Αρχική » » Ποιές είναι οι έξι φάσεις του εξοπλιστικού προγραμματισμού

Ποιές είναι οι έξι φάσεις του εξοπλιστικού προγραμματισμού


ΜΕ ΣΤΟΧΟ τον ορθολογι­κό σχεδίασμό της οργανώσεως και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η εγκριθείσα Εθνι­κή Αμυντική Στρατηγική προσ­διορίζει συγκεκριμένα βήματα που αφορούν τον κύκλο ζωής των οπλικών συστημάτων που αποκτώνται, αλλά και διαδι­κασία για τον χειρισμό έκτα­κτων απαιτήσεων που μπορεί να προκύψουν. 

Στο πλαίσιο αυτό αντικα­θίσταται η διαδικασία του Ενι­αίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης και... Εκ­συγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ), με το Τριετές Κυλιόμενο Πρό­γραμμα Προμηθειών Αμυντι­κού Υλικού (ΤΚΠΠΠΠΑΥ) και καθορίζεται η διαδικασία για την ετήσια επικαιροποίησή του, ώστε να εναρμονίζεται με τον εκάστοτε Κρατικό Προϋπο­λογισμό. Με τα νέα δεδομένα 

ο Κύκλος Αμυντικής Σχεδιάσεως, όπως ονομάζεται στο θεσμι­κό κείμενο, περιλαμβάνει τις ακόλουθες έξι φάσεις: 

Κατά την πρώτη φάση προσ­διορίζονται οι ανάγκες και επιχειρησιακές ελλείψεις των κλάδων των Ε.Δ. 

Η δεύτερη φάση περιλαμ­βάνει μια διαδικασία αναλύσε­ως των πιθανών σεναρίων εκ­δήλωσης των απειλών, με βά­ση την οποία διαμορφώνονται οι προτάσεις για απόκτηση νέ­ων αμυντικών μέσων με αντί­στοιχη πρόταση επί της δομής δυνάμεων. Είναι σημαντικό να προ­σαρμόζεται και η δομή δυνά­μεων στα νέα δεδομένα, για­τί ως σήμερα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα μέσα σε ξεπερασμένες δομές δυνάμεων και διοικήσεως. 

Κατά την τρί­τη φάση, με βάση τη δομή δυνάμεων, τη σειρά προτεραιότητας των αναγκαίων μέσων και τις εγκεκριμένες οροφές πιστώ­σεων της επόμενης πενταετίας (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δη­μοσιονομικά Στρατηγικής), θα διαμορφώνεται το μακροπρό­θεσμο πρόγραμμα προμηθειών. 

Έκτακτες απαιτήσεις 

Οι τρεις αυτές πρώτες φάσεις συνθέτουν το περιεχόμενο Σύ­στημα Αμυντικής Σχεδιάσεως, Προγραμματισμού και Προ­ϋπολογισμού, στο οποίο θα εντάσσεται και η διαδικασία για τις έκτακτες απαιτήσεις. 

Κατά την τέταρτη φάση επι­λέγονται οι βέλτιστες λύσεις για την απόκτηση του αμυντι­κού υλικού. Στη φάση αυτή θα αποφασίζεται αν τα απαραίτη­τα συστήματα θα αγοραστούν απευθείας ή θα προτιμηθούν η ερευνητική και πειραματι­κή ανάπτυξή τους. Επίσης θα προσδιορίζονται οι ανάγκες για έργα υποδομών και υποστήρι­ξη, ώστε να γίνει ομαλή έντα­ξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των νεοαποκτώμενων οπλικών συ­στημάτων. 

Η ένταξη και ενσωμάτωση προβλέπεται να γίνεται στην πέ­μπτη φάση. Τότε, με την πλήρη επιχειρησιακή τους λειτουργία, θα διαπιστώνεται η αποδοτικότητά τους σε πραγματικές συνθήκες ώστε να αντιμετωπίζονται τα τυχόν προβλήματα επισκευ­ών και εφοδιαστικής υποστηρί­ξεως. 

Κατά την έκτη και τελευ­ταία φάση έχουμε την απόσυρση του οπλικού συστήματος από το οπλοστάσιο με το τέλος της ωφέλιμης επιχειρησιακής ζωής του ή αν διαπιστωθεί ότι η διατή­ρησή του είναι πλέον οικονομι­κά και τεχνικά ασύμφορη. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-09/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger