Αρχική » » Τουρκική έξοδος στο Αιγαίο

Τουρκική έξοδος στο Αιγαίο


Τουρκική φρεγάτα σε παλαιότερη άσκηση.
Στη Θράκη εντοπίστηκε μεγαλύτερη συγκέντρωση των πλοίων. 
Επίδειξη δύναμης από την Άγκυρα στο πλαίσιο της τριμηνιαίας επιχειρησιακής αξιολόγησης των ενόπλων δυνάμεών της. 

Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου 

Μαζική έξοδος των Τούρκων στο Αι­γαίο σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Επρόκειτο για την τριμηνιαία επιχειρη­σιακή αξιολόγηση των ενόπλων δυνάμεών τους, την οποία αξιοποιούν κάνοντας και επίδειξη δυνάμεως. Οι κακές καιρικές συνθήκες, στις οποίες οι γείτονες δεν εί­ναι και ιδιαίτερα ανθεκτικοί, τους υποχρέωσαν να περιοριστούν οε συγκεκριμένες περιοχές ασκήσε­ων. Έτσι η μεγαλύ­τερη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων εντοπίστηκε βό­ρεια, στον σχετι­κά προστατευμένο κόλπο Ξηρού στην ανατολική Θράκη. Άλλες τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν, βγαίνοντας από τη βάση του Αξάζ, περίπου απέναντι από τη Ρόδο. 

Οι παραβάσεις του FIR και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου δεν παρουσίασαν αύξηση αυτές... τις ημέρες, ήταν όμως αυξημένη η παρουσία αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235, τα οποία συνεισέφεραν στις επικοινωνίες των τουρκικών πλοίων, κάνοντας παραλλήλως αναγνωρίσεις και υποκλοπές σημάτων και επικοινωνιών στην ελ­ληνική πλευρά. Περισσότερες από το σύνηθες ήταν και οι πτήσεις ελι­κοπτέρων που επιχειρούσαν από και προς τα τουρκικά πλοία. 

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι δι­ατηρούσαν την ετοιμότητα των μονάδων τους στην περιοχή Ρό­δου - Καστελόριζου - Κύπρου, όπου πρόκειται να αρχίσει ο νέος κύκλος προκλήσεων με τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου «Barbaros», αφού έχουν εκδώσει τη νέα οδηγία δεσμεύσεως περιοχής (NAVTEX) παρά τις αντιδράσεις και την επίσημη διαμαρτυρία της Λευκωσίας. 

Οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνταν στε­νά από την ελλη­νική πλευρά, αν και αποφεύχθη­καν κινήσεις στις δεσμευμένες περιοχές, μια και η όλη δραστηριότητα εντασσόταν στους προγραμματισμένους κύκλους αξιολογήσεων που κάνουν οι Τούρκοι. 

Όμως, με δεδομένη την κατάσταση στην Κύπρο, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμακώσεως οποτεδήποτε. Και η περίοδος της τουρκικής «αξιολογήσεως» επεξέτεινε γε­ωγραφικά το πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να εκδηλωθεί μια αιφ­νιδιαστική ενέργεια, σε όλο το μήκος της θαλάσσιας γραμμής που αρχίζει από τις εκβολές του Έβρου για να φθάσει έως την Κύπρο. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-18/01/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger