Αρχική » » ΘΕΣΜΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ

ΘΕΣΜΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ


Η συνάντηση Καμμένου με ενώσεις που θέλουν να εισαγάγουν τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Από τον Ευθύμιο Πέτρου 

Είναι θεσμοθετημένο από τον νόμο ότι οι στρατιωτικοί (τα εν ενεργεία και εν αποστρα­τεία στελέχη) εκπροσωπούνται από την εκάστοτε ηγεσία των κλάδων. Επί­σης, αναγνωρίζεται μια υπόσταση στις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών, οι οποίες είναι Νομικά Πρόσω­πα Δημοσίου Δικαίου. Από εκεί και πέρα, τα τελευταία χρόνια είδαμε να δημιουργούνται ενώσεις και σωμα­τεία που θέλουν να εισαγάγουν τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάτι που μπορεί να δημιουρ­γήσει σοβαρές ρωγμές σε ζητήματα πειθαρχίας. 

Και ας μην ισχυρισθεί κανείς ότι αποτελεί πλέον μια πρακτική που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη... Ακολουθείται εδώ και δεκαετίες σε χώρες όπως το Βέλγιο που στερούνται πολεμικής αρετής και που στους ευρωπαϊκούς πολέμους απεδείχθησαν πρότυ­πα στρατιωτικής ανεπάρκειας. 

Στους σοβαρούς επαγγελματικούς στρατούς της Ευρώπης δεν παρουσιάζονται τέτοια φαινόμε­να. Μέχρι σήμερα πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσί­ες υπήρξαν πολύ προσεκτικές στον χειρισμό του ζη­τήματος. Δεδομένου ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των μελών των διαφόρων ενώσεων και ομοσπονδιών στρατιωτικών, είναι πολύ αμφί­βολο το ποσοστό των στρατιωτικών που πράγματι εκπροσωπούν. Η συγκρότηση των διοικητικών συμ­βουλίων τους, εξάλλου δεν δείχνει και μεγάλη συμμετοχή αυτών που συγκροτούν τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Δεν βλέπουμε εκεί και πολλούς μαχίμους, αλλά μάλλον γραφειο­κράτες, όπως οι δικαστικοί γραμματείς, και άλλους παρομοίους. 

Με τα δεδομένα αυτά, θεωρούμε θεσμικό ατόπημα το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Κομμένος ήδη από τις πρώτες μέρες αναλήψεως των καθηκόντων του δέ­χθηκε εκπροσώπους τέτοιων ενώσεων στο γρα­φείο του. Τους έδωσε έτσι μιαν άτυπη, πλην όμως πο­λύ ισχυρή, νομιμοποίηση. Κι όμως, η ελληνική νομοθεσία δεν βλέπει με πολύ καλό μάτι τον συνδικαλισμό στον Στρατό. Δεν ισχύουν στους στρατιωτικούς σχη­ματισμούς αυτά που εφαρμόζονται στα αστυνομικά σώματα, το προσωπικό των οποίων δεν υπόκειται στις διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικος. 

Γι΄ αυτό και είναι τεράστιο λάθος να αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο κάτω από την παραπλανητική ταμπέλα «ένστολοι». Πολύ καλά έκανε ο κ. Καμμένος και δι­αβεβαίωσε τους στρατιωτικούς ότι θα μεριμνήσει για την αποκατάσταση των αποδοχών τους, αφού ήδη είχε επαναφέρει μια δικαιοσύνη δίδοντας και πάλι το επίδομα παραμεθορίου. 

Κάτι που αψυχολόγητα έκοβαν συστηματικά πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των προηγούμενων κυβερνήσεων, θεσμικά όμως έπρεπε να ενημερώσει τη στρατιωτική ηγεσία και τις Ενώσεις Αποστράτων Αξι­ωματικών. Τώρα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Διότι προφανώς ούτε ο ίδιος γνωρίζει πόσες ακριβώς ενώσεις παρεπιδημούν στον χώρο. Θα το διαπιστώσει σύ­ντομα, όταν τα αιτήματα για συναντήσεις με τον υπουρ­γό θα αρχίσουν να κατακλύζουν το γραφείο του. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-07/02/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger