Αρχική » » Φιλοσοφία και Ένοπλες Δυνάμεις

Φιλοσοφία και Ένοπλες Δυνάμεις


• Τι χρειάζεται ένας καθηγητής Μεταφυσικής και Οντολογίας στη Σχολή Ευελπίδων. 
• Θα ήταν σκόπιμο ο νέος υπουργός Άμυνας να αποφύγει τη σύνδεση της έναρξης της θητείας του με ένα μικρό, αλλά όχι αμελητέο σκάνδαλο. 

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΑΝΑΣΑ 

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ Γ΄ 1188 και 1199) προκήρυξη δεκαοκτώ (18) θέσεων ακαδημαϊκού προσωπικού στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ενώ τα ελληνικά πανεπιστήμια αποδεκατίζονται και πανεπιστη­μιακά τμήματα με ιστορία δεκαετιών αναγκάζονται να υπολειτουργούν, η ελληνική Πολιτεία δεν φείδεται θυσιών για την ανάπτυξη της στρα­τιωτικής εκπαίδευσης. Αν λάβουμε υπόψη την αναλογία 10:1, μπορού­με να υποθέσουμε ότι το υπουργείο Άμυνας επέλεξε να αντικαταστήσει 180 αφυπηρετήσαντες αξιωματι­κούς με δεκαοκτώ νέα μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Ευελπίδων. 

Πολλές από τις θέσεις που προκη­ρύχθηκαν μοιάζουν φωτογραφικές, φαίνονται ωστόσο να συνδέονται με... τις ανάγκες μιας στρατιωτικής σχολής. Μία μόνο προκαλεί αρχικά θυμηδία, ακολούθως θλίψη - και γενικώς προκαλεί. Πρόκειται για τη θέση «Αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο: Κλασική Φιλολογία με έμφαση στην Αρχαϊκή και Κλασική Φιλοσοφία: Μεταφυ­σική, Οντολογία, Γνωσιολογία». Ως μέλος της φιλοσοφικής κοινότητας, χαιρετίζω το γεγονός ότι το υπουρ­γείο Άμυνας, έχοντας καλύψει όλες τις τρέχουσες ανάγκες του σε στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, επενδύει στη φιλοσοφική κατάρτιση των ευελπίδων. Αναμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία και την ένταξη του μαθήματος της Φιλοσο­φίας στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής, από το οποίο τώρα απου­σιάζει εντελώς. Έως τότε, ας μας επιτραπούν κάποιες παρατηρήσεις: 

1. Η προκήρυξη της θέσης δηλώνει βαθύτατη επιστημονική ανεπάρ­κεια. Η Φιλοσοφία δεν είναι κλάδος της Φιλολογίας και συνεπώς δεν υφίσταται «Φιλολογία με έμφαση στη Φιλοσοφία». Ούτε η Οντολο­γία ήταν κατά την αρχαιότητα κάτι διαφορετικό από τη Μεταφυσική, ώστε οι δύο κλάδοι να συνδέονται παρατακτικά. 

2. Αν το αντικείμενο προσδιορί­στηκε αυτοπροσώπως από το πρόσωπο για το οποίο προορίζεται η θέση, η ανωτέρω διατύπωση αποδεικνύει αυτόχρημα την ανικανότη­τα του εν λόγω κυρίου - ή, μάλλον, της κυρίας με τη μακρά παρουσία στους διαδρόμους του υπουργεί­ου Άμυνας, το όνομα της οποίας συζητείται ήδη ως επικρατέστερο. 

3. Η προκήρυξη φέρει την υπο­γραφή του υφυπουργού Άμυνας I. λαμπρόπουλου, αλλά δεν είναι σαφές αν υποκινήθηκε από αυτόν ή από τον απελθόντα υπουργό Δ. Αβραμόπουλο. Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική φιλοσοφική κοινότητα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με απορία και ενδιαφέρον. Θα ήταν πάντως σκόπιμο ο νέος υπουργός Άμυνας να αποφύγει τη σύνδεση της έναρξης της θητείας του με ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο σκάνδαλο. 

4. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι εύκολα μπορούν να διασκεδά­σουν τις υποψίες. Η πλήρωση της θέσης θα αποφασιστεί από σώμα εκλεκτόρων πανεπιστημιακών που δεν θα ανήκουν στη Σχολή Ευελ­πίδων. Η συγκρότηση αυτού του σώματος θα δείξει αν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Στο επιστημονικό πεδίο της αρχαίας Φιλοσοφίας δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια (εντός και εκτός Ελλάδας) ικανός αριθμός πανε­πιστημιακών ερευνητών με πολύ σημαντικό έργο, απήχηση και γε­νική αναγνώριση. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί. Θα τους ζητηθεί, λοιπόν, να μετάσχουν στο εκλεκτορικό σώμα ή θα επιστρατευθούν οι συνήθεις πρόθυμες μετριότητες; 

Ο Παναγιώτης Θανασάς Είναι αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ. 

(ΤΑ ΝΕΑ-20/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger