Αρχική » » Ποιά θα πρέπει να είναι η ελληνική απάντηση στον ωμό τουρκικό εκβιασμό

Ποιά θα πρέπει να είναι η ελληνική απάντηση στον ωμό τουρκικό εκβιασμό


Του Μελέτη Μελετόπουλου 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ή απέτυχε να προ­μηθευτεί πλατφόρμα με γεω­τρύπανο ή θεώρησε ως χρονοβόρα την εγκατάσταση τουρκικής πλατ­φόρμας με γεωτρύπανο εντός των κυ­πριακών χωρικών υδάτων, προκειμένου να διαμφισβητήσει και να ακυρώσει την εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Έτσι τώρα προχωρά σε ωμή στρατιωτική απειλή έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, μία μόλις ημέρα μετά... την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάϊρο. Απαιτεί διακοπή των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, αν και αυτές πραγμα­τοποιούνται από διεθνείς κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν ενεργειακοί κολοσσοί, και ενώ στην περιοχή ναυλοχούν στόλοι υπερδυνάμεων. 

Προς εκφοβισμό Ελλάδας, Κύπρου και όλων των ενδιαφερομένων, ο Τούρκος ΑΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «Το γραφείο του πρω­θυπουργού παρέδωσε στο γενικό επι­τελείο τους κανόνες εμπλοκής και το γενικό επιτελείο (τους παρέδωσε) στο πολεμικό ναυτικό. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα λειτουργήσουμε βάσει των κανόνων εμπλοκής», απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει εάν τα τουρκικά πολεμικά πλοία έρθουν αντιμέτωπα στην ανατολική Με­σόγειο με ελληνικά αλλά και ισραηλινά πολεμικά σκάφη. Και εις επίρρωσιν, ο Μποστάνογλου ανέφερε ότι το τουρκικό πο­λεμικό ναυτικό διαθέτει 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Για να φοβηθούμε προφανώς. 

Ο Τούρκος ΑΓΕΝ προσέθεσε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προστατεύει και υποστηρίζει εκ του σύνεγγυς το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», ενώ παράλληλα παρακολουθεί τις κι­νήσεις του γεωτρύπανου που έχει ενοι­κιάσει η Κύπρος. 

Η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει το πλαίσιο αντίδρασής της, με προγενέ­στερη (επ’ αφορμή της συριακής κρίσης) δήλωση του Ερντογάν ότι «κάθε στρα­τιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιο­λογείται ως απειλή και θα αντιμετω­πίζεται ως στρατιωτικός στόχος». 

Η Ελληνική κυβέρνηση, όπως και η Κυπριακή, δεν έχουν καν την πολυτέλεια να καμφθούν, να υποχωρήσουν, να επι­ζητήσουν συμβιβασμό ή «διάλογο» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Όχι μόνον διότι πρώ­τιστο καθήκον τους είναι να προστα­τεύσουν την εθνική κυριαρχία και αξιο­πρέπεια, αλλά και διότι η αποτροπή βίαιης τουρκικής υφαρπαγής των ενερ­γειακών κοιτασμάτων είναι μέλημα όλου του δυτικού κόσμου. Εάν η Τουρκία αποκτήσει, διά της βίας και εκφοβίζοντας τους νόμιμους κατόχους των κοιτασμάτων, πρόσβαση στον Λεβιάθαν, θα καταστεί ενεργειακή υπερδύναμη, με την ανατροπή ισορροπίας που αυτό συνεπάγεται σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Εξ αυτού και η παρουσία ισχυρών ξένων στόλων στην περιοχή. 

Αλλά ας επικεντρωθούμε στις κρίσιμες στιγμές που έρχονται. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει επ’ ουδενί να πτοηθούν. θα δηλώσουν στην Τουρκία ότι μόνον μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό θα αποφέρει τα νόμιμα ενερ­γειακά οφέλη στους Τουρκοκυπρίους, ανάλογα φυσικά με το μέγεθος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα στο Αιγαίο, η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από δικαιώματα ελλιμενισμού και γενικά χρήσης υποδομών, κάτι που ασφαλώς προϋποθέτει τερματισμό των παραβιά­σεων, των αμφισβητήσεων και των απειλών, την ομαλή συνεργασία με την ελληνική πλευρά και την πλήρη αποδοχή του διεθνούς δικαίου. 

Κατά τα άλλα, η διαδικασία ερευνών και εξόρυξης θα συνεχίζεται κανονικά σε πείσμα των τουρκικών απειλών, και εάν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να την διακόψουν με χρήση στρατιωτικής βίας και άρξονται χειρών αδίκων, θα λάβουν την απάντηση που έλαβε ο Δράμαλης στα Δερβενάκια και ο Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο. 

(KONTRA NEWS-11/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger