Αρχική » » ΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ

ΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ


Οι Πολιτικές εξελίξεις και οι ξένες εφημερίδες. 

Από τον 
Μανώλη Κοττάκη 

Μελετώ αυτές τις ημέρες το βιβλίο του καθηγητή του Πάντειου Δημήτρη Καιρίδη «Ο Κωνσταντίνος Καρα­μανλής και ο ξένος Τύπος». Πρό­κειται για τη συλλογή των σημαντικότερων δη­μοσιευμάτων του ξένου Τύπου για τον κορυφαίο πολιτικό. Ο πλούτος των πληροφοριών που περι­έχει είναι απίστευτα ενδιαφέρων και αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας. Επικε­ντρώνομαι στα ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, γιατί η αναδρομική αξιολόγηση της εγκυρότητας των πληροφοριών που δημοσίευαν σε καιρούς όχι τό­σο ταραχώδεις όσο οι δικοί μας βοηθά να κατανο­ήσουμε τι παιχνίδια παίζονται. 

Αποτελεί ευκαιρία για να δούμε πόσο ακριβής ήταν η γνώση των ξέ­νων δημοσιογράφων για τους... πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής ζωής. Και, φυσικά, για να συγκρίνουμε το τότε με το τώρα, ώστε αναλόγως να περνάμε από κόσκινο κάθε αδέσποτη πληροφορία που δημοσιεύεται αυτή την εποχή στον ξένο Τύπο. 

Στα γεγονότα του 1974, την καλύτερη αποτύ­πωση έκαναν οι αγγλικές εφημερίδες - σπάνια έπεφταν έξω στις προβλέψεις τους για τις εξελί­ξεις. Ο «Economist», μάλιστα, αποκάλυψε το πλή­ρες σχέδιο των Αμερικανών για την Κύπρο. Οι γερμανικές εφημερίδες αποτύπωσαν με ακρίβεια τα γεγονότα, αλλά δεν κατάφεραν να προηγηθούν αυτών. Οι αμερικανικές περιορίζονταν στην ενημέρωση από την πρεσβεία. 

Στις μέρες μας υπάρχουν μεγάλες διαφορές, που πρέπει να μας κάνουν σκεφτικούς για τη στόχευση των ρεπορτάζ τα οποία «περιγράφουν» την Ελλάδα. Η οικονομία μας επηρεάζει τις εξε­λίξεις στην ευρωζώνη, καθώς και τη γεωπολιτι­κή της ευρύτερης περιοχής. Οι Γερμανοί μάς βλέ­πουν ως έναν οικονομικό χώρο τον οποίο θέλουν να καταλάβουν πλήρως. Η ανάγνωση των συστημικών εφημερίδων τους είναι μέχρι στιγμής συντηρητική , πλην εκείνων που απηχούν την ελίτ. Ο βρετανικός Τύπος επηρεάζεται πρωτίστως από τους επιχειρηματίες -Έλληνες και ξένους- που πάντα ήθελαν δραχμή και δευτερευόντως από την κυβέρνηση της χώρας. Η τελευταία βλέ­πει την Ελλάδα ως έναν χρήσιμο ηλίθιο για την αποσταθεροποίηση του ευρώ - εξ ου και το βιτριόλι. Οι Αμερικανοί, τέλος, μοιάζουν διχασμένοι. 

Ο Σαμαράς είπε στη Βουλή ότι, εξαιτί­ας των πρωτοβουλιών του με Αίγυπτο-Ισραήλ, καταγράφονται «θετικές συνέργειες στους συσχετισμούς εντός των λόμπι στην Αμερική». Οι εφημερίδες τους ταλαντεύο­νται ανάμεσα στην αποδοκιμασία στον ΣΥΡΙΖΑ και την άσκηση αστείας κριτικής, βασιζόμενης σε άσχετους Έλληνες καθηγητές, θαμώνες της πρε­σβείας. Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον: Είναι πο­λύ δύσκολο να κάνει ξένος ρεπορτάζ σε Έλληνα πολιτικό. Κρυψίνοες, διπρόσωποι, χειρότεροι από Άραβες, με δεύτερη σκέψη ορισμένοι, παρα­πλανούν για να πλήξουν αντιπάλους τους. Συμπε­ρασματικά; Προσεκτική ανάγνωση, ανάλογα με το μέσο. Ούτε να υποτιμώνται, αλλά ούτε και να υπερτιμώνται. Ζύγισμα! 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-12/12/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger