Αρχική » » ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ


■ Από την περυσινή, κοινή άσκηση των αμερικανικών και των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων, με βάση την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη. 
■ Η επίσκεψη της 480ής Μοίρας της USAFE στη Σούδα, οι συνεχιζόμενες τουρκι­κές προκλήσεις και οι ελληνικές απαντήσεις. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com 

Στην Κρήτη θα βρίσκεται από την επόμενη εβδομάδα και για έναν μήνα μια πλή­ρης πολεμική μοίρα των αμερικανικών αεροπορι­κών δυνάμεων Ευρώπης, με 18 μαχητικά αεροσκάφη, φιλο­ξενούμενη στην 115 Πτέρυγα Μά­χης, στη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση της Σούδας, για να συνεκπαιδευτεί με τους Έλληνες πιλότους και τεχνικούς της μονάδας. 

Την ίδια ώρα και στην ευρύτερη πε­ριοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι Τούρκοι συνεχίζουν να ανεβάζουν το... θερμόμετρο της εντάσεως με την εκ νέου «βόλτα» του ερευνη­τικού πλοίου «Hayreddin Barbaros» στην Αποκλειστική Οικονο­μική Ζώνη της Κυπριακής Δημο­κρατίας, με νέα ΝΑVΤΕΧ που εξέ­δωσαν ανήμερα τα Θεοφάνια. Η εν λόγω οδηγία προκάλεσε την αντί­δραση της ελληνικής κυβερνήσε­ως, με σχετική σκληρή δήλωση του αρμοδίου υπουργού Εξωτερι­κών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποί­ος και προανήγγειλε ουσιαστικά τη διακοπή των συνομιλιών στην Κύ­προ εξαιτίας της συνεχίσεως της προκλητικής δραστηριότητος του «Barbaros». «Η στάση της Τουρκί­ας υπονομεύει ευθέως τις δυνα­τότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο. Αντί δε της προσπά­θειας αποκλιμάκωσης, βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοι­κτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. 

ΝΑVΤΕΧ. Η νέα εκ μέρους των Τούρκων ΝΑΥΤΕΧ για διεξαγωγή ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχει ισχύ έως την Καθαρά Δεύτε­ρα. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα εξέδω­σε ΝΑVΤΕΧ για διεξαγωγή ασκήσε­ων υποβρυχίων στα διεθνή ύδατα εντός των FIR Αθηνών και Λευκω­σίας, σε μία περιοχή από τα ανοι­κτά της Ρόδου, της Ανατολικής Κρήτης και του Καστελλόριζου μέ­χρι και την κυπριακή ΑΟΖ, στα δυ­τικά της Μεγαλονήσου, με ισχύ από 12/1 έως 12/2. 

Και βεβαίως δεν ήταν καθόλου τυ­χαία -όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα για τα οποία σας είχα­με ενημερώσει (δημοσίευμα της 3/1/2015), σχετικά με την ενί­σχυση της ελληνικής ναυτικής πα­ρουσίας στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας και στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω «Barbaros»- η πρώ­τη για τη νέα χρονιά αιφνιδιαστική ενεργοποίηση του συστήματος της Ελληνικής Αεραμύνης το πρωί της 5ης Ιανουαρίου, μετά από σχετική εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρα­τηγού Μιχαήλ Κωσταράκου. Μια ενεργεία που έρχεται σε συ­νέχεια της ευρείας διυπουργικής συσκέψεως η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμ­μετοχή των υπουργών Εξωτερι­κών και Εθνικής Αμύνης, Ευάγγε­λου Βενιζέλου και Νίκου Δένδια, των τεσσάρων αρχηγών των Γενι­κών Επιτελείων, καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, προκει­μένου να εξετάσουν την κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλη­τικότητας. 

ΑΦIΞΗ. Με αυτό το γεωστρατηγικό «περίγραμμα» στην περιοχή, φτάνει «εν σώματι» στην αεροπορική βάση της Σούδας η 480ή Μοίρα Μαχητικών (480th Fighter Squadron/480 FS) των Αμερικανικών Αεροπορι­κών Δυνάμεων Ευρώπης (USAFE), στις 16 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 270 Αμερικανοί, ιπτά­μενοι και προσωπικό της Μοίρας, μαζί με τα δεκαοκτώ F-16C/D και τον εξοπλισμό τους, θα φτάσουν στην Κρήτη με διαδοχικές πτήσεις μεταφορικών αεροπλάνων από την κανονική τους βάση, στο Σπαντχάλεμ της Γερμανίας. Η αμερικανική μοίρα θα παραμείνει στη Σούδα μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου 2015, φιλοξενούμε­νη από την 115 Π.Μ. και τις δυο πολεμικές της μοίρες, τις ιστορι­κές 340 και 343, που επιχειρούν με τα σύγχρονα μαχητικά F-16C/D Block.52 Plus. Σε μια τέτοια συνεκπαίδευση, όπως έγινε και πέρυσι, πάλι με την 480ή Μοίρα, στη Σού­δα, ουσιαστικά έκτος των Αμερικα­νών και των δυο μοιρών της 115 Π.Μ., εκπαιδεύονται και όλες σχε­δόν οι πολεμικές μοίρες του Αρχη­γείου Τακτικής Αεροπορίας, αφού σχηματίζονται «αεροπορικά πακέτα» με τη συμμετοχή μαχητικών διαφό­ρων τύπων για την εκτέλεση μιας αποστολής. Τέτοιες αποστολές εί­ναι, για παράδειγμα, η προσβολή επίγειων στόχων σημαντικής τακτι­κής σημασίας, όπως ένα ραντάρ αεραμύνης ή μια στρατηγικής σημασί­ας εγκατάσταση. 

Σης αποστολές αυτές συμμετέχουν μαχητικά σε ρόλο προσβολής του επίγειου στόχου και μαχητικά που τα συνοδεύουν για προστασία. Αναγνωριστικά αεροσκάφη που έχουν προηγηθεί μεταφέρουν σε «πραγμα­τικό χρόνο» την εικόνα στα μαχητι­κά που ακολουθούν και όλα αυτά καθοδηγούνται από ελληνικά ιπτά­μενα ραντάρ. Τον εν πτήσει ανεφο­διασμό με καύσιμα αναλαμβάνουν αμερικανικό αεροσκάφη-τάνκερ. Βεβαίως, όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, σε ετοιμότητα άμεσου επεμβάσεως είναι η 384 Μοίρα Ερεύνης - Διασώσεως (384 ΜΕΔ) με τα ελικόπτερα Super Puma και οι κομάντος-διασώστες μάχης της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Ερεύνης- Διασώσεως (31 ΜΕΕΔ), οι οποί­οι «παίζουν» στο σενάριο «καταρριφθέντος πιλότου», όπως και οι Μοίρες Κατευθυνόμενων Βλημά­των Patriot, που -υποτίθεται- προ­στατεύουν τους «στόχους». 

Τα οφέλη για Έλληνες και ξένους 

Μπορεί τύποις η διαδικασία που αφορά την αμερικανική μοίρα που θα μεταβεί στη Σού­δα και δύο ελληνικές να απο­τελεί συνεκπαίδευση αυτών, αλλά στην πραγματικότητα συνεκπαιδεύεται όλη η Αεροπο­ρία μας, υλοποιώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο αυτό που επανειλημμένως έχει δηλώ­σει δημοσίως ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (I) Ευάγγελος Τουρνάς, ότι «δεν πρόκειται να αφήνουμε ανεκμετάλλευτες τέτοιες ευκαιρίες συνεκπαιδεύσεως. Όσο περισσότεροι πιλό­τοι και τεχνικοί μας εμπλακούν σε αυτήν τόσο το καλύτερο για εμάς». Και για τους Αμερικανούς, θα προσθέταμε εμείς, αφού η ποιότητα και το υλι­κό της Π.Α. είναι γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στους εκτός αυτού, που επίσης επιδιώκουν εκπαιδεύσεις μαζί μας. 

Ωφελημένη θα είναι και η τοπι­κή οικονομία των Χανίων και γενικότερα της Δυτικής Κρή­της, καθώς περίπου 300 Αμερι­κανοί θα διαμείνουν για έναν μήνα σε ξενοδοχεία της περιο­χής» θα πάνε εκδρομές, θα διασκεδάσουν, θα αγοράσουν αναμνηστικά, θα ενοικιάσουν αυτοκίνητα και γενικότερα θα «κινηθεί το χρήμα» σε μία «off season» περίοδο για τον του­ρισμό της περιοχής. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-10/01/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger