Αρχική » » ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ


• ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΕΤΑΙΡΟΥΣ. 
• Η Αθήνα καλείται μέχρι το τέλος Ιουνίου να αποδείξει ότι οι δράσεις που θέλει να προωθήσει είναι σε θέση να φέρουν τα αποτελέσματα που επιδιώκει. 

T0Υ ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ 

Τις πρώτες «πινελιές» της έβαλε η νέα κυβέρνηση στη συμφωνία με τους εταίρους της. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας μπορεί να μην οδήγησε στην πλήρη κατάργηση του Μνημονίου, αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις που σηματοδοτούν ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες θα υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της εξόδου από την κρίση και της δημιουργίας ενός ελληνικού προγράμματος με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε πραγματικούς όρους. 

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αποτιμά θετικά την πρώτη «μάχη» που ...
έδωσε η κυβέρνηση για την αλλαγή της φιλοσοφίας που επικρατεί στην Ευρωζώνη γύρω από τα Μνημόνια. Σύμφωνα με υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει κερδίσει με τη συμφωνία χρόνο για να μπορέσει να προωθήσει τις αλλαγές που θέλει στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου Συμβολαίου μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης που θα ισχύσει από τον Ιούλιο. 

Τα Οφέλη 

Μάλιστα, προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση του κύκλου διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τέσσερα κέρδη και δύο απώλειες που θα πρέπει να αντισταθμιστούν από δω και στο εξής. Σε ό,τι αφορά στα κέρδη της συμφωνίας, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι η Αθήνα κατάφερε να διαχωρίσει τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο. Και στο πλαίσιο αυτό προχωρά η παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι του Μνημονίου, αφού η αξιολόγηση θα γίνει στη βάση της νέας συμφωνίας και όχι του υφιστάμενου προγράμματος. 

Δεύτερο όφελος, εξίσου σημαντικό, είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον στο τραπέζι οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης μέσω του γνωστού «e-mail Χαρδούβελη». Στο υπουργείο Οι­κονομικών υποστηρίζουν ότι η νέα συμφωνία προβλέπει πως τους επόμενους τέσσερις μήνες οι δανειστές της χώρας δεν θα πιέσουν για νέα μέτρα λιτότητας που προκαλούν ύφεση, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Γι' αυτό και όλο το κυβερνητικό πρόγραμμα θα επανεξεταστεί, ώστε να διαπιστωθεί τι μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και τι σε βάθος τετραετίας. 

Ένα ακόμα κέρδος είναι ότι δεν υπάρχει στη νέα συμφωνία ρητή αναφορά για τους δημοσιονομικούς στόχους. Η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ από το2016 και μετά. Αντιθέτως, δεσμεύεται στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 1,5% του ΑΕΠ στο διηνεκές. 

Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τις τελευταίες μέρες έγινε η αρχή για τη συζήτηση του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρουν, από τη στιγμή που στην επιστολή της προηγούμενης Πέμπτης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, υπήρχε αναφορά για τη διευθέτηση του χρέους και η επιστολή αυτή έγινε αποδεκτή από το Eurogroup, αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη αποδέχεται την ανάγκη να ξεκινήσει η εν λόγω συζήτηση έστω και έπειτα από κάποιους μήνες. 

Οι παραχωρήσεις 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και δύο σημεία στα οποία δεν επήλθε συμφωνία. Το ένα έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της χώρας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και άμεσο, αλλά στη συμφωνία δεν προβλέπεται τρόπος χρηματοδότησης της χώρας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως το τέλος Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τρόπους (όπως η αύξηση των εντόκων γραμματίων, η χρήση των κερδών του ευρω-συστήματος επί των ελληνικών ομολόγων για την αποπληρωμή του ΔΝΤ κ.λπ.), αλλά όλες οι πιθανές λύσεις υπόκεινται στην έγκριση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τρά­πεζας. Αυτή τη στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και θα πρέπει άμεσα να δοθεί μια λύση. 

Το δεύτερο μεγάλο «κενό» της συμφωνίας έχει να κάνει με την τόνωση της πραγματικής οικο­νομίας. Προς το παρόν δεν προβλέπεται κάποιο αναπτυξιακό πακέτο, κάτι που προσδοκούσε η Αθήνα. Ως εκ τούτου, είναι δεδομένο ότι η οικονομία θα παραμείνει υπό ασφυκτική πίεση και τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει στις προτάσεις του τη δημιουργία ενός «επενδυτικού πακέτου» με άξονα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σχέδιο το οποίο θα επιδιώξει να συζητήσει και να εξειδικεύσει εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών. 

Ιδού η Ρόδος ... 

Αυτά είναι τα κέρδη και οι απώλειες της πρώτης συμφωνίας στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους θεσμικούς της εταίρους. Πλέον η Αθήνα καλείται μέχρι το τέλος Ιουνίου να αποδείξει ότι οι δράσεις που θέλει να προωθήσει είναι σε θέση να φέρουν τα αποτελέσματα που επιδιώκει. Δράσεις όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (λαθρεμπόριο καυσίμων, τσι­γάρων κ.λπ.), η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, η ενίσχυση και περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση του φορολογικού μηχανισμού κ.ά. 

Εφόσον η Αθήνα αποδείξει ότι πραγματικά έχει τη θέληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι θα έχει «κερδίσει πόντους» στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους της χώρας και θα μπορεί κατ' επέκταση να θέσει περισσότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουν χαθεί τέσσερις μήνες, ενώ το ενδεχόμενο ενός νέου Μνημονίου θα είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, 

Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση θα έχει δοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ομόλογα ύψους 6,7 δις ευρώ. Και μέχρι τότε δεν θα έχει στη διάθεσή της τα ποσά αυτά. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-26/02-04/03/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger