Αρχική » » Προσφυγή-φάουλ Παυλόπουλου για την Ευελπίδων

Προσφυγή-φάουλ Παυλόπουλου για την Ευελπίδων


Υπέγραψε ως πληρεξούσιος δικηγόρος των καθηγητών που θέλουν να κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νόμος της κυβέρνησης (επί Αβραμόπουλου) για την εκλογή διδασκόντων στις στρατιωτικές σχολές. 
Πρωτοφανής η ταχύτητα για τον ορισμό ημερομηνίας εκδίκασης! 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.p.petrou@gmail.gr 

Και πάλι στο προσκήνιο η υπόθεση της εκλογής (της μη εκλογής, για την ακρίβεια) καθηγη­τή της Στρατιωτικής Ιστορίας στη Σχολή Ευελπί­δων, κατά τρόπο μάλιστα που δημιουργεί μείζον πο­λιτικό θέμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. 

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία υπογράφει ως πληρεξούσιος δικηγό­ρος ο... βουλευτής και πρώ­ην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, αμφισβη­τείται η συνταγματικότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβερνήσεως (και συγκεκριμένα του μόλις αναχωρήσαντος Δημ. Αβραμόπουλου), βάσει της οποίας άρχισε να επιστρέ­φει ο έλεγχος των στρατιω­τικών σχολών στη στρατιω­τική ηγεσία. 

Υπενθυμίζεται ότι ο αρ­χικά εκλεγείς Ανδρέας Καστάνης αντιμετώπισε την ένσταση ανθυποψηφίου του, η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, εξετάστηκε από μεικτή επιτροπή υπό την προεδρία του α' υπαρχη­γού του ΓΕΣ, με συμμετο­χή δύο υποστρατήγων και δύο εκπροσώπων της ακαδημαϊκής συνελεύσεως της σχολής. Η επιτροπή αυτή απέρριψε κατά πλει­οψηφία την εκλογή του κ. Καστάνη, η οποία, ση­μειωτέον, είχε επιτευχθεί με παράτυπη συγκρότηση εκλεκτορικού σώματος, στο οποίο μετείχαν καθηγητές γνω­στοί για τις ανθελληνι­κές θέσεις που έχουν διατυπώσει κατά καιρούς, στη γραμμή της γνωστής και μη εξαιρετέας Μαρίας Ρεπούση. 

Τώρα, με τους καθηγητές αυτούς συντάσσεται ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εν προκειμένω έρχεται να υποστηρίξει τη νομοθεσία του Ευ. Βενιζέ­λου, με την οποία τα Ανώ­τατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παραδό­θηκαν σε πρόσωπα άσχετα με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόσωπα που απευθυνό­μενα προς τον διοικητή της σχολής είχαν υποστηρίξει ότι το Σύνταγμα των Ευελπίδων δεν είναι παρά το αντί­στοιχο της φοιτητικής λέσχης ενός άλλου ΑΕΙ. 

Να ση­μειωθεί ότι η πλήρης αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας βρισκόταν από την αρχή στο συρτά­ρι της κυβερνήσεως, αλλά η προώθησή της δεν κατέ­στη δυνατή, προσκρούοντας σε συνεχείς αρνήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. 

Καθηγητής και ο ίδιος, συ­μπεριφερόταν κατά τρόπο που έδειχνε, πέρα από την απαξίωση του Σώματος των αξιωματικών, και μια απολύτως συντεχνιακή νοο­τροπία. 

Βασικό επιχείρημα που διατυπώνεται στην προ­σφυγή είναι ότι «πέραν των μελών ΔΕΠ η ανω­τέρω επιτροπή αποτελεί­ται κατά πλειοψηφία από μη ακαδημαϊκούς». Αμφι­σβητεί, δηλαδή το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στα ζητήματα της παιδείας που παρέχεται στους αυριανούς αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Φαίνεται δε ότι αγνοεί ότι εν προκειμένω δεν πρόκειται για απλά ΑΕΙ, αλλά για εκ­παιδευτικά ιδρύματα που είναι πρωταρχικώς στρα­τιωτικά. 

Κατά τα λοιπά, επανα­λαμβάνει όλα τα επιχειρή­ματα τα οποία απέρριψε η επιτροπή υποστηρίζοντας ακόμη ότι ο ενιστάμενος Ηλίας Ηλιόπουλος, αν και υποψήφιος για τη θέση του καθηγητή δεν είχε έννομο συμφέρον στην υπόθεση! 

Η πείρα 

Το εκπληκτικό είναι ότι, ενώ η προσφυγή κατατέ­θηκε στις 3 Νοεμβρίου και κοινοποιήθηκε στις 3 Δε­κεμβρίου, ορίστηκε δικάσιμος στις 9 Ιανουαρίου 2015. Μακάρι η ελληνική Δικαιοσύνη συνολικά να κινούνταν με τέτοιους γρήγορους ρυθμούς. 

Η κοινή πείρα, όμως, δείχνει ότι αυτή η ταχύτη­τα δεν είναι απλώς ασυνή­θιστη, είναι πρωτοφανής. Υπάρχουν ανάλογες προσφυγές για παρόμοιες υποθέσεις, διαφόρων πανεπι­στημίων, που εκκρεμούν για πέντε ή και περισσότε­ρα χρόνια. 

Ευλόγως αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς πώς έγινε και σε αυτή την περίπτωση το ΣτΕ κινήθηκε τόσο γρή­γορα. Να το θεωρήσουμε ένα πρώτο βήμα για ταχύ­τερη απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα; 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τίθεται και το ερώ­τημα αν ο χρόνος που αφή­νεται στο υπουργείο Εθνι­κής Αμύνης, εναντίον του οποίου στρέφεται η προ­σφυγή, είναι επαρκής για την προετοιμασία της νομικής υπηρεσίας του. Ας μην ξεχνάμε ότι παρεμβάλλο­νται και οι ημέρες αργιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που, αν μη τι άλλο, δημιουργούν χα­λαρότητα σε όλο τα κράτος. 

0ι νομοθετικές προτάσεις του ΓΕΕΘΑ για την εξέλιξη των στελεχών των Ε.Δ. 

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ νομοθετικές προτάσεις για την αναμόρφωση του θεσμικού, του σταδιοδρομικού και του πειθαρχικού καθεστώτος των στελεχών των Ενόπλων Δυ­νάμεων εκπονεί το ΓΕΕΘΑ σε συ­νεργασία με τα Γενικά Επιτελεία και των τριών κλάδων. Πρόκειται για πρωτοβουλία την οποία ανέλα­βε η στρατιωτική ηγεσία, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίω­ση του υφισταμένου νομικού πλαι­σίου. Το όλο εγχείρημα διακρίνε­ται για τον ανθρωποκεντρικό χα­ρακτήρα του και εστιάζεται ισορροπημένα τόσο στο προσωπικό όσο και στην υπηρεσία, πυρήνας της οποίας είναι το στέλεχος. 

Πρόθεση των Επιτελείων εί­ναι να εκσυγχρονιστεί μια σει­ρά θεσμικών κειμένων, με τρόπο ώστε να απηχεί τις σύγχρονες νομικές και κοινωνικές αντιλήψεις και ανάγκες, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει το πλαίσιο δράσεως των Ενόπλων Δυνάμεων του μέλλοντος. 

Το πρώτο βήμα προς την κα­τεύθυνση αυτή είναι ο εκσυγχρο­νισμός της βασικής νομοθεσίας και ειδικότερα των κατωτέρω νόμων: 

Περί καταστάσεως αξιωματι­κών, που αποτελεί το νομικό θε­μέλιο επί του οποίου εγκαθιδρύ­εται και καθορίζεται η σχέση των αξιωματικών με την υπηρεσία, πε­ριλαμβάνοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους εναρμονι­σμένα με τις σύγχρονες απαιτή­σεις των Ε.Δ. 

Περί ιεραρχίας και εξελίξεως αξιωματικών, που συνιστά μια σύγχρονη προσέγγιση του σταδι­οδρομικού πλαισίου των στρατιω­τικών, με στόχο την προσαρμογή στις σύγχρονες δικαιικές και επι­χειρησιακές απαιτήσεις. 

Περί ιεραρχίας, εξελίξεως και καταστάσεως υπαξιωματικών και ανθυπασπιστών, που αποτελούν συνολική αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, το οποίο διέπει τους μόνιμους υπαξιωματικούς και ανθυπασπιστές, στα πρότυπα της ανάλογης πρωτοβου­λίας για τους αξιωματικούς. 

Από τη στιγμή που η νέα αυτή νομοθεσία ψηφιστεί για την εφαρ­μογή της στην πράξη θα απαιτη­θούν ακόμη δύο θεσμικά κείμε­να και συγκεκριμένα ο Διακλαδικός Κανονισμός Πειθαρχίας στελεχών των Ε.Δ. και ένα Προεδρικό Διάταγμα για καθορισμό νέου Συστήματος Αξιολογήσεως. 

Ο Κανονισμός αυτός εκπο­νείται σε συνάρτηση με τους νό­μους περί καταστάσεων των στε­λεχών και θα ακολουθήσει αμέσως μόλις τεθούν αυτοί σε ισχύ, προσαρμοσμένος πάντα στις σύγ­χρονες απαιτήσεις των Ε.ΑΔ. Όσο για το Προεδρικό Διάταγμα, αυτό θα ακολουθήσει τα σταδιοδρομικά νομοθετήματα, καθώς θα απο­τελέσει το πλαίσιο καθορισμού της εξελικτικής πορείας των στελεχών, με γνώμονα ότι η αξιολόγηση του προσωπικού θα δημιουργεί εμπι­στοσύνη ως προς τη δίκαιη εφαρ­μογή της. Εκ παραλλήλου, το ΓΕ­ΕΘΑ επεξεργάζεται και τον εκσυγ­χρονισμό του υφιστάμενου πλαι­σίου μεταθέσεων του στρατιωτικού προσωπικού, με στόχο μια αποτε­λεσματική προσέγγιση προς όφελος τόσο της κάλυψης των υπηρε­σιακών αναγκών όσο και της μέρι­μνας που πρέπει να επιδεικνύει η υπηρεσία υπέρ των στελεχών. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-07/12/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger