Αρχική » » Η Άγκυρα παίζει με τη «φωτιά»

Η Άγκυρα παίζει με τη «φωτιά»


• Οι προκλήσεις συνεχίζονται. 
• Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να στείλουν το Barbaros σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, επιχειρώντας να δημιουργήσουν συνθήκες μίνι κρίσης. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ 

Οι Τούρκοι σε ρόλο «καλικαντζάρων» στο Αιγαίο. Από την Πρωτοχρονιά και μέχρι τα Φώτα οι Τούρκοι έχουν προ­γραμματίσει «ασκήσεις» σε περιοχές που χωρίς αμφιβολία προβληματίζουν ιδιαίτερα την Αθή­να. Και αυτό γιατί είναι περιοχές πολύ κοντά στο Καστελόριζο. Το Barbaros ολοκλήρωσε τις έρευνές του στην κυπριακή ΑΟΖ στις 31 Δεκεμβρίου. Αν και ο τουρκικός και ο τουρκοκυπριακός Τύ­πος κάνουν λόγο για παράταση της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, πληροφορίες που έφθαναν στην Αθήνα ήθελαν την Άγκυρα έτοιμη να εκδώσει νέα navtex, η οποία όμως θα αφορούσε άλλη περιοχή «πέριξ του Καστελόρι­ζου». Όπως έλεγε κορυφαία πηγή του ΓΕΕΘΑ, «αν οι Τούρκοι φέρουν ...το Barbaros σε αυτήν την περιοχή, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μην αντιδράσουμε». Χωρίς να υπάρχει κα­μία πρόθεση κινδυνολογίας είναι σαφές ότι αν οι Τούρκοι θέλουν να οδηγήσουν την κατάστα­ση στα άκρα, το Barbaros θα «μας επισκεφθεί». 

Πρωτοφανής ενέργεια 

Το πόσο μεγάλη σημασία δίνουν στο Barbaros οι Τούρκοι φάνηκε και από την πρωτοφανή ενέρ­γεια του αρχηγού του τουρκικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου να προσγειωθεί με ελικό­πτερο στο ερευνητικό σκάφος και να παραμεί­νει σε αυτό αρκετές ώρες. Ο ίδιος ένα 24ωρο πριν από αυτή τη «συμβολική επίσκεψη», μας εί­χε «απειλήσει» ξανά με πόλεμο με δηλώσεις του στην «Τζουμχουριέτ». Ο Μπ. Μποστάνογλου είπε ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδα­τα στα 12 μίλια, το casus beli θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως. Δεν συνάδουν όλα αυτά με τα «χα­μόγελα» Νταβούτογλου και τα «χρόνια πολ­λά» για τα Χριστούγεννα στον Αντώνη Σαμαρά. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμ­μές navtex για το Barbaros δεν είχε εκδοθεί. Εί­χαν όμως δεσμευτεί δύο περιοχές για ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού. Η μια είναι σχετικά κοντά στην κυπρια­κή ΑΟΖ και η δεύτερη περιλαμβάνει περιοχές πέριξ του Καστε­λόριζου, οι οποίες δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την Αθή­να. Πρόκειται για ασκήσεις υποβρυχίων, όπως λένε οι πληροφο­ρίες που έχει το Πεντάγωνο. Επειδή το κλίμα στις ελληνοτουρκι­κές σχέσεις είναι τεταμένο εδώ και αρκετούς μήνες όλες αυτές οι πληροφορίες και οι ενδείξεις έχουν κινητοποιήσει την ελληνι­κή πλευρά, η οποία έχει λάβει κάποια προληπτικά μέτρα. Μία πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού έχει αγκυροβολήσει στο Κα­στελόριζο και, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνο­νται επισήμως στη θαλάσσια περιοχή που ενδιαφέρει βρίσκεται υποβρύχιο του ελληνικού στόλου. Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει τις περιοχές για τις «ασκήσεις» από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 10 του μήνα. Αν θα τις χρησιμοποιήσουν, είναι ένα άλλο ζήτημα. 

Η ρευστή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, με την προεκλογική περίοδο να είναι σύντομη μεν αλλά εξαιρετικά πολωμένη και την επόμενη ημέρα των εκλογών απρόβλεπτη, κά­νει πολλούς να στοιχηματίζουν ότι η Τουρκία «θα κάνει την κίνησή της» για να προκαλέσει μία «μίνι κρίση στα μέτρα της». Αυτή είναι η «ανάγνωση» της Τουρκίας που ξέραμε πριν ο Ταγίπ Ερντογάν γίνει ο πανίσχυρος ηγέτης της. Η Τουρκία της «ηγεμονί­ας Ερντογάν» είναι σχετικά απρόβλεπτη στα ελληνοτουρκικά. 

Οι προκλήσεις των Τούρκων την εποχή του Τ. Ερντογάν απέ­κτησαν εκτός από «ποσότητα» και ανησυχητικά «ποιοτικά» χα­ρακτηριστικά. Πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών σχεδόν σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο, παρουσία της τουρκικής Πολε­μικής Αεροπορίας έπειτα από αρκετό καιρό κοντά στην Κρήτη σε αναζήτηση των θέσεων των S 300. 

Όχι ότι αριθμητικά υστερούν: Έχει καταντήσει γραφικό να με­τράμε παραβιάσεις από το 1974 μέχρι σήμερα. Μας το λένε και οι ξένοι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις. Είναι όμως πάντα οι αριθμοί αδιάψευστος μάρ­τυρας των προθέσεων της Τουρκίας. Κάτι σαν «θερμόμετρο» της έντασης. 

Η σύγκριση μεταξύ του 2013 και του 2014 είναι σοκαριστική. Ο «εθισμός» μας -επιτυχία της Τουρκίας αυτό- στην καθημερινότητα των παραβιάσεων μας κάνει να ξεχνάμε τη σημα­σία τους. 636 παραβιάσεις είχαμε το 2013. Και φέτος μέχρι πριν από λίγες ημέρες το... κοντέρ έγραφε 2087!!! 

Οι παραβιάσεις εκτός από τους αυτονόητους κινδύνους έχουν και ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για την Ελλάδα που έχει εκτιμηθεί περί­που σε 20 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτό τώρα δεν απασχολεί την Τουρκία. 

Μέτρα 

Επειδή το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένο εδώ και αρκετούς μήνες, όλες αυτές οι πληροφορίες και οι ενδείξεις έχουν κινητοποιήσει την ελληνική πλευρά, η οποία έχει λάβει προληπτικά μέτρα. 

(REAL NEWS-04/01/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger