Αρχική » » Το λάθος μήνυμα Βενιζέλου για τις τουρκικές προκλήσεις!

Το λάθος μήνυμα Βενιζέλου για τις τουρκικές προκλήσεις!


• Μαχητικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας εν ώρα πτήσης. 
• Η επιθετικότητα της χώρας της ημισελήνου πάντα υπάκουε σε προσεκτικά στοχευμένες στρατηγικές. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 
e.p.petrou@gmail.com 

Παρόλο που κατά την ημέρα της 28nς Οκτωβρίου η Τουρκία τήρησε το μορατόριουμ που θέ­λει να μη γίνονται προκλήσεις στις εθνικές επετείους των δύο χωρών, η έντονη παρουσία της αεροπορίας της στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα δείχνει, αν μη τι άλλο, την πρόθεσή της να δηλώσει ότι οι κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ ούτε μεμονωμένες είναι ούτε σημαίνουν μείω­ση της εντάσεως σε άλλα μέτωπα. 

«Αν κι εμείς τον έχουμε ξεχάσει, ο ενιαίος χώρος Ελλάδος - Κύπρου παραμένει μια πραγματικότητα για ...την επιθετικότητα των Τούρκων» επισήμαιναν στρατιωτικοί κύκλοι, σχολιάζοντας το γεγονός ότι, πέ­ρα από τις συνήθεις παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του εθνικού εναέριου χώρου, είχαμε και αλλεπάλληλες υπερπτήσεις από σχηματισμούς μαχητικών F-16 σε ελ­ληνικά νησιά. Φυσικά, συνεχής είναι και η παρουσία αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας CN-235, τα οποία, εκτός από την επιτήρηση και τις αναγνωρίσεις, μπορεί να κάνουν και άλλες ενέργειες, όπως υποκλοπές και συλλογή πληροφοριών. Και μαζί με όλα αυτά, έχουμε και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που διαπλέουν άλλοτε τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και άλλοτε πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές. 

Όλα αυτά τα περιστατικά δείχνει να αγνοεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου θέλησε να καταστήσει σαφές ότι τα ελληνικά πολεμικά που κινούνται στη Μεσόγειο μετέχουν σε διεθνείς αποστολές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αντίδραση στην τουρκική επιθετικότητα. Κάνοντας από τη Λευκωσία μια δήλωση που προκάλεσε αλγεινότητες εντυπώσεις, ο κ. Βενιζέλος δικαιολόγησε την παρουσία ελληνικών πλοίων λέγοντας: «Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Και αυτό κατά την άποψή του συνιστά «σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή»! 

Βάσει σχεδίου 

Θεωρείται βέβαιο ότι η αντίδραση αυτή δίδει λάθος μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Κύπρου ταυτόχρονα. Βλέποντας ότι δεν υπάρχουν ούτε καν προθέσεις δυναμικών αντιδράσεων, θα συνεχίσει την εκβιαστική πολιτική της, η οποία, όπως πάντα, γίνεται βάσει σχεδίου και με πολύ συγκεκριμένους στόχους. 

Και με δηλώσεις όπως αυτή του κ. Βενιζέλου δίδεται το σαφές μήνυμα ότι αυτή η «σταθερή ναυτική παρουσία» δεν έχει να κάνει με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. 

Άλλωστε πάντοτε η τουρκική επιθε­τικότητα υπάκουε σε συγκεκριμένες και πολύ προσεκτικά στοχευμένες στρατηγικές. Κάποτε ο σκοπός τους ήταν να δείξουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου της, με απώτερο στόχο να αποθαρρύνουν τους Αμερικανούς από τη χρήση των βάσεών τους στην Κρήτη. 

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Όσο οι ελληνικές αντιδράσεις παραμένουν στο επίπεδο των πολιτικών δηλώσεων και της διπλωματίας, οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να αλωνίζουν, μέχρις ότου η παρουσία τους στην πλούσια σε υδατάνθρακες ΑΟΖ της νότιας Κύπρου γί­νει καθεστώς. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-02/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger