Αρχική » » Μπλοκάρει η παραλαβή του 12ου ελικοπτέρου ΝΗ 90

Μπλοκάρει η παραλαβή του 12ου ελικοπτέρου ΝΗ 90


Εννέα από τα έντεκα ελικόπτερα τύπου ΝΗ 90 της Αεροπορίας Στρατού παραμένουν καθηλωμένα, καθώς, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, δεν μπορούν να περάσουν τις τακτικές τεχνικές επιθεωρήσεις. 
Με εντολή Καμμένου, μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της τεχνικής υποστήριξης. 

Του ΚΩΣΤΑ ΑΛΑΤΖΑ 

Εντολή για τη μη παραλαβή του, δωδέκατου στη σειρά, μεταφορικού ελικοπτέρου τύπου ΝΗ 90, που έχει αγοράσει ο Ελληνικός Στρατός από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία NHIndustries, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας φέρεται αποφασισμένη να μπλοκάρει την εκτέλεση της σύμβασης έως ότου βρεθεί λύση στο πρόβλημα της τεχνικής υπο­στήριξης, εξαιτίας του οποίου πα­ραμένουν καθηλωμένα τα 9 από τα 11 ελικόπτερα που διαθέτει σή­μερα στον στόλο της η Αεροπορία Στρατού. 

Βάσει του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων, το δωδέκατο ελικό­πτερο πρόκειται να παραληφθεί αύριο, 19... Φεβρουάριου. Όμως, ο υπουργός ζήτησε να μην προχω­ρήσει ο επιχειρησιακός φορέας στην παραλαβή του, έως ότου ολο­κληρωθεί η έρευνα της σύμβασης προμήθειας των ελικοπτέρων από τη νεοσύστατη διακλαδική επι­τροπή εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου. Η εν λόγω επιτροπή έχει ως έργο την εξέταση των συμ­βάσεων αμυντικών εξοπλισμών που παρουσιάζουν προβλήματα. 

Η σύμβαση προμήθειας 20 με­ταφορικών ελικοπτέρων, συνολικού κόστους 659 εκατ. ευρώ, εξελίσ­σεται μετά κόπων και βασάνων από την αρχή της υλοποίησή της. Από την αρχή, το φιλόδοξο πρό­γραμμα των ΝΗ 90 του ευρωπαϊκού αμυντικού κολοσσού αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην ανά­πτυξή του και γι’ αυτό σημειώνον­ται καθυστερήσει στη γραμμή παραγωγής. Ωστόσο, στην περί­πτωση της Ελλάδας συντρέχει και το ζήτημα της έλλειψης τεχνικής υποστήριξης. Κατά την αγορά των ελικοπτέρων τον Αύγουστο του 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, δεν προβλέφθηκε, πα­ράλληλα, η υπογραφή σύμβασης «follow on support», οπότε τα ελι­κόπτερα που έχουν παραληφθεί, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, δεν μπορούν να περάσουν τις τακτικές τεχνικές επιθεωρήσεις, με αποτέλεσμα σήμερα «να πετάνε μόνο τα δύο», όπως ανέφερε πρό­σφατα στη Βουλή ο κ. Καμμένος. 

Το Ελληνικό Δημόσιο, που έχει αποπληρώσει περίπου το 70% του συνολικού τιμήματος κι έχει παραλάβει τα μισά ελικόπτερα, επι­διώκει να συσχετίσει την κύρια σύμβαση με το «follow on support» των ελικοπτέρων, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της χαμηλής διαθεσιμότητας. Ως εκ τούτου, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας δεν παραλαμβάνει το δωδέκατο ελικόπτερο και σταματά τις πληρωμές προς την κατασκευάστρια εταιρεία. Επιπλέον, δεν προτίθεται να υπογράψει τη σύμβαση τε­χνικής υποστήριξης, πενταετούς διάρκειας, αξίας 71 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2010, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, έγινε τροποποίηση της σύμβασης λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που υπήρχε στις παραδόσεις των ελικοπτέρων. 

Με την τροποποί­ηση άλλαξε το χρονοδιάγραμμα παραλαβών και προβλέφθηκαν ρήτρες 120 εκατ. ευρώ από 34 εκατ. που ίσχυαν μέχρι τότε, δεν υπεγράφη όμως η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης. Αυτό συνέβη λόγω έλλειψης των απαιτούμενων πιστώσεων «αλλά και επειδή κά­ποιοι δεν προχώρησαν τις διαδικασίες, αποσκοπώντας να οδη­γηθεί χρονικά το θέμα της τεχνικής υποστήριξης σε οριακό σημείο, όπως κι έγινε», επιση­μαίνει πρώην αξιωματούχος της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων. 

Η επιτροπή εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου έχει θέσει στο μικροσκόπιο τη σύμβαση αγοράς των ελικοπτέρων ΝΗ 90, καθώς θεωρείται προμήθεια η οποία ζη­μίωσε το Ελληνικό Δημόσιο. Κό­στισαν ακριβότερα σε σχέση με ανάλογες αγορές που έγιναν από άλλες χώρες την αντίστοιχη χρο­νική περίοδο. Δόθηκε προκατα­βολή της τάξεως του 40% και δεν κατατέθηκε τραπεζική εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του έργου, αλλά προτιμήθηκε από την ελληνική ηγεσία η χρήση εγγυητικών επιστολών της ίδιας της κατασκευάστριας εταιρείας. 

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-18/02/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger