Αρχική » » Οι... περιπέτειες του Εθνικού Ύμνου!

Οι... περιπέτειες του Εθνικού Ύμνου!


Εν μέσω πυρών το σύμβολο της πατρίδας

Σε... περιπέτειες φαίνεται ότι έχει μπει το τελευταίο διάστημα ο Εθνικός μας Υμνος, την ώρα που η χώρα μας περνά ιστορικά δύσκολες στιγμές και ο λαός υποφέρει από τα βάναυσα μέτρα που έχουν επιβάλει οι δανειστές και η τρόικα. Αν και ο τόπος έχει σήμερα ανάγκη έστω και από λίγες «ενέσεις» εθνικής αξιοπρέπειας, ως αντίδοτο στην εθνική κατάθλιψη που μας απειλεί, δύο περιστατικά ήρθαν να επαληθεύσουν τους φόβους ότι ο Εθνικός Υμνος, η μελωδία που αντανακλά τους αγώνες και τα ιδανικά των Ελλήνων, απειλείται.

Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε την 28η Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ». Εκείνη... την ημέρα εκατοντάδες τηλεθεατές ανά την Ελλάδα εξαγριώθηκαν και «βομβάρδισαν» με κλήσεις το τηλεφωνικό κέντρο της εκπομπής «Εξι με δέκα», στη ΝΕΡΙΤ, με αφορμή την παράλειψη της κρατικής τηλεόρασης να παίξει τον Εθνικό Υμνο για να τιμήσει την επέτειο.

Οι διαμαρτυρίες προήλθαν κυρίως από τους ομογενείς σε Αμερική και Αυστραλία, αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και από τους Ελληνες της περιφέρειας (συγκεκριμένα, από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη), οι οποίοι περίμεναν με ανυπομονησία, πριν από την παρέλαση και το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε με το πλούσιο αφιέρωμα στο Επος του 1940, να ακούσουν τον μελοποιημένο από τον Νικόλαο Μάντζαρο «Υμνο εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού.

Το κύμα παραπόνων έφερε σε αμηχανία τους δημοσιογράφους παρουσιαστές της εκπομπής Γιάννη Σκάλκο και Σταυρούλα Χριστοφιλέα, ο οποίοι δήλωσαν ότι θα μεταφέρουν το αίτημα των τηλεθεατών στη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ και στη διεύθυνση προγράμματος. «Ο Εθνικός Υμνος δεν μεταδίδεται, αλλά η θεία λειτουργία και η παρέλαση μεταδόθηκαν, τι άλλο θέλετε;» ήταν η κοφτή ερώτηση - απάντηση του διευθυντή προγράμματος της ΝΕΡΙΤ Βασίλη Θωμόπουλου στην εφημερίδα μας. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Εθνικός Υμνος με φόντο την ελληνική σημαία έπαιζε κάθε πρωί κανονικά στην ΕΡΤ, μέχρι που κόπηκε στις 11 Ιουνίου του 2013, όταν έπεσε μαύρο στις οθόνες.

Η αποβολή

Σειρά είχε το πρωτοφανές περιστατικό στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης, με τον πρόεδρο του 15μελους μαθητών Γιώργο Δεμερτζή να ζητά από τη διεύθυνση του σχολείου να γίνεται η έπαρση της ελληνικής σημαίας και να ακούγεται στο προαύλιο ο Εθνικός Υμνος της χώρας μας μία φορά την εβδομάδα, για να «εισπράξει» τελικά τριήμερη αποβολή και χαρακτηρισμούς, όπως «αναρχικός», «ακραίος» και «φασίστας».

«Ρώτησα τον διευθυντή μου ποιος μου απαγορεύει να τραγουδάω τον Εθνικό Υμνο στη χώρα μου. Και με τιμώρησε με τριήμερη αποβολή για να μάθω να μιλάω! Η αποβολή δόθηκε για να μου κλείσουν το στόμα» υποστήριξε ο μαθητής, ο οποίος είδε τη συντριπτική πλειονότητα των συμμαθητών του (ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες) να τάσσεται στο πλευρό του και να υπογράφει το σχετικό κείμενο υπέρ της ιδέας του. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου Κύριλλος Τσερμπάκ είπε ότι η αποβολή του μαθητή δεν συνδέεται με το αίτημά του, προσθέτοντας ότι η ποινή που του επιβλήθηκε οφείλεται στην ανάρμοστη συμπεριφορά του και σε πράξεις που αντιβαίνουν στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου.

Εταιρίες ζητούσαν πνευματικά δικαιώματα

Χαρακτηριστική περίπτωση των «περιπετειών» του Εθνικού Υμνου είναι ο ντόρος που δημιουργήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης είχαν καταθέσει ερώτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στην οποία ανέφεραν ότι Εθνικός μας Υμνος είχε πέσει θύμα εμπορικής εκμετάλλευσης από ιντερνετικές πλατφόρμες που ζητούσαν να εισπράξουν ποσά για πνευματικά δικαιώματα. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αλλά και την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, οι εν λόγω πλατφόρμες αφαίρεσαν όλες τις αξιώσεις για τυχόν εκτελέσεις του Εθνικού Υμνου, ενώ αποσύρθηκαν και οι διαφημίσεις από τα αντίστοιχα βίντεο.

Την ίδια χρονιά, εξάλλου, είχε ξεσπάσει και το λεγόμενο «κίνημα του Εθνικού Υμνου». Το Πάσχα του 2013 εκτυλίχτηκε στον Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου ένα (μάλλον ασυνήθιστο) «ξέσπασμα» εθνικής υπερηφάνειας. Το βράδυ της Ανάστασης, για πρώτη φορά, το «Χριστός Ανέστη» του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου σκεπάστηκε από τον Εθνικό Υμνο που με βροντερό τρόπο έψαλε το άγημα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Ο Εθνικός Υμνος ακουγόταν τόσο δυνατά, που ακόμα και οι ιερείς σταμάτησαν να ψέλνουν την αναστάσιμη προσευχή.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-08/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger