Αρχική » » Ενοποιούνται τα Μετοχικά Ταμεία για να σωθεί το ΜΤΣ

Ενοποιούνται τα Μετοχικά Ταμεία για να σωθεί το ΜΤΣ


Προμηνύεται θύελλα αντιδράσεων από τους θιγόμενους. 

Προ των πυλών είναι, καθώς φαίνεται, η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων, που θα αποβεί μεν σωτήρια για το πολύ­παθο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ανα­μένεται όμως, από την άλλη, να ξε­σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς θίγονται τα άλλα ΜΤ. 

Ήδη, λιγότερο ή περισσότερο έντονα, οι μετοχομερισματούχοι του ΜΤΝ και του ΜΤΑ έχουν εκδηλώσει τη ...διαφωνία τους σε μια τέτοια εξέλιξη. Και αυτό γιατί οι ίδιοι δεν βλέπουν κανένα όφε­λος από μια τέτοια εξέλιξη. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμανε «συναγερμός» μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη πίνακα σε παρουσίαση της Μόνιμης Διακλαδικής Επιτροπής, που επεσήμανε μεγάλες αποκλίσεις στα μερίσματα του ΜΤΣ, του ΜΤΝ και του ΜΤΑ στους στρατιωτι­κούς με 35 χρόνια υπηρεσίας. Το μέρι­σμα στο ΜΤΣ ξεκινάει από τα 35,90 ευ­ρώ για τον λοχία και φτάνει στα 203,77 ευρώ για τον Α/ΓΕΣ, στο ΜΤΝ κυμαίνε­ται από τα 128,25 ευρώ για τον κελευστή έως τα 416,47 ευρώ για τον Α/ΓΕΝ και στο ΜΤΑ ξεκινάει από τα 101,40 ευ­ρώ για τον σμηνία και φτάνει στα 288,60 για τον Α/ΓΕΑ. 

Πολλοί εκτιμούν πως αυτή η συγκρι­τική παρουσίαση φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων. Μια πρόταση την οποία ανα­φέρει η μελέτη στο κεφάλαιο «Εξυγίανση-Βιωσιμότητα». Όπου, μάλιστα, για το ΜΤΣ αναφέρονται τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί και έχουν προταθεί, αλλά και η διερεύνηση της δυνατότητας ενο­ποίησής του. Στην ίδια ενότητα σημει­ώνεται πως για το ΜΤΝ δεν υφίσταται θέμα εξυγίανσης και παρουσιάζονται οι εξελίξεις για τη βιωσιμότητά του, ενώ για το ΜΤΑ γίνεται μνεία στις προϋπο­θέσεις για τη βιωσιμότητά του και στις προτάσεις του ΔΣ/ΜΤΑ για νέα έσοδα και αντιστάθμισμα απωλειών PSI. 

Το θέμα της ενοποίησης παραμένει, άλλωστε, πάντα «καυτό» και συζητή­θηκε αυτές τις ημέρες σε συνάντηση αποστράτων της ΕΑΑΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αν­τιπολίτευσης να λέει πως μετά τις αναλογιστικές μελέτες πρέπει να προ­χωρήσει η εξυγίανση των ΜΤ, αλλά και η ενδεχόμενη ενοποίησή τους. Την ίδια ώρα, πάντως, «όχι» στην ενο­ποίηση χωρίς προϋποθέσεις λέει το ΓΕΝ, που διακηρύττει πως τα οικο­νομικά στοιχεία του ΜΤΝ είναι υγιή και είναι βιώσιμο, ενώ ανάλογη είναι και η στάση του ΓΕΑ για το ΜΤΑ. 

Εξανεμίστηκαν τα μερίσματα 

Λιγότερο από το μισό μέρισμα του 2008 παίρνουν σήμερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι δικαιούχοι του ΜΤΣ. Στον πίνακα παρουσιάζεται η σταθερότητα των μερισμάτων τα έτη 2008-2010 και χαρτογραφείται η εξέ­λιξη του μερίσματος από το 2008 έως το 2014. Είναι ενδεικτικό πως το μέρι­σμα του συνταγματάρχη το 2008 ήταν 280,38 ευρώ, για να περικοπεί, αφού έμεινε σταθερό επί μία τριετία, κατά 25% το 2011 και να πάει στα 210,28 ευρώ, κατά ακόμα 25% το 2012 και να φτάσει στα 157,71 ευρώ, ενώ μειώθη­κε κατά 9% το επόμενο έτος, πέφτον­τας στα 143,52 ευρώ. Τέλος, το 2014 μειώθηκε περαιτέρω κατά 4,10% και «προσγειώθηκε» στα 137,63 ευρώ. 

Κώστας Αττίας 
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-08/11/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger