Αρχική » » ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ «ΚΡΕΣΕΝΤΟ»

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ «ΚΡΕΣΕΝΤΟ»


■ Το αόρατο μαχητικό F-35A αποτελεί την αιχμή του δόρατος στα σχέδια της Τουρκίας.
■ Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήγγειλε πέντε προγράμματα-μαμούθ με ορίζοντα το 2022. 
■ Οι φιλοδοξίες της γεί­τονος να γίνει υπερδύναμη και ο αγώνας της ελληνικής πλευράς για διατήρηση των ισορροπιών. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com

Ένα μεγαλεπήβολο «πακέ­το» πέντε μειζόνων εξοπλιστικών προγραμμάτων έως το 2022, καθώς την επόμενη χρονιά θα γιορταστούν τα 100 χρό­νια της τουρκικής Δημοκρατίας, εξήγγειλε επισήμως πριν από με­ρικές ημέρες ο πρωθυπουργός της γείτονος, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά το πέρας της συνεδριάσεως της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυ­ντικής Βιομηχανίας, που συνήλθε υπό την προεδρία του. 

Αυτό, βεβαίως, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκε­ται για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο σε ...ύφεση και υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του Μνημονίου και δεν γί­νεται καν λόγος για συγκεκριμέ­να εξοπλιστικά προγράμματα, που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της σημερινής ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. 

«ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΕΡΙ». Μάλιστα, όλος ο αγώνας γίνεται για την εξεύρεση ανταλλακτικών, που θα διατηρήσουν την επιχειρησι­ακή ικανότητα των σημερινών εν χρήσει οπλικών συστημάτων ή θα χρησιμεύσουν για την αναβάθμι­σή τους. Μόνη, δε, πηγή «νέων» οπλικών συστημάτων είναι αυτή του μεταχειρισμένου υλικού και από τα αποθέματα των στρατών που έχουν αποσυρθεί πρόσφατα για διάφορους λόγους από την ενεργό υπηρεσία. 

Με βάση λοιπόν τις επίσημες δη­λώσεις του Α. Νταβούτογλου, αποφασίστηκε η Τουρκία να προ­χωρήσει σε πέντε εξοπλιστικά προγράμματα. Αυτά αφορούν: 

Το «αόρατο» (Stealth) μαχητικό αεροσκάφος F-35A. 
Το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς. 
Το νέο «εθνικό μαχητικό» που θα επιχειρεί παράλληλα με το F-35A. 
Το νέο τυφέκιο μάχης ΜΡΤ-76 για τις χερσαίες δυνάμεις. 
Την αγορά πέντε επιπλέον με­ταφορικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook, εξελιγμένης εκδόσεως. 

Συγκεκριμένα, η Τουρκία πρό­κειται να αγοράσει άλλα πέντε F-35A, εκτός των δύο που έχει ήδη παραγγείλει από τον Μάιο του 2014, από τα συνολικώς 100 μαχητικά που θα έχει αποκτήσει μέχρι το 2030. Αυτά τα πρώτα επτά αεροσκάφη, συμφώνως πά­ντα με τον Νταβούτογλου, αναμέ­νονται να παραληφθούν το 2019 και να αρχίσουν τη σταδιακή αντι­κατάσταση του στόλου των εκσυγ­χρονισμένων F-4E και των παλαιότερων F-16. Επίσης, στις 12 Δεκεμβρίου 2014, το αμερικανι­κό Πεντάγωνο ανακοίνωσε επισήμως ότι η Ιταλία και η Τουρ­κία επελέγησαν για να αναλάβουν τη συντήρηση των F-35A και των κινητήρων τους, αντιστοίχως, των Ευρωπαίων χρηστών του αερο­σκάφους από το 2018. Αναφορικώς με το πρόγραμμα του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (T-LORAMIDS), που εξαγγέλθη­κε επισήμως τον Αύγουστο του 2014, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της γεί­τονος αποφάσισε να συνεχίσει η Τουρκία τις συνομιλίες με όλους τους υποψήφιους πωλητές, που είναι εταιρείες από Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία, καθώς το πρό­γραμμα αυτό αποτελεί το μεγαλύ­τερο σχέδιο της τουρκικής αμυ­ντικής βιομηχανίας και υπάρχει εντονότατο ενδιαφέρον (πάγια τα­κτική της Άγκυρας) για συμπαρα­γωγή του. 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Επίσης, ο Τούρ­κος πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη του πρώτου -προκαταρκτι­κού- σχεδιασμού του νέου τουρκι­κού μαχητικού αεροπορικής υπε­ροχής με τον προσωρινό κωδικό «TFX», που έχει αρχίσει να συζητείται από το 2010, προκειμένου να αντικαταστήσει τα F-16 σε αντίστοιχες αποστολές. Σημειώνε­ται ότι φιλοδοξία της Άγκυρας εί­ναι να εμφανίσει το «εθνικό μαχη­τικό» της στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημο­κρατίας, το 2023. 

Ακόμα, εξαγγέλθηκε η απόφαση να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του νέου σύγχρονου τυφεκίου για τις χερσαίες δυνάμεις, του ΜΡΤ- 76 των 7,62 χιλιοστών. Αρχικά θα παραχθούν 36.000 κομμά­τια, αριθμός που θα αυξηθεί στη συνέχεια, ώστε αυτός ο τύπος να αποτελέσει το στάνταρ τυφέκιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνά­μεων. Τέλος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε την αγορά πέντε σύγχρονων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook από τις ΗΠΑ. 

Οι τρόποι αντιμετώπισης και οι αποφάσεις που επείγουν 

Επειδή το μεγαλύτερο μέ­ρος των τουρκικών προγραμ­μάτων αφορούν την Αερο­πορία, ρωτήσαμε τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο (I) Ευάγγε­λο Τουρνά, για το πώς αντιμε­τωπίζει η χώρα μας το ενδεχό­μενο αλλαγής της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή μετά το 2020. Ο πτέραρχος σε απο­κλειστική δήλωσή του στα «Π» είπε: «Η Ελλάδα έτσι και αλ­λιώς δεν μπορεί να ακολου­θήσει τον φρενήρη ρυθμό της Τουρκίας στις εξαγγελί­ες εξοπλιστικών προγραμμά­των. Αυτό που εμείς θέλου­με και προς τα εκεί στρέφουμε την προσπάθειά μας είναι να έχουμε αυτά τα οπλικά συστήματα, ώστε αν σκεφτεί να επι­χειρήσει κάτι σε βάρος μας, να γνωρίζει ότι θα υποστεί τέτοια ζημιά ώστε θα υποχρεωθεί να σταματήσει. Αυτό λέγεται ΑΠΟΤΡΟΠΗ. 

Σήμερα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό σύγχρο­νων Mirage 2000-5, F-16C/D Block.52+, καθώς και F-16C/D Block.52+ADV. Αυτά μαζί με τις εξαιρετικές δυνατότητές μας σε στρατηγικά όπλα μακρού πλήγματος (stand­off weapons) διατηρούν την ισορροπία για τα επόμενα χρόνια. Για μετά το 2020, κάτι που πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα, πιστεύουμε ότι το F-35 δεν το αντιμετωπίζεις με ένα άλλο F-35, γιατί τότε πας σε απλή αριθμητική αντιπαρά­θεση. Ένα τέτοιο αεροσκάφος το αντιμετωπίζεις με αναβάθ­μιση του συστήματος επιτήρη­σης και αεροπορικής υπερο­χής σου. Δηλαδή, αναβάθμιση των F-16 με νέο, ικανότε­ρο ραντάρ AESA, που να μπο­ρεί να εντοπίζει στόχους μακρύτερα και χαμηλότερα, και δυνατότητες διασύνδεσης με Link-16 για τη μεταφορά πλη­ροφοριών σε πραγματικό χρό­νο, κάτι που τώρα έχουν μόνο τα F-16 ADV και τα ιπτάμε­να ραντάρ. Αλλά για να τα κά­νουμε όλα αυτά χωρίς κενά, πρέπει να τα αποφασίσουμε σε εύλογο χρόνο και πριν να είναι αργά». 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-17/01/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger