Αρχική » » Με το όπλο ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ της 13 Δεκ 2014

Με το όπλο ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ της 13 Δεκ 2014


«Δόγμα» ψαλιδιού στις δαπάνες για την άμυνα. 
Μειωμένος κατά 46% ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ. 

Περικοπές που αγγί­ζουν το 50% μέσα σε πέντε χρόνια έχει υποστεί ο προ­ϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουρ­γός, Νίκος Δένδιας, κατά την το­ποθέτηση του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. 

Ακολουθώντας το «δόγμα» που έλε­γε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να πορευτούν μέσα ...στην κρί­ση με γνώμονα τη διατήρηση της υψηλής αποτρεπτικής τους ισχύος σε συνδυασμό με την περιστολή των δαπα­νών, τα Γενικά Επιτελεία έριξαν όλο το βάρος τους στη διατήρηση υψηλών διαθεσιμοτήτων στα υπάρχοντα οπλικά συστήματα, με το βάρος των προμηθειών να πέ­φτει σχεδόν αποκλειστικά στα ανταλλακτικά και τα ανα­λώσιμα που είναι απαραίτητα. Έτσι, μεταξύ 2010 και 2015 έχουν κοπεί 2,9 δισ. ευρώ και ο φετινός προϋπο­λογισμός του ΥΠΕΘΑ ανέρχεται στα 3.250.225.000 ευ­ρώ, όντας μειωμένος κατά 46%, ενώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά το 2015 θα δοθούν 700 εκατ. ευρώ, όταν το 2010 ο προϋπολογισμός έφτανε τα 1,3 δισ. Υπάρχει, δηλαδή, μια μείωση της τάξης του 65%. Από την πλευρά της Μεσογείων, παρά τις μεγάλες περικοπές, εκφράζεται η πεποίθηση πως οι Ένοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να επιτελούν την αποστολή τους ανεπηρέαστες, με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και πριν από την κρίση. Τουλάχιστον επισήμως. Γιατί υπάρχουν και αυτοί που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για μια σειρά από ζητήματα του άμεσου αλλά και του λίγο πιο μακρινού μέλλοντος. Για παράδειγμα, για πόσο μπορεί ένας άνθρωπος, ένας στρατιωτικός, να διατηρήσει το αξιόμαχο του σε υψηλό επίπεδο όταν δεν αμείβεται δί­καια και, επιπλέον, βλέπει να μην υπάρχει και μια ικανο­ποιητική μέριμνα από την υπηρεσία, λόγω περικοπών π.χ. σε οικήματα-θέρετρα; 

Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι ο σημερινός διοικη­τής ότι οι υφιστάμενοι του, με περιορισμένες ώρες εκ­παίδευσης λόγω περικοπών, έχουν λάβει από την υπη­ρεσία όλα τα εφόδια που απαιτούνται για να αντιμετωπί­σουν κάθε πιθανό κίνδυνο; Πόσο τυχαία είναι τα ατυχή­ματα των τελευταίων ετών στις Ένοπλες Δυνάμεις; Πόσο αξιόπιστες είναι μια σειρά από «πατέντες της κρίσης»; 

Κώστας Αττίας 

Τη γλυτώνουν, για την ώρα, μερίσματα και εφάπαξ 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται να γλυτώνουν τις μειώσεις τα μερίσματα και τα εφάπαξ των ένστολων. Οι διατάζεις που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Ιούλιο με τον νόμο 4281/14 και προ έβλεπαν μειώσεις τόσο στα μερίσματα (από τον Νοέμβριο) όσο και στα εφάπαξ (από τον Ιούλιο) τελικά δεν θα εφαρμοστούν και οι 218.403 εν ενεργεία και απόστρατοι των φορέων αυτών γλυτώνουν τις μεγάλες περικοπές. 

Παπ. 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-13/12/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger