Αρχική » » «Σοκ» στην Ε.Ε. μετά την κίνηση-ματ του Βλαντιμίρ Πούτιν

«Σοκ» στην Ε.Ε. μετά την κίνηση-ματ του Βλαντιμίρ Πούτιν


► Σε αδιέξοδο το διευθυν­τήριο των Βρυξελλών με­τά το «πάγωμα» του Sou­th Stream και τις συμφω­νίες Μόσχας - Άγκυρας. 
► Στην πρόσφατη και άκρως σημαντική συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στην Άγκυρα, υπεγράφησαν οκτώ διμερείς συμφωνίες, που θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν αντίκτυπο στο άμεσο μέλλον στην ευρύτερη περιοχή. 

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΡ. ΡΟΣΣΙΟΥ 

Διεθνείς αντιδράσεις αλλά και τριγ­μούς στην ευρωπαϊκή αγορά, προκάλεσε η αιφνίδια και απρόσμενη για τους δυτικούς απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να αναστείλει την κατασκευή του νότιου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου το γνωστό South Stream. Αναδράσεις υπήρξαν στις χώρες Αυ­στρία, Σερβία, Ουγγαρία αλλά και η Ιταλία οι οποίες είχαν εναποθέσει ελπίδες στο εν λόγω πρότζεκτ καθώς θα αποκόμιζαν μεγάλα οικονομικά οφέλη. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2,5 δις ευρώ, μόνο κατά το πρώτο στάδιο της κατασκευής του αγωγού, χωρίς... βεβαίως να προσμετρούνται οι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και κυρίως η ενεργειακή επάρ­κεια των εν λόγω χωρών. Η εν λόγω απόφαση, η οποία συνοδεύτηκε πα­ράλληλα και με την αλλαγή στρατη­γικής συμμαχιών του προέδρου Πού­τιν στον τομέα της ενέργειας, φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Ευρω­παϊκή Ένωση ειδικά στον τομέα της ενέργειας και αλλάζει το status στην περιοχή. Και πρέπει να σημειωθεί ότι ελήφθη από το Κρεμλίνο λίγο μετά την ανακοίνωση της Βουλγαρίας ότι εγκαταλείπει το πρότζεκτ South Stream, αρνούμενη να επιτρέψει τη διέλευση του αγωγού από την επικράτειά της. Και αυτό έγινε κατόπιν εντολής κατ' ουσίαν του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, με το πρόσχημα ότι δεν πληροί τους όρους του Τρίτου Πακέτου Ενέργειας της Ε.Ε. 

Έτσι, η πρόσφατη και άκρως σημαντική συ­νάντηση Πούτιν - Ερντογάν στην Άγ­κυρα, στην οποία υπεγράφησαν οκτώ διμερείς συμφωνίες, που θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν αντίκτυπο στο άμεσο μέλλον στην ευρύτερη περιοχή, απλώς ήταν η φυσιολογική εξέλιξη των γεγονότων, για όσους κατανοούν τη γεωστρατηγική πολιτική της Μό­σχας. Ωστόσο, αναδεικνύουν όμως, ως βασικό πλέον παίκτη στη διπλω­ματική - οικονομική σκακιέρα, την Τουρκία. Γεγονός που είναι προφανές, δεν αξιολογείται ωστόσο με τη δέουσα σοβαρότητα από την Ε.Ε. 

Για τους γνωρίζοντες τα περί γεωστρατηγικής, είναι σαφές ότι πρό­κειται για κίνηση - ματ του προέδρου Πούτιν. Συνεπικουρούμενης και της συμφωνίας - μαμούθ με την Κίνα στον ενεργειακό τομέα, κατα­δεικνύεται και η ξεκάθαρη στροφή της Μόσχας στην πολιτική επιλογής των εμπορικών εταίρων, στο στρα­τηγικό τομέα της ενέργειας. Και είναι πρόδηλο ότι ο μεγάλος «χα­μένος» μετά τις νέες εξελίξεις, είναι η Ε.Ε. λόγω της υποταγής της ου­σιαστικά στην πολιτική και στις απο­φάσεις των ΗΠΑ, παραβλέποντας ακόμη και τα ζωτικά της συμφέροντα. 

Αποτέλεσμα αυτού, η δεινή θέση ειδικά των χωρών της Ε.Ε. που οφείλουν να αναζητήσουν άλλες πηγές ενέργειας, όπως η περίπτωση του αμερικανικού σχιστόλιθου ή του υγροποιημένου αερίου LNG. Επι­λογές οι οποίες είτε έχουν αποδειχθεί ασύμφορες είτε στην περίπτωση του LNG θα πρέπει και πάλι να απευ­θυνθούν στην Μόσχα. 

Ενεργειακό πρόβλημα στην Ε.Ε. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτής της «αναζήτη­σης», προοιωνίζονται ζοφερό μέλλον στον τομέα της ενέργειας στην Ε.Ε. καθώς τόσο το κόστος όσο και ο χρό­νος αυτής της αλλαγής, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν. Αντιθέτως, δημιουργούν έντονο ενεργειακό πρό­βλημα στην Ευρώπη. Ειδικά στην περίπτωση του σχιστόλιθου, τα κόστη είναι δυσθεώρητα, ενώ οι λεγάμενες «πράσινες μορφές ενέργειας» και κοστοβόρες είναι και δεν επαρκούν για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης. Αναφορικά δε με την υγροποιημένη μορφή αερίου και εδώ θα είναι αναγκασμένη πλέον η Ευρώπη να προστρέξει και πάλι στη Ρωσία, καθώς στις συμφωνίες Πούτιν - Ερντογάν, προβλέπεται και μάλιστα σύντομα, η κατασκευή πλατφόρμας αποθήκευσης και μεταφορά υγροποιημένου αερίου LNG, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όχι για το υγροποιημένο αέριο του Αζερμπαϊ­τζάν, αυτό υπάρχει μόνο στα... χαρτιά. 

Εκτός αυτού, η Ευρώπη πλέον δεν θα έχει μια χώρα «δορυφόρο», όπως η Ουκρανία για να ελέγχει το παιχνίδι με τις εισροές του ρωσικού φυσικού αερίου. Πλέον θα είναι αναγκασμένη να «προσαρμόζεται» σύμφωνα και με τις «διαθέσεις» της Τουρκίας και πλέον αντιλαμβάνεται ο καθένας τι σημαίνει αυτό για την ευρύτερη γεωπολιτική και διεθνή οικονομική πολιτική. 

Και αυτό εννοούσε η αποστροφή εκπροσώπου του προέδρου Πούτιν όταν είπε με νόημα «ας ανη­συχήσουν αυτοί που ευθύνονται για τις εξελίξεις». Και βεβαίως, «χαμένοι» είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία, στον τομέα της γεωστρατηγικής και οικονομικής πολιτικής για προφανείς λόγους, ένεκα της Τουρκίας. Καθί­σταται, ισχυρός οικονομικός και δι­πλωματικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της, ενώ Αθήνα και Σόφια πληρώνοντας τις πρόσφατες αρνητικές αποφάσεις τους για το ρωσικό αγωγό, αναγκά­ζονται τώρα να αποδεχθούν το νέο στάτους, με ότι αυτό συνεπάγεται σε εθνικά, οικονομικά ζητήματα που αφορούν και στις δύο χώρες αλλά και ευρύτερα. 

(KONTRA NEWS-08/12/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger