Αρχική » » Οι κρίσιμες αποφάσεις για τις Ε.Δ

Οι κρίσιμες αποφάσεις για τις Ε.Δ


Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την πρόθεση να αναθεωρήσει όλα τα εφοπλιστικά προγράμματα. 
Τα πιο πολλά αφορούν τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 
e.p.petrou@gmail.com 

Αρκετά δύσκολες, όσο και καθοριστικές, θα είναι οι πρώτες αποφάσεις που πρέπει να λά­βει η νέα πολιτική ηγεσία ίου υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφορικά με τα εφοπλιστικά προγράμματα. Στην ουσία τα περισσότερα από όσα δρομολογήθη­καν το περασμένο καλοκαίρι και εγκρίθηκαν από την αρμόδια υπο­επιτροπή της προηγούμενά Βουλής παραμένουν οε εκκρεμότητα αφού η διαδικασία για τις σχετικές συμβάσεις είναι ακόμη στον αέρα, ήδη δε ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την πρόθεση του να τα ανα­θεωρήσει όλα. 

Υπάρχουν πράγματι θέματα που οπωσδήποτε χρήζουν αναθε­ωρήσεις αλλά τα περισσότερα είναι ...
περισσότερο από αναγκαία για τη δι­ατήρηση του απ­ομάχου των Ενό­πλων μας Δυνάμε­ων. Άλλωστε δεν αφορούν απόκτη­ση νέου υλικού, αλλά την υποστήριξη ή τον εκσυγ­χρονισμό των οπλικών συστημά­των που διαθέτουμε. Αν αυτά δεν τεθούν σε εφαρμογή ταχέως οι επιδόσεις πολλών από τα συστήματα σύντομα θα υποβαθμιστούν λόγω παλαιότητας, ανεπαρκούς υποστη­ρίξεως και ελλείψεως ανταλλακτι­κών. Παράλληλα, από τα προγράμματα αυτά εξαρτάται η επιβίωση των βασικών αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΑΒ) αλλά και πολλών μικρών ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου που λει­τουργούν ως υπο-κατασκευαστές σε αυτές. Πάντως θα πρέπει να σημει­ωθεί ότι στα προγράμματα του πε­ρασμένου καλοκαιριού η μερίδα του λέοντος δίδεται σε αμερικανικές εταιρίες, σε σημείο που υπερ­βαίνει κατά πολύ την (όντως αρ­κετά μεγάλη) αναλογία αμερικανικών συστημάτων στο ελληνικό οπλοστάσιο. 

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι μέρος των πιστώσεων θα αναπροσανατολιστεί προς τη Γαλλία και ειδικότερα θα διατεθεί για την υποστήριξη των μαχητικών αερο­σκαφών Mirage 2000. Άλλωστε, αυτό είχε ζητήσει από το περα­σμένο καλοκαίρι το Γενικό Επι­τελείο Αεροπορίας, χωρίς όμως να εισακουστεί. Προτιμήθηκε οι πι­στώσεις να διατεθούν για ήσσονος σημασίας συστήματα ή για την αναβίωση πεπα­λαιωμένων και πο­λυδάπανων αερο­πλάνων, όπως τα ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion. 

Είναι γνωστό από το παρελθόν, όταν ήταν πρόε­δρος της Επιτρο­πής της Βουλής για την Εξωτερι­κή Πολιτική και την Άμυνα, ότι ο Πάνος Καμμένος έχει ιδίαν αντί­ληψη αλλά και συγκεκριμένες προτιμήσεις όσον αφορά τα οπλι­κά συστήματα. Μπορούμε να πε­ριμένουμε λοιπόν ότι αυτή θα εί­ναι η πρώτη του κίνηση. Όσο για τη δεύτερη, πάλι θα πρέπει να κοιτά­ξουμε προς τη Γαλλία, η οποία δεν έχει ξεχάσει το γεγονός ότι υπάρ­χει μια παλιά απόφαση του ΚΥΣΕΑ που εξουσιοδοτεί διαπραγματεύσεις με τα γαλλικά ναυπη­γεία για τη νέα φρεγάτα του Πο­λεμικού Ναυτικού. 

Η γαλλική πλευρά έχει προ­εξοφλήσει ότι πρόκειται για τη φρεγάτα FREMM, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ’ ελάχιστο στις απαιτήσεις του Ελ­ληνικού Ναυτικού. Ίσως να εί­ναι τυχαίο, αλλά την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από πολύ και­ρό, πραγματοποιήθηκε τριήμερη συνεκπαίδευση πλοίων του Πο­λεμικού Ναυτικού με μια γαλλι­κή φρεγάτα και ένα αεροπλάνο ναυτικής συνεργασίας στο Μυρτώο Πέλαγος. 

Πρώτο σημείο τριβής, οι αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα 

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του γενικού γραμματέα αποτελεί η πρόθεση του Πάνου Καμμένου να αλλάξει το σύστημα προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με επαναφορά όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων στα Γενικά Επιτελεία. Και μπορεί η προσέγγι­ση αυτή να είναι σωστή δεν αποκλείεται όμως να προκαλέσει τριγμούς στη σχέση των κυβερ­νητικών εταίρων. 

Ο γενικός γραμματέας είναι ο άνθρωπος του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο και μέχρι στιγμής προΐσταται των δύο γενικών διευθύνσεων και των τριών διευθύνσεων του υπουργείου- δηλα­δή της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΑΣ), της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και των διευθύνσεων Ανθρωπίνου Δυναμικού και Περιβάλλοντος, Οι­κονομικού και Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Υποστηρίξεως. Να σημειωθεί ότι σε καμία περί­πτωση ο γενικός γραμματέας δεν έχει διοικητι­κή σχέση απέναντι στο ΓΕΕΕΘΑ και στα άλλα Γενικά Επιτελεία. 

Και μπορεί η λογική -όσο και η κοινή πείρα- να δείχνει ότι η θέση ενός γενικού γραμματέα είναι περιττή στο ΥΠΕΘΑ σήμερα όμως εξυπη­ρετεί τις λεπτές ισορροπίες όχι μόνο μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου αλλά και μετα­ξύ ομάδων, από αυτές που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι με το σημερινό σύστη­μα η αρμοδιότητα της επιλογής και αγοράς οπλι­κών συστημάτων μοιράζεται ανάμεσα στις δύο γενικές διευθύνσεις. Η ΓΔΠΕΑΑΣ είναι αρμό­δια για τον προγραμματισμό των εξοπλισμών και η ΓΔΑΕΕ για την υλοποίησή τους.. Και οι δύο, όπως προαναφέραμε, υπάγονται στον γενικό γραμματέα. 

Στο διοικητικό αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η αμυντική βιομηχανία, όπου ήδη είδαμε την πρώτη κίνηση ομαδοποιήσεων. Ο αναπληρω­τής υπουργός Κ. Ήσυχος μαζί με τον υφυπουρ­γό Ν. Τόσκα επισκέφθηκαν το εργοστάσιο Αίγι­ου των ΕΑΣ. Δεν πήγαν στην έδρα της διοικήσε­ως της εταιρίας στον Υμηττό, αλλά στο εργοστά­σιο που κυριαρχείται από τους πρώην πασόκους και όψιμους συριζαίους εργατοπατέρες, οι οποί­οι τους προηγούμενους μήνες έθεταν τα μεγαλύ­τερα εμπόδια στην εξυγίανση των ΕΑΣ. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-08/02/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger