Αρχική » » Η ατζέντα με τον Νταβούτογλου

Η ατζέντα με τον Νταβούτογλου


ΠΑΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ: ΕΝΤΟΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ 

Tην ευκαιρία να ξεκαθαρίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο στην απέναντι πλευρά τις μόνιμες ελληνικές επιδιώ­ξεις ως προς το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Αιγαίο, με το Καστελόριζο να κατέχει θέσει-κλειδί στη χάραξή της, θα έχει ο πρωθυπουργόΜ.ς, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διακυβερνητική σύσκεψη Ελλάδας - Τουρκίας που θα πραγματο­ποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, πα­ρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Οποιαδήποτε άλλη διατύπωση, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί κατά βούληση από την Άγκυρα, θα πετά... στον κάλαθο των αχρήστων τα θετικά μηνύματα της τριμερούς στο Κάιρο αλλά και την επικείμενη τριμερή διά­σκεψη Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Σε απώτε­ρο μέλλον θα αναδειχθεί δε σε καταστροφή ανάλογη εθνικών τραγωδιών του παρελθόντος. 

Την πρόθεση για λήψη νέων μέτρων οικο­δόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και την προτροπή να σταματήσει η Άγκυρα να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα διατυπώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρ­κίας. Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να μην θέλει να προχωρήσει η εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, ενώ θα επαναφέρει εμφαντικά τις διεκδικήσεις της επί του Αιγαίου, επικαλούμενη και αποφάσεις διεθνών οργα­νισμών. «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός της ύπαρξης και της νομικής προ­σωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι το πρώτο θέμα που θα τεθεί στον Αχμέτ Νταβούτογλου», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Το τηλεφώνημα για το «μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι Τούρκοι» 

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, από την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις τουρ­κικές ανησυχίες και να δημιουργήσει συνθή­κες αποκλιμάκωσης. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο κ. Σαμαράς επισήμανε στον κ. Νταβούτογλου ότι ενδεχόμενη κλιμάκω­ση της έντασης θα έχει αρνητικές συνέπειες στις δύο χώρες αλλά και στις δύο κυβερνή­σεις, που θα υποστούν το πολιτικό κόστος. Παράλληλα, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή, «ο κ. Σαμαράς θέλησε να διερευνήσει μέχρι ποιο σημείο είναι αποφασισμένη να φτάσει η τουρκική κυβέρνηση». 

Στην ίδια τηλεφωνική συνομιλία κανονίστη­κε και η διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας - Τουρκίας που εκκρεμούσε κι έδειχνε ότι είχε πάρει τον δρόμο για τις καλένδες. Με την τρι­μερή του Κάιρου και με την επόμενη τριμερή που ήδη έχει δρομολογηθεί μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ -θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2015- η Τουρκία απομονώνεται. 

Οι κόντρες για την Τριμερή του Καίρου 

Ως προς τους χειρισμούς σε σχέση με την τριμερή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και έναντι της Τουρκίας υπήρξε, πάντως, έντονη διάσταση την προηγούμενη Παρασκευή με­ταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουρ­γείου Εξωτερικών. Αν και Μαξίμου - ΥΠΕΞ συμφωνούν ότι δεν μπορεί να γίνει οριοθέτηση των ΑΟΖ και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής χωρίς συμμε­τοχή της Τουρκίας, διαφωνούν στους χειρι­σμούς. Ο κ. Βενιζέλος έλεγε σε συνομιλητές του: «Το θέμα των ΑΟΖ έχει πολλές πτυχές που συνδέονται μεταξύ τους και με το συνολικό θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Κανείς δεν θέλει θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο. Υπάρχει η εντύπωση ότι το Αιγαίο είναι ελληνική λίμνη. Ωστόσο, η Τουρκία έχει τα επιχειρήματά της για την ΑΟΖ, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, που εί­ναι αποδεκτά όχι από εμάς, αλλά από διεθνείς οργανισμούς, τις ΗΠΑ και κατά περίπτωση από τη Ρωσία». Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, από την άλλη, λέει σε συνομιλητές του: «Με τις κινήσεις της ελ­ληνικής κυβέρνησης η Τουρκία απομονώνεται. Οριοθέτηση της ΑΟΖ και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Με­σογείου χωρίς κάποια συμμετοχή της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με αυτούς τους όρους και με την επιθετικότητα που εμφανίζει τώρα». 

Εν κατακλείδι, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάει σε συζητήσεις με την Τουρκία αμέσως μετά ή παράλληλα με την αποκλιμάκωση. Το εύρος των συζητήσεων ακόμη δεν είναι γνωστό. Επίσης, δεν είναι βέβαιο ότι η συζήτηση θα γίνει επί τη βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου, όπως επιθυμεί η Ελλάδα, ή αν θα γίνει επί τη βά­σει του συσχετισμού ισχύος μεταξύ των δύο χωρών, όπως παγίως επιδιώκει η Τουρκία. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η διεθνής απομόνω­ση της γείτονος λόγω της επεκτατικής της συμπεριφοράς βελτιώνει τον συσχετισμό ισχύος υπέρ της χώρας μας. Παραλλήλως, εκτιμά ότι υπάρχει διάσταση και στο εσω­τερικό του τουρκικού κατεστημένου -όπως διαμορφώθηκε μετά την οικονομική άνοδο της Τουρκίας-, με ένα τμήμα να διαφωνεί με τη μεγαλομανία του Ερντογάν.  

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-13/11-19/11/14) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger