαν ότι πρυτάνευσε τελικά η λογική και πρόσθετον με νόημα ότι η τουρκική στάση συμβάλει με αυτή της την κίνηση με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και την καλή γει­τονία μεταξύ Ελλάδος και Τουρ­κίας. 

Πρόκληση της Άγκυρας 

Μία μέρα μετά από την προκλη­τική αγγελία πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων με πραγ­ματικά πυρά στην περιοχή μεταξύ Σκύρου, Αγίου Ευστρατίου και Λήμνου, η Άγκυρα επανέρχεται με νέα ΝΟΤΑΜ εξαιρώντας τη Λήμνο από το πεδίο βολής. Με την πρώτη αγγελία η Άγκυρα ζη­τούσε για τους επόμενους δέκα μήνες να έχει πεδίο βολής από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο ‘'κό­βοντας” το Αιγαίο στη μέση. Με τη νέα ΝΟΤΑΜ η Τουρκία αφαιρεί τη Λήμνο από την περιοχή που θέλει να μετατρέψει σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων. Η πε­ριοχή που η Άγκυρα ήθελε να μετατρέψει σε πεδίο βολής περιελάμβανε τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου και σημαντικό κομμάτι του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και τμήμα του ελ­ληνικού εδάφους στο νοτιοανα­τολικό άκρο της Λήμνου. Με τη τροποποιητική αγγελία η Τουρκία προσπάθησε να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα. Εξαιρώντας την Λήμνο από το πεδίο βολής όμως δεν αλλάζει κάτι καθώς επιμένει να πραγματοποιήσει στρατιωτι­κές ασκήσεις εντός του FIR Αθη­νών και σε τμήματα που περι­λαμβάνουν εθνικό εναέριο χώρο και ελληνική χωρική θάλασσα. 

(ΚΟΝΤΡΑ NEWS-03/03/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger